„100 de persoane la domiciliu pentru mine ar fi fatal. În două săptămâni aș fi istorie!”

Când China strănută, românul nu mai pupă nici icoanele, dar se roagă intens!

Cât de vulnerabilă este economia argeșeană în fața epidemiei de coronavirus

A fost nevoie de această epidemie de coronavirus pentru ca întreaga omenire să realizeze că, atunci când China strănută, se gripează întreaga economie a globului. Forța de muncă ieftină face ca produsele - finite sau nu - care vin de acolo să nu aibă concurență de preț pe piață. Din China provine aproape totul, de la ața pe care o băgăm pe ac, la pigmenți de diferite feluri, produși sintetici pentru tot felul de industrii, componente pentru electronice și electrocasnice și lista este aproape interminabilă. Până și usturoiu’ ni-l luăm, de o vreme-ncoace, tot de la chinezi! O blocare a Chinei va avea repercusiuni asupra întregului lanț economic, începând cu producția, transportul bunurilor, distribuția, stocarea acestora, sectorului de retail și clienții finali.

Înainte de epidemia de coronavirus, Wuhan era un oraş prea puţin cunoscut. Acum se știe cu siguranță că, împreună cu provincia Hubei din care face parte, este unul dintre cele mai mari centre industriale ale Chinei. Sunt prezente acolo multe dintre cele mai mari corporaţii, dintre care nouă sunt mari producători auto precum Peugeot-Citroen, Renault, General Motors sau Honda. Wuhan este și patria Siemens, IBM și Xiaom. Apple realizează acolo principalul său produs, telefoanele iPhone.

Ce știm până acum? Faptul că autoritățile chineze au transmis la începutul lui februarie companiilor ce își defășoară activitatea în 24 de provincii să nu își reia activitatea mai devreme de 10 februarie 2020, din cauza crizei coronavirusului. În 2019, aceste regiuni au produs peste 80% din PIB-ul Chinei, fiind responsabile pentru 90% din exporturile statului asiatic. Drept urmare, doar acest.... mic deranj a provocat din start disfuncționalități de aprovizionare pe absolut toate piețele lumii, iar România noastră nu putea face excepție.

V-am prezentat acest tablou succint pentru a înțelege că, dincolo de teama declanșată de acest virus extrem de contagios și care poate fi fatal persoanelor vulnerabile din punct de vedere al stării de sănătate, a mai apărut o nouă îngrijorare, aceea legată de un colaps economic. Este prematur și nimeni nu poate face previziuni asupra evoluției epidemiei, cert este că, în Europa, abia a pătruns și că evoluția va fi în creștere în perioada următoare din punct de vedere al numărului de cazuri de persoane infestate.  

 

Dumitru Radu, managerul Ronera: „100 de persoane la domiciliu pentru mine ar fi fatal. În două săptămâni aș fi istorie!”

Mediul economic argeșean este și el la fel de sensibil la reacțiile piețelor externe, mai ales că situația s-a complicat odată cu apariția unor zone fierbinți în Italia, acolo unde muncesc mulți români.

Scenariu posibil: se întorc românii de Paște, în țară, contaminează direct proporțional, numărul de persoane carantinate crește vertiginos, timp în care agenții economici rămân în aer, cu forța de muncă...  în izolare, la domiciliu. Spre exemplu, Dumitru Radu, managerul Ronera Rubber, are trei angajați izolați la domiciliu. Ce ar însemna 100 de angajați, chiar și sănătoși, în izolare la domiciliu? Faliment curat! Extrem de responsabil, managerul Ronera nu a tratat cu superficialitate această problemă, așa că a instituit o serie de măsuri care îi vizează atât pe angajați, cât și pe clienți și pe oricine care intră pe poarta fabricii. Personal, am intrat în sediul Ronera doar cu masca ce mi-a fost pusă la dispoziție de la poartă.  

„Spunea Traian Băsescu, prin 2008, că pe noi nu ne poate afecta criza, că avem 20 de tone de aur și 10 miliarde rezerve valutare. La două luni după, am simțit din plin tsunami-ul venit din America, Europa de Vest, cu diminuarea comenzilor. A fost o reevaluare a valorilor societății, a distribuției clienților... Corecțiile economice au fost extrem de scumpe și dureroase, au urmat concedieri în masă. Ca atare, o abordare superficială a acestui subiect în mod cert se întoarce ca un bumerang, mai devreme sau mai târziu. Coroborat cu mentalitatea noastră, aceea de a pune batista pe țambal, de a ascunde lucruri, de a nu declara, de a înțelege ceea ce vrem să înțelegem din izolare și carantină, predicția privind răspândirea coronavirusului la noi, în România, chiar prin ochii unui optimist incurabil, nu o văd altcumva decât amplificându-se și primind nuanțe pe care nici nu le putem gândi astăzi.

