Cătălin Gherzan: „Populația mai are nevoie și de fapte, pentru că oamenii nu mai doresc să iasă la vot”

Cătălin Gherzan, candidat al Partidului Ecologist Român la Primăria Pitești, este probabil cel mai atipic dintre cei care luptă pentru funcția de primar a municipiului reședință de județ. Cumva, îi este și jenă să vină cu promisiuni în fața oamenilor, pentru că a realizat că nivelul de saturație este unul foarte mare, iar piteștenii mai vor și fapte. 

 

 

 „Principalele probleme ale oamenilor sunt acelea care îi afectează zilnic”


 Ați fost în campania aceasta în stradă. Ce vă spun oamenii?


- Campania în strada este cea mai eficientă, având în vedere faptul că luăm contact cu adevăratele nevoi ale piteștenilor. Nevoile sunt, absolut toate, nevoi personale. Cred totuși că au fost câțiva care au vorbit și despre centuri ocolitoare sau poluare. Dar, în cea mai mare parte, principalele probleme sunt acelea care îi afectează zilnic: de ce sunt locuri de muncă puține, de ce nu mai sunt bătătoarele de covoare și sârmele de rufe, de ce nu sunt locuri în creșe, de ce toate străzile reparate au capacele de canalizare sub nivelul străzii și le strică mașinile, de ce nu sunt locuri de joacă mai multe pentru a da activități de recreere copiilor... Nevoi multe și nu prea greu de rezolvat!

 


 Ce nu vă spun oamenii?


- Ce nu ne spun este neputința și nemulțumirea pe care o simt în suflet când știu că tot își strigă nevoile și știu că nu le aude nimeni. Că sunt scârbiți de clasa politică ce doar vorbește și nu face. Că așteaptă altceva ce sunt siguri că nu va veni. Că lipsa la vot va fi mare, pentru că ei niciodată nu vor fi auziți. Că... multe!

 


 Mai prind flayerele frumos colorate? Ați observat vreun trend nou în materie de promovare electorală?


- Flayerele le dăm instinctiv, pentru a ne arăta o față pe care am vrea să o vadă, de multe ori o față pe care nu o avem... unii dintre noi. Diversitatea lor stă în ingenuitatea strategilor de campanie. Cât de mult reflectă ele cruda realitate, nu pot să vă spun. De fapt, mai deloc. Nu pot spune că cineva are idei... inovatoare.  

 


 N-aș fi crezut că moda... mascaților va reveni. Cât de mult vă incomodează... pandemia la promovare?


- Faptul că purtăm măști este atât o obligație legală, cât și o nevoie de protecție medicală. După ce acoperim față cu masca, doar ochii se mai văd. Pentru cei cunoscuți de populație, ochii fac diferența între cei falși și cei sinceri. După cum am spus, purtarea măștilor este o obligație legală. Ca de obicei, ca și în deciziile politice, unii sunt pro, alții contra purtării măștilor. Fiecare are dreptatea lui, dar sănătatea noastră și a copiilor noștri este prioritară.

 

 

 „Ce luptă politică poate fi dacă nimeni nu își asumă ce nu a făcut până acum, promițând în continuare ce nu va face nici în viitor?!”

 


 Ca reprezentant al unui Partid Verde, care credeți că sunt cele mai mari... uscături ale Piteștiului?


- Ca reprezentant al Partidului Ecologist Român, apreciez că bubele și uscăturile Piteștiului sunt multe. Fiecare oraș are uscăturile lui, dar ideal ar fi ca atunci când le constatăm, când lumea ți le arată, când uscăciunea se întinde și către partea verde, să scăpăm de ele. De multe ori, copacii bătrâni generează lăstare tinere și viguroase, pregătite să dea rod, să bucure privirea, să protejeze cu coroana, sau să dea siguranță prin verticalitatea lor, și aici aș da exemplu bradul. Asemeni copacilor sunt oamenii. Noi toți trebuie să îi protejăm și să îi ridicăm pe cei ce ne vor binele și nu ne amețesc doar cu vorbe goale, precum vântul care bate printre crengile copacilor și trece mai departe.

