Cardiolog Adrian Tase: „Efectele caniculei sunt resimţite nu numai la nivel fizic, ci şi psihic”

Această vară a venit cu o vreme extrem de capricioasă, cu fluctuații în ceea ce privește temperaturile și presiunea atmosferică, iar perioada care urmează se anunță a fi conform meteorologilor marcată de episoade de caniculă care se vor repercuta fără doar și poate asupra persoanelor cu probleme cardiace, cunoscută fiind sensibilitatea acestui tip de pacienți în timpul zilelor de vară în care temperaturile depășesc cu mult nivelul de confort.

În vederea întâmpinării numărului mare de afecțiuni și episoade cardiace specifice caniculei am stat de vorbă cu doctorul Adrian Tase, șef secție Cardiologie din Spitalul Județean Ageș și unul dintre cei ma reputați cardiologi din România, încercând să obținem de la domnia sa un set de reguli și de sfaturi menite să reprezinte un suport real în vederea preîntâmpinării problemelor medicale specifice pacienților cu patologie cardiacă.

Medicul argeşean, dr. Adrian Tase este Fellow al APSC din anul 2011. Această societate savantă este lider în cardiologia regională pentru schimbul de idei, educaţie continuă, ca şi prezentarea cercetărilor noi în domeniile cardiologiei generale, echocardiografiei şi imagisticii, electrofiziologiei, chirurgiei cardiace şi cardiologiei pediatrice. Congresul aduce împreună participanţi şi moderatori din regiune şi din toată lumea.

Sfaturi medicale pe timp de caniculă
Deşi are deplasări şi la forumurile de peste hotare, medicul Adrian Tase are acţiuni dedicate argeşenilor, în cadrul cărora oferă sfaturi importante pentru menţinerea stării de sănătate la un nivel optim. Medicul Adrian Tase ne-a oferit o serie de informaţii şi cu privire la măsurile pe care trebuie să le luăm însezonul estival, mai ales pe caniculă, când temperaturile ridicate au o influenţă negativă asupra persoanelor cu probleme cardiaceşi nu numai.

Care sunt problemele?

Căldura excesivă generează disconfort. Când temperaturile ridicate sunt asociate cu un grad înalt de umiditate, situaţia este şi mai gravă deoarece pierderea de căldură prin mecanismul transpiraţiei nu se mai poate realiza. Indicele de confort termic coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă.

Acest disconfort afectează orice persoană. Există, totuşi, segmente vulnerabile de populaţie, cum sunt vârstele extreme (peste 65 de ani, respectiv copiii mici), gravidele, obezii, alcoolicii, persoanele cu debilităţi, pacienţii diabetici, cei cu boli cardiovasculare, cu boli cronice în general.

Din cauza căldurii excesive apar simptome ca: ameţeli, greţuri, stări de leşin, dureri de cap, palpitaţii, crampe musculare. Din cauza caniculei, tot echilibrul interior al individului este perturbat, cu epuizare fizică şi agitaţie. Capacitatea de concentrare a fiecăruia se diminuează ducând la o relativă stare de confuzie. Prin urmare, efectele caniculei sunt resimţite nu numai la nivel fizic, ci şi psihic, deoarece temperaturile ridicate duc la deshidratare cerebrală.

La nivel cardiac, în timpul arşiţei pot apărea mai multe tipuri de probleme.

Tulburările ritmului cardiac sunt caracterizate de creşterea frecvenţei cardiace, eventual cu iregularităţi. Tahicardia poate fi sinusală, adică accelerarea ritmului fiziologic. Şocul caloric creşte frecvenţa cardiacă. Uneori apar şi extrasistole.
Există şi tahiaritmii mai grave, cum sunt tahicardia paroxistică supraventriculară sau fibrilaţia atrială paroxistică. Deshidratarea poate duce, pe lângă pierderea apei, şi la pierderi ale ionilor de calciu, magneziu, potasiu. Scăderea concentraţiei sanguine a potasiului poate fi responsabilă de declanşarea tahiaritmiilor.

Durerile anginoase tipice apar prin creşterea consumului de oxigen miocardic, în timp ce cele atipice sunt generate de starea de nervozitate, anxietate, iritabilitate, panică. Deshidratarea sistemului nervos poate duce la iritabilitate, ostilitate şi chiar agresivitate, toate surse de dureri la nivelul toracelui.

Oscilaţiile tensionale.

Am tratat în ultima săptămâna un număr destul de mare de pacienţi hipertensivi la care creşterea valorilor tensionale s-a corelat cu canicula.

În contrast, există cazuri de scădere a valorilor tensiunii arteriale, fie prin deshidratare, care duce la scăderea volumului sanguin şi ulterior a presiunii sanguine, fie prin acţiunea exagerată a medicamentelor antihipertensive.

Pacienţii având boli cardiace cu evoluţie îndelungată se pot decompensa din cauza căldurii, ajungând la insuficienţă cardiacă manifestată prin respiraţie dificilă şi edeme ale membrelor inferioare.

În ceea ce priveşte medicamentele administrate cardiacilor, trebuie să fim precauţi din cauza riscului de hipotensiune arterială prin deshidratare: dozele de medicamente antihipertensive şi, mai ales, diuretice, trebuie ajustate de medicul cardiolog. De asemenea, pacienţii care iau preparate hormonale tiroidiene este bine să se prezinte la specialistul endocrinolog pentru adaptarea dozelor.

Care sunt soluţiile?

Pentru că încălzirea globală acţionează asupra planetei într-un mod insidios, perfid, asimptomatic, asemenea hipertensiunii arteriale sau diabetului zaharat în organismul uman, noi trebuie să adoptăm un stil de viaţă inteligent, prin care să contracarăm efectele caniculei. Este valabil nu numai pentru cardiaci, ci pentru toată populaţia.

Primul lucru pe care trebuie să-l facem, mai ales în orele de vârf, este alternarea deplasării cu odihna într-un loc răcoros. Aşa cum există motoare răcite cu apă şi, respectiv, răcite cu aer, şi organismul uman se poate răcori la piscină sau la aer condiţionat. Atunci când temperatura ambientală este mai mare decât cea din interior, ferestrele trebuie închise.

Urmează consumul generos de lichide: apă, sucuri de fructe, iaurt sau, cel mai bine, băuturi izotonice, fără a mai aştepta senzaţia de sete. Alimentaţia trebuie să fie predominant vegetală, respectând directiva Parlamentului European cu 5 fructe/legume pe zi. În plus, grăsimile trebuie evitate, deoarece sunt calorigene.
La fel şi efortul fizic, pentru că fibrele musculare generează căldură. Cât despre cofeină şi alcool, acestea sunt de evitat pe caniculă, chiar dacă sunt reci. Efortul fizic trebuie limitat la minimum.

Vestimentaţia trebuie să fie lejeră, deschisă la culoare. Se recomandă acoperirea capului cu o pălărie albă, ochelari de soare, umbrele albe de protecţie solară, haine uşoare din în sau alte materiale albe vaporoase.