Ce este POSTUL? Vezi care sunt efectele asupra sănătăţii! (sfatul medicului)

Pentru că suntem foarte aproape de Sărbătorile Pascale, am adus in discuție un subiect care, cu siguranță ne interesează pe majoritatea dintre noi. Cu siguranță că ne-am intrebat, nu de puține ori, cum ne poate influența ținerea postului organismul, care ar putea fi beneficiile sau riscurile.

Postul este o formă de alimentaţie excentrică, având un efect benefic asupra organismului pe o perioadă limitată.

În perioada postului, organismul în general şi aparatul digestiv în particular merg la ralenti, urmând ca, odată cu dezlănţuirea culinară de Paşti ele să lucreze la o turaţie mare. Din perspectiva medicală, postul Paştelui are anumite particularităţi.

 

RECOMANDĂRI MEDICALE

În principiu, postul este binevenit, ca o purificare a organismului.

Totuşi, copiii au nevoie de proteine în procesul de creştere, de aceea postesc doar o zi sau două.

Gravidele sunt şi ele într-o situaţie fiziologică specială în care au nevoie de toate principiile alimentare.

Persoanele care suferă de diverse boli, trebuie să aibă o discuţie, la intrarea în post, cu medicul de familie.

De asemenea, trebuie evaluate foarte serios persoanele vârstnice, care prezintă adeseori carenţe ce pot fi accentuate de post.

Dacă ţinem seama de toate aceste precauţii, postul este util organismului, Iar masa de Paşti este mai gustoasă după o perioadă de post.

În context medical, postul se poate referi la: situaţia metabolică obţinută după digestia şi absorbţia unei mese, sau perioadă lungă de înfometare. În timpul postului apar modificări metabolice, existând mai multe teste diagnostice standardizate pentru evidenţierea acestora.

De regulă, în context medical, postul se referă la o perioadă de 8-12 ore. Majoritatea modificărilor metabolice care ţin de post încep din momentul completării absorbţiei, la 3-5 ore după o masă. Această fază post-absorbţie diferă de faza post-prandială care coincide cu terminarea mesei şi în care digestia este în toi.

Postul în scop diagnostic se referă la abţinerea de la mâncare timp de 8-72 de ore pentru a putea investiga hipoglicemia. În fine, postul prelungit a fost recomandat ca terapie în anumite situaţii clinice de medici din diferite culturi şi perioade istorice.

 

 Ce este postul?

Postul este definit ca abstinenţă consimţită de la alimente şi/sau băuturi (nu mai vorbim de fumat), pentru o perioadă de timp. Postul poate fi total sau parţial, prelungit sau intermitent.

Postul alimentar cuprinde abstinenţă de la: produse animale, inclusiv lactate, (doar peştele fiind exceptat în anumite zile), ulei,vin şi alte băuturi alcoolice.

Postul complet este definit tradiţional ca abstinenţă de la toate alimentele şi lichidele, cu excepţia apei.

Postul alimentar este adeseori dublat de abstinenţa sexuală.

Postul din motive religioase şi spirituale a fost parte a cutumelor umane încă din era preistorică, fiind menţionat atât de Vechiul, cât şi de Noul Testament, precum şi de Coran, Mahabharata, Upanişade, etc..

Postul este practicat pe scară largă atât de creştini, fie ei ortodocşi, catolici, protestanţi sau neoprotestanţi, cât şi de budişti, hinduşi, islamici, iudei, baha’i, etc..

Biblia abundă de astfel de exemple, iar euharistia este un demers care presupune o abstinenţă alimentară.

Există numeroşi sfinţi creştini ortodocşi, români, greci, ruşi, care au ajuns la această înaltă purificare prin post.

Uneori postul este utilizat și ca un instrument de protest. Greva foamei este o metodă de rezistenţă prin care protestatarul încearcă fie să provoace un sentiment de vinovăţie, fie să realizeze o schimbare politică. 

 

Care sunt efectele asupra sănătăţii?

Glucoza este sursa primară de energie a organismului şi joacă un rol esenţial în funcţionarea creierului. Lipsa glucozei mai mult de 6 ore obligă organismul la utilizarea glicogenului stocat în ficat, care este transformat biochimic în glucoză. A doua sursă sunt grăsimile, care se metabolizează mai lent în molecule active energetic. Dacă se ajunge în faze avansate de înfometare, organismul utilizează proteinele structurale ca sursă de energie.

Pe de altă parte, există cercetări care susţin că restricţia calorică poate aduce beneficii sănătăţii, prin scăderea în greutate, reglarea tabloului lipidic, creşterea rezistenţei la stress, încetinirea procesului de îmbătrânire sau scăderea riscului de cancer.

Totuşi, prin scăderea glucozei din sânge, postul prelungit poate genera probleme serioase de sănătate, uneori ireversibile. Simptomele clinice pot evolua de la ameţeli la pierderea stării de conştienţă. De aceea, se recomandă ca, înainte de a începe postul, subiectul să consulte un profesionist, medic sau dietetician.

 

Postul medical este adeseori indicat înaintea operaţiilor chirurgicale sau a altor intervenţii care necesită anestezie.

De asemenea, anumite teste de laborator biochimic necesită un post de minimum 8 ore. Pacienţii aflaţi în faza finală a vieţii refuză alimentaţia şi chiar apa. În această situaţie, nutriţia şi hidratarea se pot face numai prin perfuzii.

Postul terapeutic este susţinut de studii experimentale care arată că, la şoarecii care au alternat mâncarea cu postul în ritm zilnic, s-au înregistrat: ameliorarea metabolismului glucidic, creşterea rezistenţei celulelor nervoase, îmbunătăţirea indicatorilor generali de sănătate.

Conf. univ. dr. Adrian Tase - cardiologie -