 


 Cum ați descrie, până acum, lupta politică?


- Termenul de „luptă politică” se răsfrânge asupra populației prin vorbele pe care le spun politicienii. Vorbe care de cele mai multe ori nu sunt susținute de fapte. Poveștile spuse, dar nesusținute vin să crească nesiguranța populației față de clasa politică. Multe sunt și melodiile care spun că poveștile se reînnoiesc o dată la patru ani. Ce luptă politică poate fi dacă nimeni nu își asumă ce nu a făcut până acum, promițând în continuare ce nu va face nici în viitor?! Arta de a nu ne asuma neputința există. Dar doar vorbele nu ar mai trebui să fie transmise obsesiv populației, pentru că ajungem la situația (actuală) în care oamenii nu mai doresc să iasă la vot. De aceea ajungem să avem nici 30 % din masa de votanți, dornici să aleagă. „De ce să mai ieșim la vot dacă tot nu se schimbă nimic?”

 


 Dacă ar fi să vă identificați cu un proiect major pentru Pitești, cu o prioritate, ce ați alege?


- Pentru că este mai ușor de pus în practică, pentru că este de interes pentru toți piteștenii indiferent de categoria de vârstă, pentru că are legătură cu modul în care ne putem dezvolta orașul, pentru că... multe altele, consider că Pădurea Trivale este cea care poate fi considerată cel mai important mare proiect pentru piteșteni. Deci, locuri de joacă și recreere, locuri de muncă, turism (pe noi ne scapă de a merge sute de kilometri și ore întregi la o pădure sau un munte, pe alții îi aduc la noi pentru a se relaxa și a plăti servicii)... Bineînțeles că veți spune...vom „pângări” pădurea. Absolut deloc! Respectarea regulilor și a legii este posibilă prin trimiterea Poliției Locale la treabă.

 

 

 Fără alianțe, nimic nu va merge!

 


 V-ați gândit la viitoare alianțe în Consiliul Local? Cu cine ați fi tentat să le faceți?


- Așa cum am spus de nenumărate ori, acest mandat va fi unul destul de greu pentru edil. Doar un management și o diplomație bine pusă la punct va forma echipa care să poată conduce orașul bine. Dacă în acest mandat, la conducerea orașului a fost majoritar PSD, adică 12 consilieri din 23 (jumătate plus unul), un primar și doi viceprimari PSD, iar eficiența a fost scăzută, gândiți-vă ce se va întâmpla în acest mandat, când cel mai bun partid va scoate maximum 7 consilieri! Concluzia: fără alianțe, nimic nu va merge! Sigur că ne vom alia și probabil vom pune și viceprimar de la partidul care simțim că este alături de cetățeni, de la partidul care minte cel mai puțin. Nu vă spun care! Încă încerc să înțeleg care este gândirea unora care nu au făcut nimic acum când au putut și vin a spune că acum vor face să crească flori în salcâmi.

 


 De ce ar trebui piteștenii să vă aleagă pe dumneavoastră?


- Piteștenii trebuie să aleagă pe cel ce minte mai puțin, pe cel ale cărui vorbe se vor transforma în fapte, pe cel cu care pot să discute mâine (la primărie și mai ales în stradă), pe cel care a strâns din dinți pentru a da salarii, pe cel care nu vine la nesfârșit cu aceleași promisiuni. Poate veți spune că am exagerat cu termenul de mincinoși. Cred că este interpretabil. Dar cum să le spunem celor ce vin o dată la patru ani și ne vând pastile pe care nici ei nu le pot înghiți??  

 

 

Acest material a fost comandat de Partidul Ecologist Roman – Filiala Arges
Realizat/Publicat de: MB Agency Complete SRL
Cod de identificare mandatar financiar : 21200195