Care este diferenţa dintre ouăle cu coajă albă şi cele cu coajă maronie?

Ouăle -  cele unele dintre cele mai consumate alimente din lume. Sunt pline de nutrimente, iar preţul lor este destul de mic, fiind practic acceptate în aproape toate culturile din lume. Abia acum s-a aflat diferenţa dintre ouăle cu coajă albă şi cele cu coajă maronie.

Potrivit site-ului gustarte.ro, iată care sunt diferenţele dintre ele:

Ouăle cu coaja înschisă la culoare vin de la găini obişnuite la fel ca cele cu coajă albă. Rasa din care face parte galinaceea determină culoarea cojii oului. ”Culoare este dată de factori genetici ”, potrivit unei cocluzii a Universităţii de Stat din Michigan.

Ca o regulă generală, culoarea pe care o are lobul urechii găinii poate spune ce culoare vor avea ouăle. Cele cu lob alb fac ouă albe şi cele cu lob roşu, aşa cum era de aşteptat, ouă cu coaja mai închisă la culoare. Aceastea sunt cele mai comune variante, dar există altele cu adevărat ciudate. De exemplu, găinile din rasa Ameraucana fac ouă cu coajă albastră, iar cele din rasa Olive Egger ouă verzi.
Pentru că pe rafturile magazinelor vedem cel mai des ouă cu coajă albă există percepţia că cele de culoare mai închisă ar fi mai rare şi deci mai bune.

Explicaţia este una care nu are legătură cu beneficiile nutriţionale, ci cu mărimea găinilor. Cele care fac ouă albe sunt mai mici, celălalte mai mari, ceea ce necesită costuri mai mari de hrănire şi întreţinere a galinaceelor. Din raţiuni de cost, preferatele crescătorilor sunt găinile mai mici.

Există diferenţe de gust între ouăle cu coajă albă şi cele cu coajă maronie?
Gustul este acelaşi. Apar însă unele diferenţe, nesemnificative în esenţă, în funcţie de furajele cu care sunt hrănite păsările. Cele cu coajă închisă la culoare pot părea mai gustoase pentru că de cele mai multe ori vin de la găini crescute în gospodării private, lăsate libere, crescute cu iarbă.
O echipă de cercetători de la Cornell University a făcut un studiu legat de acest aspect şi au ajuns la concluzia că diferă puţin cantitatea de acizi omega 3 în favoarea ouălelor cu coajă maronie. Deosebirea este atât de mică încât este nesemnificativă în cazul unui consum normal de ouă.
 

Sursa: exquis.ro