Casa Bobanacu ar putea deveni muzeul municipal al Piteştiului

Una dintre puţinele comori arhitecturale ale Piteştiului, care a mai rămas în picioare, Casa Bobanacu, va fi achiziţionată de către Primăria municipiului, pentru suma de 450.000 euro. Imobilul, cu o arhitectură specifică perioadei interbelice, are parter şi etaj, fiind compartimentată în 16 camere, cu o suprafaţă utilă de 350mp şi teren 1384 mp. Iniţial, edilul Cornel Ionică a dorit să refuze dreptul de preempţiune, însă viceprimarul Sorin Apostoliceanu a luat cuvântul şi a susţinut că nu crede că municipalitatea este atât de săracă încât să nu poată cumpăra o asemenea clădire de patrimoniu, iar punctul său de vedere a fost susţinut de majoritatea celorlalţi colegi, indiferent de culoarea politică. Doar primarul Ionică şi inspectorul general Tudosoiu au considerat că ar trebui să se orienteze mai degrabă către salvarea terenului de la Aripi, însă când s-a supus la vot exercitarea dreptului de preemţiune, aceştia au votat „pentru”. Probabil o asemenea decizie se impunea şi în cazul Hanului Gabrovenilor, o altă filă de istorie a târgului Piteştilor, fostul local în care se adunau drumeţii pentru a îl asculta pe faimosul lăutar Zavaidoc. 

Acum 9 ani, se cereau 1,3 milioane lei pentru casă

Viceprimarul Sorin Apostoliceanu a propus ca edificiul, ce are şi o curte ce poate fi exploatată, să devină muzeu municipal, aşa cum se practică peste tot în Europa, mai ales că are păstrate picturile murale ale lui Iosif Materna în toate camerele şi sobele de Majolica, precum şi alte detalii realizate în urmă cu peste 100 de ani. Casa a fost concepută de către arhitectul Ion Simionescu, la 1914. De asemenea, şi liberalul Narcis Sofianu, şi medicul Eduard Morlova, dar şi preşedintele de şedinţă Cristian Gentea au considerat că este oportună această destinaţie, atât ca muzeu municipal, cât şi ca spaţiu pentru diferite evenimente culturale, pentru primirea delegaţiilor străine etc. Primarul Cornel Ionică, deşi, la final, şi-a dat girul, a subliniat că reabilitarea, ce trebuie să respecte toate criteriile arhitecturale, fiind clădire de patrimoniu, va costa mai mult decât cumpărarea. Însă consilierii au argumentat că numai valoarea terenului, într-o zonă ultracentrală, este foarte mică, fără a mai lua în calcul şi casa. Proprietarii încearcă să vândă încă din 2010, preţul iniţial fiind unul uriaş, de 1,3 milioane euro, însă a scăzut treptat, deoarece nu au apărut doritori. 

Cine a fost familia Bobanacu


În casa de pe bdul. Republicii, au locuit Tatiana şi Nicolae Bobanacu. Ambii au contribuit la dezvoltarea oraşului. Tatiana Bobanacu, fiica preotului Petculescu, cel care a înfiinţat Şcoala de Băieţi nr. 3, într-una din casele de la Mavrodolu. Tatiana Bobanacu este cea care, în 1927, a înfiinţat prima bibliotecă publică din Piteşti, iar în 1928 a fondat Ateneul Popular „Gheorghe Ionescu – Gion”, cu sediul în Şcoala Primară de Băieţi Nr. 1, din Piteşti. La seminariile organizate de Tatiana Bobanacu au participat Nicolae Iorga, Ionel Teodoreanu, Liviu Rebreanu şi Gala Galaction, pe care i-au şi găzduit în casa familiei Bobanacu, de pe Bdul republicii. Tot în această casă, în perioada Primului Război Mondial s-a semnat capitularea Bucureştiului în faţa nemţilor în 1916 şi tot aici s-a creat comandamentul trupelor germane. Deşi are 105 ani de la construcţie, casa, moştenită de către nepoata farmacistului Bobanacu, a păstrat interioarele, mobilierul cu inserţii din lemn de trandafir, tablouri vechi, piese unicat, precum o oglindă, cât şi zugrăvelile originale ale lui Iosif Materna. Toate acestea i-au convins pe consilierii locali să voteze pentru achiziţionarea imobilului pentru suma de 450.000 euro. 
 

 

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta