Carmen Violeta Popa: Să te iubești înseamnă să faci pace cu tine

Cu siguranță că mulți dintre dumneavoastră vă resimțiți sau nu sunteți în cea mai bună formă, mai ales că traversăm o pandemie care ne-a șubrezit nervii sau ne-a acutizat sensibilitățile. Pentru asta există psihologul: face ordine în gânduri și te ajută să-ți recâștigi echilibrul și motivația. Doamna Carmen-Violeta Popa, psiholog specialist în psihologia clinică și psihoterapie, știe să lucreze cu resorturile subtile ale psihicului uman. O vizită la cabinetul dumneaei cu siguranță vă va readuce zâmbetul pe buze și vă va da un nou tonus!

Există femei din domeniul dumneavoastră de activitate care v-au servit ca inspiraţie, ca model?

- Da, doamna profesor Irina Holdevici. Un dascăl de excepție, un terapeut inovator și creativ și, mai ales, un om de o modestie adevărată.

Ce sfat i-aţi da unei tinere care îşi începe acum parcursul profesional?

- Să urmeze acest drum doar dacă nativ crede că are puncte în comun cu această profesie.

Cum definiţi rolul femeii în societate raportat la vremurile noastre?

- Luna martie este luna în care viața capătă alte valențe, este perioada în care vegetația renaște și noi, odată cu ea. Este luna în care sărbătorim Femeia. Femeia-mamă, femeia-fiică, femeia-soție, femeia-colegă. Pentru ca rolul femeii în societate să fie determinant este necesar ca fiecare să se cunoască pe sine cu calități și defecte, cu puncte tari și puncte slabe, să-și cunoască și să-și împlinească hobby-urile, să-și construiască viața pe valori bine stabilite. E necesar să te cunoști ca să nu mai simți nevoia să te compari cu cineva, să nu te gândești că există o femeie mai bună, mai frumoasă, mai talentată, mai inteligentă decât tine, pentru că știi că fiecare om este unic, inclusiv tu! Atunci când te iubești, îți privești cu îngăduință și blândețe chipul din oglindă, nu trăiești vinovății imaginare. Să te iubești înseamnă să-i privești cu demnitate și sinceritate pe ceilalți în ochi, să-ți permiți să fii fericită și împlinită cu ceea ce îți provoacă satisfacții sufletești. Înseamnă să apreciezi oamenii care îți sunt alături, să te bucuri de succesele lor, pentru că știi, reușitele lor nu le pun în umbră pe ale tale, așa cum bucuriile lor nu le pot întuneca pe ale tale. Să te iubești înseamnă să faci pace cu tine, să nu te mai învinuiești pentru greșelile din trecut, ci să înveți din ele, să reușești conștientizarea unor aspecte care țin de personalitatea ta, dincolo de măști și de roluri sociale. Să te iubești înseamnă să știi cine ești, așa încât părerile celorlalți despre tine să nu te doboare, dar nici să nu te ducă în al nouălea cer. Înseamnă să ai așteptări realiste de la tine, să-ți prețuiești familia, prietenii și viața. Să ai o relație autentică cu Dumnezeu, să-ți pui nădejdea și încrederea toată în El.

Ce obiective v-aţi trasat pentru acest an?

- Îmi doresc, cu fiecare zi, să devin mai generoasă, altruistă, mai aproape de semeni, mai asertivă.