Slujba de la necropola regilor - Flori și aplauze pentru Regina Ana

UPDATE

Ora 16:30 - Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost depus în biserică în aplauzele publicului.

UPDATE

Ora 15:51 - Ceremonia a început cu sunet lung de trompetă. Sicriul Reginei Ana este adus de militari și așezat pe catafalc.

Pe crucea Reginei este inscripționat ”Ana Regina”.

UPDATE

Ora 15.40 - Membrii familiei regale s-au așezat în fața catafalcului. Cortegiul încă întârzie.

UPDATE

Ora 15:30 - Regina Ana a ajuns în Curtea de Argeș.

Slujba era programată la ora 15:00, având o întârziere de 30 de minute. Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, IPS Calinic, se pregătește de slujbă.

UPDATE

Catafalcul a fost așezat în parcul catedralei.

UPDATE

Ora 15:00 - Deputatul Mircea Drăghici este prezent la funeralii.

UPDATE

Ora 14:30 - Regina Ana a României a ajuns în Argeș.

Garda de onoare asteaptă la intrarea în parcul catedralei, unde vor opri mașinile oficiale.

UPDATE

Ora 14:00 - Și la Curtea de Argeș, oameni așteaptă în liniște sosirea cortegiului. Soldați, dar și cetățeni formează coloane de sute de participanți, care stau pe bulevardul principal din apropierea catedralei, în așteptarea reginei. Țin în mâini flori și steaguri cu simbolul Casei Regale.

UPDATE

Ora 13:30 - Cortegiul funerar care transportă spre Curtea de Argeș trupul neînsuflețit al Reginei Ana a atras sute de curioși pe marginea drumului în localitățile prin care acesta a trecut, dar și oameni care au venit special pentru a asista la eveniment.

Argeșenii omagiază amintirea Reginei Ana. Oamenii au venit cu flori, atât în Ștefănești, cât și pe Calea București, în întâmpinarea cortegiului funaral al Reginei Ana.

 

 

UPDATE

Printre cei care au venit să își ia adio de la Regina Ana, se numără și fostul principe Nicolae, dat afară din Casa Regală anul trecut. Principele a pătruns la funeralii printr-o intrare laterală pentru a nu fi văzut de nimeni. În cele din urmă, familia a acceptat participarea sa la acest eveniment.

Pe 13 august 2016, la ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piata Palatului Regal, chiar în faţa palatului.
Acolo va avea loc o ceremonie religioasă, iar accesul publicului în Piața Palatului este liberă, dar în zonele special amenajate.

 

CITEȘTE ȘI ... Are 7 ani și a fost lovit de o autoutilitară

 

Între 11.35 și 12.00, Cortegiul funerar va merge pe traseul Piaţa Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piaţa Charles de Gaulle – Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu va avea loc nicio oprire şi nu se va face slujba religioasă.

De la Arcul de Triumf, Cortegiul funerar va continua traseul către Curtea de Argeş, în intervalul orar 12.00 – 14.45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogoşoaia, Buftea, Titu, Găeşti, Topoloveni, Piteşti, Curtea de Argeş. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.
La ora 15.00, sâmbătă, 13 august 2016, va avea loc slujba de înmormantare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş. Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezenţa Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine, prezente la eveniment. Publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş.

Astăzi, 13.08, începând cu orele 13 cortegiul funerar regal trece prin Pitești. Astfel de la Podul Viilor se va intra în Pitești pe Calea București, va continua traseul pe Bd IC Brătianu până la sensul giratoriu de la Centrul de Diagnostic, apoi pe Bd. Nicolae Bălcescu până la Bascov pe DN7. 

 

Vineri, aproximativ 6.000 de oameni i-au adus un ultim omagiu Reginei Ana. Oamenii au așteptat răbdători la coadă și câte o oră și jumătate pentru a trece pe la catafalcul Majestății Sale.

Sâmbătă, funeraliile regale vor începe în jurul orei 9,30, în Sala Tronului, când vor ajunge la catafalc membrii Familiei Regale, urmați în jurul orei 10,00 de membri ai Familiilor Regale străine. La funeralii și-au anunțat deja prezența membri ai Familiilor Imperiale ale Rusiei, Austriei și Germaniei, ai Familiilor Regale ale Olandei, Belgiei, de Luxemburg, de Baden, de Württemberg și de Bourbon-Parma, precum și ai Familiilor Princiare de Ligne, de Hohenberg și de Schaumburg-Lippe.

Vor face gardă la catafalc membrii Casei Majestății Sale Regelui, membrii Consiliului Regal (ASR Principele Lorenz al Belgiei, Andrew Popper, Anders Lindberg, Maestrul Adrian Vasiliu), apoi Principesele Regale — Principesa Moștenitoare Margareta, Principesa Elena, Principesa Sofia și Principesa Maria.
La ora 10,30 este programată slujba religioasă ortodoxă, în prezența Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
În acest timp, bisericile din împrejurimi vor trage clopotele.

La ora 11,00, semnalul funerar de trompetă va marca începerea slujbei religioase, care va fi oficiată de Arhiepiscopul Ioan Robu, având alături ierarhi și un sobor de preoți catolici.
Sicriul va fi încadrat la cele patru colțuri de 4 militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", iar la dreapta și la stânga lui, pe mijloc, de doi Cavaleri ai Ordinului de Malta, care vor ține două lumânări aprinse, precizează Casa Regală.
Încheierea ceremoniei religioase va fi marcată de un semnal lung de trompetă, apoi Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale va începe lucrarea muzicală funebră, care va dura până când sicriul este pus în mașina mortuară.Mașina mortuară va parcurge încet câțiva metri. Ea va fi încadrată de 12 jandarmi călare (care urmează să fie așezați 6 în față și 6 în spate), apoi va porni convoiul. Când caii și mașina mortuară vor fi pornit, bisericile din împrejurimi vor trage clopotele.
În jurul orei 14,30 este programată sosirea la intrarea în parcul Mănăstirii Curtea de Argeș a Familiei Regale române și a Familiilor Regale străine, iar la 14,45 — sosirea convoiului mortuar.

Sicriul va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală și așezat pe catafalc. Slujba de înmormântare va fi oficiată de ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, având alături ierarhi și un sobor de preoți ortodocși.

CITEȘTE ȘI ... Forțe de ordine suplimentare la Curtea de Argeș!

La ora 15,30, sicriul va fi dus în Noua Catedrală și va avea loc ceremonia religioasă a îngropării, care va avea caracter strict privat.