Ce facem în caz de cutremur?

Pregătirile în caz de cutremur sunt vitale, atât Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, cât şi Crucea Roşie au publicat recomandări în acest sens.
Printre sfaturile de bază se numără: verificarea structurii de rezistenţă a locuinţei, repararea instalaţiilor electrice şi a celor de gaz, identificarea zonelor periculoase din locuinţă, găsirea unui loc sigur de adăpostire în caz de cutremur.
1. O pregătire se poate face încă din timp: fixarea mobilierului greu, montarea corectă a sistemului de încălzire cu sobă, cunoașterea modului de oprire a alimentării cu apă gaze şi electricitate.
2. Specialiştii recomandă pregătirea unui kit de supravieţuire. Acesta trebuie să conţină produse de strictă necesitate ce pot asigura supravieţuirea tuturor membrilor familiei pentru cel puţin trei zile. Asta înseamnă trei litri de apă pe zi pentru fiecare adult, mâncare neperisabilă şi uşor de preparat, baterii, laternă, un aparat de radio, medicamente, o trusă de prim ajutor, obiecte de igienă personală, copii după documentele personale.
3. În momentul cutremurului este interzis folosirea liftului şi a scărilor, specialiştii recomandând adăpostirea într-un loc sigur, întreruperea de urgenţă a alimentării cu gaz, apă şi energie electrică. De asemenea, trebuie evitată aprinderea brichetelor, chibriturilor sau a lumânărilor.
4. Păstrați-vă calmul și fiți pregătiți pentru eventualele replici ale cutremurului.
5. Verifică starea instalației de gaz doar cu spumă de apă și săpun, de îndată ce este posibil. În cazul în care constați scăpări de gaze, închide robinetul de alimentare cu gaze, deschide fereastra și cheamă echipa de intervenție a distribuitorului de gaze natural.
6. Nu te apropia la o distanță mai mică de 20 metri de liniile electrice căzute sau suspendate deasupra solului și nu permite altor persoane să se apropie.
7. Stai departe de orice obiect care ar putea atinge cablurile: un gard, un copac, o clădire, o mașină.
8. Atunci când cablurile electrice aeriene ating autovehiculul în care te afli, rămâi în interiorul acestuia, anunță serviciile de urgență și așteaptă sosirea echipajelor de intervenție.
9.Nu încerca să repari singur defecțiunile produse la instalații electrice sau de gaze naturale. Reparațiile se fac doar de către specialiști autorizați.