Cărțile de identitate se modifică! Cum vor arăta noile buletine

Ministerul Afacerilor Interne are un proiect prin care să adapteze legislația națională la cerințele europene, în privința cărților de identitate ale românilor, având în vedere noile norme propuse de autoritățile europene. 

Potrivit acestora, cărțile de identitate vor trebui produse în format uniform de card de credit (ID-1), să includă o zonă de citire optică și să respecte standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizația Aviației Civile Internaționale). Totodată, vor conține o fotografie și două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip fără contact. Buletinele vor indica codul de țară al statului membru emitent, în interiorul unui steag al UE. În ceea ce privește perioada de valabilitate a noile cărți de identitate, vor avea o perioadă minimă de valabilitate de 5 ani și o perioadă maximă de valabilitate de 10 ani.

O altă noutate o va reprezenta eliberarea cărților de identitate și pentru minorii cu vârste sub 14 ani, la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali.

Ministerul spune că este nevoie de noi acte de identitate, deoarece actualele sunt emise cu o tehnologie veche de peste 20 de ani. De asemenea, trebuie să ne aliniem la cerinţele UE legate de securizarea documentelor în contextul combaterii terorismului şi al migraţiei ilegale. Primele cărţi electronice de identitate ar putea fi emise din anul 2019, potrivit capital.ro.