Concret, Ronera a avut un caz în urma căruia trei salariați sunt izolați la domiciliu pentru două săptămâni. Pe bâlba DSP și a medicului de familie, probabil va trebui să-i plătesc din dividende concediul medical. Le-am spus oamenilor că mai important este să se ferească ei și să ne ferească și pe noi, și mai puțin să fie preocupați de cum își vor recupera banii pentru această întrerupere de activitate. Au fost la DSP și li s-a spus că Veneția nu e în regiunea Veneto, să se ducă acasă. Geografia este altfel la DSP, au alte hărți acolo!

Sunt italieni cu care aveam relații comerciale și care, din bun-simț, au anunțat că nu mai fac deplasarea, chiar dacă vin din zone necontaminate. Tot ce vine nu are cum să nu fie în legătură cu un aeroport și cu oameni care au probleme. Nu poți găsi traseul perfect securizat unde să nu atingi absolut nimic. Că vine direct din zona în care s-au semnalat cazuri sau nu, cred că tratamentul ar trebui să fie același, de izolare, nu de carantină. Și nu cu copiii, nevasta sau părinții!

Momentan, avem ceva materii prime, iar stocurile dealerilor vor acoperi, probabil, două-trei luni fără anomalii de aprovizionare. Sunt niște chimicale care intră în componența cauciucului, care veneau din China și de care noi avem nevoie în procesul de producție. În mod imediat, avem probleme cu două matrițe, pe care le avem blocate chiar în Wuhan. Spun că le vor trimite luna viitoare, cu trenul și cu avionul și că vor face șase săptămâni. Vom vedea...”, ne-a declarat managerul Ronera.

Deși nu este o persoană care se panichează, mentalitatea românească este cea care îi îngrijorează cea mai tare. Doar trăim în țara lui... lasă, mă, că merge-așa! Care ar fi cel mai negru scenariu pentru domnia sa?

„Nici nu vreau să mă gândesc la el! Cel mai negru scenariu ar fi ca 100 de persoane din Ronera să fie în izolare. Chiar dacă sunt, majoritatea, oameni tineri, în putere, cu controale medicale la zi, asta nu îi apără de posibilitatea de a contacta acest virus, iar 100 de persoane la domiciliu pentru mine ar fi fatal. În două săptămâni aș fi istorie, mai ales că nu vând nici rochii, nici măști. 30.000 de euro pe oră, acesta este costul de stopare a producției. Am stoc de securitate pentru clienții mei de 5-7 zile, dar după epuizare, dacă nu am ce livra... pentru mine va fi capăt de drum”, ne-a spus, foarte tranșant, managerul Ronera.

 

John Brănescu, om de afaceri: ,,Probabil că peste șase-șapte luni vom simți ceva mai serios efectele

Ceva mai relaxat este omul de afaceri John Brănescu.

„Din punctul meu de vedere, sunt niște povești care se tot repetă. Este o gripă exagerat de mediatizată, asta este percepția mea. Din punct de vedere al afacerilor, în ultimul an nu am mai avut importuri din China, deci un posibil blocaj nu ne afectează. Avem o firmă în China, unde avem tranzacții ocazionale, când avem clienți. Tranzacțiile nu sunt în România, sunt cu alte piețe. Noi nu ne aflăm în zona afectată. În ciuda isteriei, sunt niște efecte normale, nu înseamnă că toată China s-a blocat. Avem doar niște zone afectate, iar acestea reprezintă a suta parte din China. Se exagerează, lumea merge înainte, lucrurile se reașază. Sunt fenomene trecătoare” - este de părere omul de afaceri piteștean. 

Pe de altă parte, admite că pe termen mediu e posibil să resimțim mai serios consecințele colaterale ale acestei epidemii:

„Sigur vom fi afectați toți, chiar foarte-foarte tare. Sunt produse care veneau ritmic din China, cu care piețele erau obișnuite și care nu vor mai veni cu frecvența obișnuită sau va fi o stopare de alimentare a piețelor. Vom avea inevitabil creșteri de prețuri, dar probabil că peste șase-șapte luni vom simți ceva mai serios acest lucru. 

 

George Caval, președintele CCI Argeș: ,,Trebuia să plec la Bruxelles și am renunțat”

George Caval, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, consideră că efectele în economie vor fi mai mici sau mai mari, în funcție de cum vor gestiona autoritățile această epidemie. Pe de altă parte, la fel de importante sunt mesajele care vor fi transmise către cetățeni și modul în care aceștia vor reacționa.

„Încerc să fiu echilibrat în ceea ce privește orice declarație. E important de știut că specialiștii au arătat că vorbim de o formă de tulpină diferită decât cele de până acum, fără un impact atât de grav. Gravitatea este dată în special de faptul că tulpina asta se răspândește foarte rapid. Cred că exagerarea ne face rău tuturor. Magazinele sunt golite în unele zone din țară, iar starea asta de început de panică, încă nejustificată la cum stau lucrurile acum, nu face bine nimănui. Pe termen scurt, dacă lucrurile nu vor evolua diferit, nu se va întâmpla ceva grav. Pe termen mediu, din păcate, dacă panica se instalează, vom vedea repercusiuni asupra economiei și județene, și naționale, și mondiale. Deja sunt semnale că nu se mai importă multe lucruri din China, noi nu mai putem să călătorim așa cum ne-am dori... Dacă nu se vor găsi soluții care să tempereze panica, va fi mai greu”, ne-a declarat președintele CCI Argeș.

La acest moment, semnalele pe care le primește din partea membrilor Camerei de Comerț nu ar fi foarte îngrijorătoare:

„Din informațiile pe care le am, sunt agenți economici care au angajați cetățeni italieni și care, o perioadă, vor lucra pe calculator, de la distanță. În turism, procentul de turiști care renunță la călătorii în acest moment este de 15-20% în județ, nu ar fi foarte mare. Oamenii sunt precauți. Și eu mă încadrez la capitolul acesta, mâine (n.r. vineri, 28 martie) trebuia să plec la Bruxelles, până luni, și am renunțat pentru că e o perioadă cu carantine și discuții mari. Momentan, nu avem vreun caz cu impact major asupra economiei sau a județului. Cred că lucrurile se vor liniști. Panica nu ajută pe nimeni, dimpotrivă! O societate panicată nu face decât să înrăutățească lucrurile. Faptul că s-a închis un festival și nu s-a ținut un meci de fotbal nu este o dramă! Trebuie să privim cu multă maturitate toate aceste lucruri și să încetăm să mai exagerăm! Provincia Wuhan are 11 milioane de locuitorii, iar oamenii au dovedit o decență și o responsabilitate ieșite din comun. Cumpătare, echilibru și încredere chiar și față de autorități, asta trebuie să facem!

 

Gabriel Sicoe, președintele ACAROM: „Momentan, toată lumea încearcă să își ia măsuri de siguranță”

Gabriel Sicoe, președintele ACAROM, a fost extrem de rezervat în declarații. Tindem să credem că se ruga în paralel, pentru că, dacă epidemia va căpăta proporții mai mari - și ne aflăm abia la începutul ei! -, atunci industria auto nu va scăpa... netamponată. 

„Nu avem probleme în acest moment. Am putea avea, în schimb,  în funcție de evoluția virusului și a zonelor care vor intra în carantină. Virusul poate lovi peste tot, e clar, dovadă zonele în care au apărut cazurile. Momentan, toată lumea încearcă să își ia măsuri de siguranță, se aprovizionează în paralel, comerțul cu China se desfășoară în continuare... Nu putem decât să sperăm că lucrurile nu vor căpăta o amploare mai mare”, ne-a declarat președintele ACAROM.

Nu vreau să mă gândesc cum s-ar traduce această... „amploare mai mare” pentru industria auto argeșeană și mă gândesc doar la Uzina Dacia Renault, care, împreună cu toată rețeaua pe orizontală, s-ar prăbuși în cazul unei crize îndelungate. 

 

Ovidiu Baciu, Francesca: „Se închide China, se închide toată planeta!

„Epidemia nu ne afectează, isteria, în schimb, ne-ar putea afecta” - este convins Ovidiu Baciu, managerul Francesca. Industria textilă este legată prin milioane de... ițe de China. Cade China, adio ață în ac!

„Preventiv, noi am comandat materiale, în avans, de la turci, deși a fost puțin mai scump. Reorientarea pe piață nu este așa de ușor de făcut, pentru că angajamentele sunt cu mult timp înainte semnate. Atâta timp cât furnizorii livrează, noi nu putem spune că nu vrem să mai achiziționăm. Deocamdată lucrurile sunt ok, containerele au plecat din China, dar, pentru liniștea noastră, ne-am făcut un stoc de rezervă comandând din Turcia, în caz că apare vreun blocaj pe piață. Și Marea Britanie este puțin precaută, dar lucrurile sunt tot sub control. Toți ochii sunt, în mod evident, pe China, pentru că, dacă lucrurile se înrăutățesc, dacă nu se mai dă drumul la vapoare, dacă fabrici sunt închise, e firesc să se blocheze un întreg circuit. Sunt foarte multe industrii care depind de China, de la industria auto, la usturoiul chinezesc. Se închide China, se închide toată planeta. Toată urzeala din lume, chiar și aceea din Pakistan, este produsă în China. Ața cu care coasem, 99% este din China! Până acum, importurile noastre depindeau 70% de China.”, ne-a declarat managerul Francesca.

