Cătălin Gherzan: „Guvernanților le-a fost comod să-i bage pe toți în aceeași oală!”

Cătălin Gherzan, candidatul PMP pentru Senat, consideră că trimiterea întregului sistem de educație în online este o greșeală și că deciziile ar fi trebuit luate diferențiat. Potrivit acestuia, nu doar că măsurile nu vor avea niciun impact relevant, ci generează probleme mult mai grave în interiorul societății. Dacă ar fi stat decizia în pixul său, Gherzan spune că cel puțin grădinița și clasele 0-IV le-ar fi lăsat deschise.  

 

 

 „E ireal să închizi grădinițe și școli, dar să lași deschise after-schooluri și creșe”


„Educația trebuie să continue, educația trebuie să se facă în școală. Consider că cel mai bun cadru în care se poate face educație este doar în școală. În privința claselor 0-IV, online-ul aproape că nu are nicio eficiență. Copiii sunt prea mici ca să poată sta concentrați la toate orele, au nevoie de îndrumare individuală. Nu mai vorbim despre copiii care nu au device-uri sau acces la internat. Dreptul lor la educație unde este? Guvernul a venit cu niște tablete, dar acestea sunt departe de a acoperi necesarul. De asemenea, platformele pe care se desfășoară orele sunt supraîncărcate, nu fac față numărului mare de accesări, motiv pentru care orele sunt mai mult un chin: ba nu te poți conecta, ba ești scos din sistem. Nu mai vorbesc despre faptul că multe cadre didactice nici măcar nu au o instruire minimală!”, ne-a declarat Cătălin Gherzan.


La toate acestea se adaugă și faptul că viața tuturor a devenit mult mai complicată. Părinții au trebuit să își mute serviciul acasă (cei care au putut) sau au  trebuit să găsească soluții costisitoare financiar pentru ca cei mici să poată fi supravegheați.   


„Eu aș fi făcut o analiză pentru a vedea dacă școlile sunt sau nu un focar de transmitere a infecției. Eu cred că nu erau. Regulile în școli erau respectate, de la distanțarea socială, la dezinfecție. În plus, copiii se aflau într-un cadru unde puteau avea loc, în mod regulat, verificări din partea instituțiilor abilitate. Cred guvernanții că e mai sigur să ții copiii în fața blocului, unde regulile sunt respectate sau nu, în funcție de cum vrea fiecare, sau la școală? S-a spus că virusul s-ar fi transmis mai ușor pentru că se foloseau mijloacele de transport în comun, către școală. Până acum ne plângeam că fiecare părinte își duce copilul cu mașina personală la școală... Oricum asta se întâmplă în privința celor de grădiniță și din clasele 0-IV. Cel puțin pentru ei eu nu aș fi mutat școala în online, pentru că măsura nu are nicio eficiență, din contră, generează doar complicații.  Guvernanților însă le-a fost mai comod să ia o decizie globală decât să analizeze fiecare caz în parte sau să ofere autonomie locală în luarea deciziilor.”, a mai spus Gherzan. 


Fiindcă deține și un after-school – Lexford Castel -, deci are feedback direct din sistem, Cătălin Gherzan declară că cererile pentru înscrierea la after-schooluri a crescut, dar nu pot fi toate onorate, pentru că numărul de locuri este unul limitat.


„E ireal să închizi grădinițe și școli, dar să lași deschise after-schooluri și creșe. Da, nici acolo nu s-au semnalat cazuri notabile sau nu s-a înregistrat niciun caz, dar din nou aplicăm dublul standard.”, ne-a mai declarat Cătălin Gherzan, candidatul PMP la Senat.