Cătălin Gherzan: „Pitești înseamnă mai mult decât cei care depind într-un fel sau altul de partide”

Cătălin Gherzan este un nume care a intrat în mentalul colectiv. Oamenii știu că el este tipul care vrea să candideze la Primăria Pitești. Până de curând, partidul din partea căruia candida era ALDE. Între timp, grație aportului considerabil al lui Călin Popescu Tăriceanu, ALDE s-a dezintegrat, iar membrii săi au plecat către alte partide. Așa a făcut și Cătălin Gherzan care, de curând, s-a înscris în partidul Ecologist Român. Spune că rezonează cu noua echipă de acolo și că obiectivul său final a rămas același: mult-așteptata schimbare la Primăria Pitești. 

 

 Domnule Gherzan, ce s-a întâmplat cu dumneavoastră, ați greșit partidul? Vă întreb în sensul în care, înainte de intrarea dumneavoastră în PER, mai mulți colegi s-au fotografiat la panoul cu PRO România. Aveam impresia că filiala aceasta deține exclusivitate asupra preluării liberal-democraților...


 - Legătura unora cu PRO România este veche. Sunt colegi care vin din acele structuri ale fostului PD, probabil de aceea au ales acest partid. Am ales PER, pentru că sunt ecologist și pentru că vin dintr-un mediu de educație...

 


 Am aflat cu acest prilej că și Tudor Pendiuc este ecologist... Apropo, în ce măsură vă avantajează prezența acestuia?


- Domnul Pendiuc este un administrator care s-a ocupat de oraș în anumite domenii mai bine, în altele, mai rău. Și dumnealui a fost pe diverse guvernări, care i-au fost favorabile sau nu... Mă bazez pe ajutorul său din punct de vedere al profesionistului ce s-a ocupat de oraș vreme de 24 de ani. Că sunt și lucruri care nu-l favorizează, cum ar fi acele dosare penale, acestea nu au legătură cu performanțele sale de administrator, ci cu problemele sale juridice.

 


 Spuneți că ați ales PER, pentru că sunteți ecologist. E așa, o modă, să spui că ești într-un fel, în funcție de specificul partidului în care intri...


- Aveți dreptate, întotdeauna este important modul în care relaționezi și poți să discuți cu o echipă. Am ales PER, pentru că am găsit aici oameni cu care poți discuta, oameni deschiși, mult mai deschiși decât alți oameni din forurile de conducere din vechiul partid. 

 


 Cum s-au legat lucrurile, de la dumneavoastră către PER sau invers?


- În momentul în care ALDE a intrat în disoluție, și asta s-a văzut de anul trecut la nivel național, am fost contactat de mai multe partide și am fost la discuții cu multe partide care au dorit să-mi susțină candidatura la primărie. Unul dintre ele a fost PER și, pentru că am simțit afinități cu liderii acestuia, am ales să merg cu dânșii. 

 

 

 „Șansele mele ar putea fi destul de mari în măsura în care populația înțelege că avem nevoie de o schimbare”

 

 Cum a fost desprinderea de ALDE? Chiar, în Argeș, mai există ALDE?


- Am avut recent niște discuții cu domnul Cristian Gentea care mă întreba ce se va întâmpla cu consilierii ALDE. Unii au declarat că sunt la alte partide, alții nu, alții nu știu dacă partidul lor mai există... Ca președinte al ALDE Pitești, am declarat oficial că am trecut la alt partid, domnul Andrei Gerea și-a făcut un alt partid... Doamnei Simona Brătulescu nu-i știm direcția la acest moment, dar dânsa este încă președinte la județ...

 


 Nu ați avut discuții?


- Am avut discuții, dar nu este nimic oficial, în sensul că ar renunța la ALDE sau ar merge la PNL, așa cum se vehiculează.

 


 După semnalul dat de către deputatul Andrei Gerea, care i-a cerut demisia lui Tăriceanu și mai apoi a plecat din partid, nu ați avut nicio ședință în ALDE Argeș ca să discutați despre viitorul sau înmormântarea partidului?


- Nu... Absolut deloc... Ședințele pe care le-am ținut la municipiu au fost absolut informale, vorbeam despre situația generată la centru, despre consecințe. În teritoriu, pentru că se știa că situația este haotică, nu s-a mai făcut niciun demers... 

 


 A fost un fel de... scapă cine poate, fiecare e pe cont propriu...


- Exact.

 


 Cum de nu ați intrat în proiectul politic al domnului Andrei Gerea, RE:START, de exemplu?


- Așa cum vă spuneam, am purtat mai multe discuții și cu alți președinți de partide. Proiectul domnului Gerea poate fi unul interesant, dar nu m-am regăsit în el. Am ales oameni cu care am simțit că pot rezona și cu care pot avea discuții sincere și prietenești.

 


 De bine, de rău, în PER nu trebuie să fiți supus niciunui sondaj, nu aveți competiții interne, știți sigur că sunteți candidatul, nu vă ține nimeni în șah. Un sondaj se va realiza, pentru a vedea cum stați sau... aflați la vot?


- Un sondaj întotdeauna este bine-venit cât timp este unul profesionist, făcut de case de sondare, nu de grupuri de facebook sau trusturi de presă. Dar nu cred că este necesar, candidez oricum și mă concentrez pe ce am de făcut. Cred că este mult mai util.

 


 Cum vă evaluați șansele?


- E clar că îmi doresc Primăria Pitești și fac tot ceea ce pot și trebuie pentru a convinge votanții că sunt cel care ar putea să restarteze orașul. Șansele mele ar putea fi destul de mari în măsura în care populația înțelege că avem nevoie de o schimbare destul de mare, și nu doar la nivel declarativ, ci și faptic...

 


 Și vi se pare că înțelege din feed-backul pe care îl aveți?


- Populația se raportează și ia decizii în funcție de ce vede în presă și pe tv. Timpul este destul de limitat, motiv pentru care ne autoinducem convingerile pe care le are presa. Să nu uităm nici de puterea în teritoriu a partidelor! Am avut zilele trecute o discuție cu o persoană care lucrează într-o instituție deconcentrată și care mi-a spus că directorul le-a transmis așa: „Eu sunt pesedist, tu ești pesedist angajat de mine, fiu-tău, la fel... Dacă eu dispar, e posibil ca voi să dispăreți.» Puterea partidului, înrădăcinată în instituțiile statului, contează mai mult decât crezul lor. Siguranța e superioară crezului.

 


 PSD mai are și avantajul unei opoziții care, la acest moment, este fărâmițată și cam... debusolată.


- Având în vedere situația din teritoriu, PSD are șanse destul de mari. Dar eu mizez pe faptul că Pitești înseamnă mai mult decât cei care depind într-un fel sau altul de partide. E o șansă unică să venim cu o schimbare și am încredere în înțelepciunea concetățenilor mei. 


 

Preluare Saptamanalul Ancheta