Ar putea învăța omenirea din această experiență în privința exclusivităților pe care le oferă piața din China pentru aproape toate industriile mapamondului? Da și nu prea, ne spune Ovidiu Baciu!

„Nu avem cum să vorbim la acest moment despre deschiderea unor industrii similare în alte colțuri ale lumii, pentru a nu risca să mai ajungem în acest punct. E simplu: forța de muncă și costul acesteia. Dacă s-ar produce o cămaşă cu costurile din Europa, aceasta ar ajunge în raft la prețul de 500 de euro. Nu cred că, de aici înainte, mai poți scădea omului salariu, ca să poți produce la prețuri rezonabile. Nu te poți duce decât către India, către Pakistan și s-a terminat povestea. Investițiile în industria ușoară, la bază, sunt uriașe. Un război de cusut care face zece metri de cusătură în 24 de ore costă undeva la jumătate de milion de euro.Ținând cont că vindem undeva la 200.000 de articole pe lună, gândiți-vă numai câte războaie de țesut ar lucra pentru noi! Vor fi creșteri ale prețurilor în mod evident”.

Însă dincolo de epidemia de coronavirus, cel mai tare îl înfurie pe managerul Francesca epidemia de prostie și ticăloșie a autorităților din România, pe care le consideră vinovate pentru falimentul pe bandă rulantă al industriei textile: „Problemă mai mare generează factorul politic. Industria textilă s-a prăbușit în România, pentru că de 15 ani este în permanență ținta controalelor ITM și a tuturor instituțiilor.”

 

Cristian Dolofan, manager Dolo Trans Olimp: ,,Doi șoferi  au refuzat cursele către Italia”

Transportatorii sunt printre primii care pot fi afectați, din cauza închiderii unor zone pe care le tranzitau în mod tradițional sau a înăspririi controalelor și a exigențelor la Vamă, ceea ce se traduce prin timpi morți. Potrivit managerului Dolo Trans, Cristian Dolofan, momentan lucrurile sunt sub control, dar asta și pentru că zonele carantinate nu au corespuns cu rutele pe care le acoperea în mod obișnuit.

„Cursele se desfășoară în mod normal în acest moment. Șoferii au fost atenționați, îi instruim și noi, și cei de la Poliție când trec în Italia, dar activitatea se desfășoară în mod normal. Nu m-am confruntat cu restricții, poate unde și nu am avut comenzi în zonele care au fost afectate. Unde am avut comenzi, activitatea s-a desfășurat aproape în mod normal. Nu am avut curse anulate sau fără termene respectate. Am avut curse la 100 de metri de Milano, am tranzitat centura orașului, am coborât spre sudul Italiei... Singura problemă cu care ne-am confruntat a fost că doi șoferi au refuzat cursele către Italia. Aș minți să spun că nu am emoții cu privire la extinderea zonelor de carantină, pentru că ne afectează în mod direct, însă nu sunt un pesimist”, ne-a declarat omul de afaceri.  

 

Gabriel Radu, manager Discovery: „Turistul este sensibil, mai ales că Europa abia acum a început să fiarbă puțin

Turismul este un domeniu extrem de sensibil, mai ales când epidemia de panică o depășește pe cea declanșată, spre exemplu, de un virus. Potrivit lui Gabriel Radu, managerul agenției de turism Discovery din Pitești, efectele asupra turismului ar putea fi similare cu cele de pe Burse. 

„Așa cum stau lucrurile inclusiv la nivel mondial, deocamdată nu sunt multe sincope. Reacția este normală pentru un public influențat. Avem pe turism o declarație de presă făcută de OPC, împreună cu președintele ANAT, care din punctul meu de vedere nu a fost bine pusă la punct, pentru că face referire la acte juridice, nu și la timpul de aplicare... Activitatea de turism este foarte sensibilă, probabil ca Bursa, dacă nu sunt pretențios. Spre exemplu, când erau în Egipt manifestări, Egiptul a căzut, chiar dacă zona turistică nu a fost afectată. Când a fost incendiul din Grecia, destinația Grecia a căzut, chiar dacă vorbeam de o pădure din zona Halkidiki. Turistul este sensibil și atunci cu siguranță se vor întâmpla lucruri nu întotdeauna întemeiate, mai ales că Europa abia acum a început să fiarbă puțin.

