Cartoful mov - afacerea de succes a unui argeșean

Cartoful mov reprezintă o afacere de succes în rândul fermierilor. Catoful mov este un soi original din Bolivia sau Peru , cu raport nutrițional înalt, despre care se scrie că ne protejează împotriva tumorilor canceroase.
Unul dintre principalele motive pentru care agricultorii sunt interesati de cartofii violet este ca acestia se vand deseori cu preturi de circa 6-7 lei/kg, triplu fata de cei obisnuiti. Mai mult decat atat, cei de samanta ajung sa coste circa 15-20 lei/kg.
Ilie Madalin este un argesean care in 2015 a infiintat prima sa cultura de cartofi violet din soiul peruvian „Purple Majesty”. In prezent lucreaza o suprafata de 1,2 hectare, insa se gandeste serios ca in urmatorii ani sa ajunga pana la 3 hectare cultivate cu cartof mov, datorita cererii in crestere.

„Pentru cartoful de samanta am avut numeroase cereri pe internet. Pretul este de circa 15 lei/kg, ceea ce este foarte bun. O cerere din ce in ce mai mare apare de pe piata externa. La cartofii de consum, pretul a fost in general de 7 lei/kg, insa s-a mai si negociat pentru cantitatile mari. Ii dam in general la restaurante, care includ in mediu asemenea cartofi, dar si consumatorilor simpli. Cartofii violet au un diametru mediu, spre mic, ceea ce ii face acceptati”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ilie Madalin, cultivator de cartofi mov din Arges.

Productiile medii pe care le pot atinge plantatiile cultivate cu soiul „Purple Majesty” se ridica la circa 15-16 tone pe hectar. Anul trecut, din cauza secetei puternice, Ilie Madalin a obtinut o productie de cartofi mov diminuata cu circa 20-25%. „Chiar daca este un soi rezistent la seceta, productia a fost de circa 12 tone la hectar. Cartofii au rezistat bine, nu s-au uscat, insa nu s-a putut atinge capacitatea maxima de productie”, a explicat fermierul.
Pentru a avea o recolta sanatoasa, fermierii trebuie sa fie atenti si la bolile sau daunatorii care pot aparea in cultura cartofului mov.
Cei care intentioneaza sa infiinteze o asemenea cultura, trebuie in primul rand sa se asigure ca au un teren afanat, cu temperaturi ale aerului care sa nu depaseasca 40 de grade. De asemenea, un sol optim pentru cartoful mov este cel usor nisipos, cu un pH intre 5-6. Pentru cartofii mov plantarea nu difera fata de insamantarea cartofilor obisnuiti, cea mai buna perioada pentru aceasta operatiune fiind in intervalul martie – aprilie.

Pentru densitatea de plantare, cultivatorul din Arges recomanda folosirea unei distante de circa 20-25 cm intre ei si o distanta de aproximativ 60-70 cm intre randuri.

Pentru a infiinta o cultura de cartofi mov pe o suprafata de un hectar, un fermier are nevoie de circa 1,5 tone de cartof de samanta, costul ridicandu-se la circa 22.500 lei. La aceasta suma se adauga si costurile pentru lucrarile agricole, cat si pentru achizitionarea unui sistem de irigare, plus substantele de erbicidat.


Cartofii mov se presupune ca au fost printre primele varietati de cartofi adusi din America de Sud, unde si astazi sunt plantati pana la inaltimi de 1400 de metri. Culoarea mov vine de la antocianine, care este un puternic antioxidant ce impiedica dezvoltarea celulelor canceroase. Aceasta substanta se regaseste si in fructele de padure, mure, afine. Datorita antioxidantilor puternici cartofi mov – albastri ajuta la scaderea tensiuni arteriala si la reducerea greutati corporale.