Cătălin Uşurelu:”Problema e că avem un subtip nou și că organismul nostru nu l-a întâlnit până acum!”

Există sau nu există COVID-19? Este o boală nouă și nestăpânită de lumea medicală sau o uriașă inginerie de criză mondială? Un virus letal sau o gripă banală? Făcut în laborator sau provocat de lilieci? 5G, chinezi, Donald Trump.... Reguli pe care oamenii nu au fost nevoiți să le respecte niciodată înainte și  - raportat la care - foarte mulți se dovedesc extrem de reticienți. Lipsă sau preaplin de informații, teorii care frizează cretinismul, dezbateri infinite. România este împărțită, ca de obicei, pe subiectul virusului care ne-a schimbat tuturor viața, fiecare alegând - în general, în funcție de psihic, nivel de informare și consecințe suferite – să creadă într-o teorie sau alta. Ne-am propus în această ediție „Ancheta” să discutăm cu unii dintre cei mai experimentați, cunoscuți și respectați medici argeșeni, încercând să aflăm părerea domniilor lor despre COVID 19, despre existenta sau inexistenta unui pericol, despre oportunitatea măsurilor aplicate. Unii dintre ei au trăit în această perioadă printre pacienții bolnavi, alții au fost nevoiți să trăiască permanent cu frica în sân. Având un pachet de cunoștinte de specialitate și o experiență proprie în perioada pandemiei, considerăm că opiniile și viziunea domniilor lor sunt referințe pe care le putem lua, în mod realist și corect, în calcul atunci când ne formăm o opinie pe cel mai dezbătut subiect al ultimelor luni. 

 

CITEȘTE ȘI ... Adrian Ciocănea:”Cei care spun că unii sau alții oricum mureau nu au avut dintre ai lor printre morți”

 


Cătălin Uşurelu, medic cardiolog SJU: Problema este că avem un subtip  nou, special de coronavirus și că organismul nostru nu l-a întâlnit până acum!

„Singura opinie pe care o putem avea asupra acestui subiect este cea științifică.  Nu cred că putem avea îndoieli asupra existenței virusului! Mai mult, din datele pe care le avem și din perspectiva experților, discutăm despre o pandemie. Aceasta presupune circulația virusului pe o perioadă de aproximativ  doi ani și avem ca referințe pandemiile anterioare, de la celebra gripă spaniolă din 1918 la epidemia de gripă din Hong-Kong din '68-'69. Vorbim, oricum, despre o durată de timp care va depăși un an. Asta în afara situației în care - într-un mod excepțional și fortuit - s-ar putea găsi mult mai repede un vaccin, dar, nici pe acest subiect, cei cu expertiză nu sunt optimiști mai devreme de minim 12 luni. Această situație nu înseamnă, atenție!, că vom fi mereu, în perioada respectivă, la același nivel de risc!  Coronavirusurile de diferite feluri sunt tot timpul în circulație și au fost dintotdeauna! Problema este că acest subtip este nou, este special și că organismul nostru nu l-a întâlnit până acum. De aici și reacția aceasta nefirească, anormală a sistemului nostru imun și toate problemele medicale care derivă. Nu înseamnă, de asemenea, că vom muri cu toții sau vom dispărea ca specie. Vom supraviețui, așa cum am supraviețuit tuturor marilor epidemii, inclusiv în perioade în care nu dispuneam de tehnica medicală și de cunoștințele de care dispunem acum. Virusurile au un anumit caracter sezonier și mă aștept că o să ne confruntăm din nou cu el după o perioadă. Nu știu dacă în toamnă, poate în decembrie - ianuarie. Nu cred neapărat că temperatura ridicată poate opri virusul, ci mai degrabă că-i poate modifica agresivitatea.”   

 

 

Preluat Saptamanalul Ancheta