Nu cred că se vor înregistra falimente, nici măcar în rândul agențiilor mai mici care acum, conform noilor legi, sunt mai protejate puțin. Agențiile au asigurări de insolvență și de repatriere, sunt instrumente de protecție la care turistul poate să apeleze, adică acele asigurări storno, nu cred că vom ajunge la un asemenea dezastru...

Altfel... orice început are și un sfârșit, ca orice fenomen care apare, crește și dispare. Timpul în care se întâmplă toate acestea este important... așa cum importante sunt și investiția și protecția societăților comerciale în general, nu doar al celor turistice.

Să sperăm că factorii de influență, adică forurile oficiale, presa, influencerii, vor mai spune și o parte reală, neinfluențată, care să nu sperie: adică s-au îmbolnăvit 100 și au scăpat 98! E foarte important mesajul ăsta, pentru că nu se spune deloc, și este ilogic. Avem nevoie doar de morți, violuri și altele asemenea! Sunt televiziuni mari, internaționale, cotidiane de nivel mondial, care inflamează lucrurile. Ideea este că virusul acesta, potrivit specialiștilor, este mai slab decât gripa obișnuită, doar că a plecat dintr-o zonă aglomerată, iar un procent mic a dat un număr mai mare de morți. Am văzut că și sălile de cinema sunt goale. Probabil vom primi pâine pe internet, pe WhatsApp... De asemenea, suntem sfătuiți să nu pupăm icoane, dar poate că o rugăciune ne ajută, ne liniștește.

Nu vreau să considerați că apreciez cu indolență sau că sunt ignorant cu privire la acest fenomen. Există un pericol, e greu la acest moment de gestionat, dar și mai greu de făcut previziuni cu privire la evoluție și amploare, dar avem și tehnicieni în spate care se ocupă de microbiologie, de sănătate, care știu și au început să transmită mesaje bune către piață. Dar omul se sperie...” - ne-a declarat managerul Discovery.

Tocmai pentru că nu tratează lucrurile cu superficialitate, acesta ne-a declarat că a renunțat în mod voluntar la contracte pe care le avea prin Programul „Școala altfel":

„Avem o singură solicitare de retragere într-o zonă apropiată, și aici Ministerul de Externe a dat puțin cioplit comunicatul, vorbind despre nordul Italiei. Nu nordul Italiei este afectat, ci vreo patru mici localități, dar... asta e! Aveam niște turiști care trebuia să plece la Milano și s-au retras. De asemenea, în urma unui comunicat al Ministerului Educației, care s-a dorit a fi mai mult o recomandare pe marginea Programului „Școala altfel”, noi am sunat un conducător de vârf de la o școală, care avea plecare peste vreo două săptămâni, și i-am propus să renunțe la deplasarea respectivă. Cu alte cuvinte, am pus interesul nostru pe plan secund, mai presus fiind siguranța copiilor”.

Sorina Coman, manager Coral Tour: „Am reprogramat excursiile prin Programul «Școala altfel»”

Un alt operator în domeniul turismului, Sorina Coman, manager al Coral Tour Pitești, ne-a declarat că, în afară de reprogramări ale excursiilor prin Programul „Școala altfel”, nu a întâmpinat alte dificultăți. Clienții însă sunt mult mai atenți cu privire la rute și verifică periodic situația zonelor în care și-au antamat deja excursii.

„În contextul nefericit produs de cazurile de îmbolnăvire cu gripă înregistrate la nivel mondial, specialiștii agenției noastre urmăresc cu mare atenție datele puse zilnic la dispoziție de Organizația Mondială a Sănătății. Încercăm astfel să reconfigurăm trasee, să regândim circuite. Facem proiecții pentru viitor, pentru următoarele luni. Vom evita, în mod evident, zonele considerate a fi acum critice. Pentru călătoriile externe nu am primit cereri de retragere. Vindem în continuare în special în țările cu climă caldă. Turiștii ne sună sau vin la agenție pentru a afla cât mai multe informații legate de vacanțele peste hotare la care s-au înscris. Nu vor banii înapoi, doar se documentează în așteptarea evoluției cazurilor de gripă. În cazul programului «Școala altfel», de exemplu, am făcut multe reprogramări pentru lunile următoare.”,  ne-a declarat Sorina Coman, managerul Agenției de Turism Coral Tour, din Pitești.

 

 

 

 

Preluare Săptămânalul Ancheta