Capete tăiate în sănătatea argeșeană! DSP - sub comandă militară!

În această seară, prefectul de Argeș a anunțat primele măsuri luate ca urmare a problemelor care zguduie sistemul medical al judetului. Șefa DSP Arges, Sorina Honțaru, a fost înlocuită din funcție. Sistemul de sănătate a fost preluat de conducere militară prin Col.dr. Alexandru Guiță, fost comandat al Spitalului Militar Pitești.

CITEȘTE ȘI ... COVID-19 în Argeș | Bilanț nou: 67 de argeșeni infectați


A doua masură luată a vizat înlocuirea directorului medical al SJU Argeș, dr. Teodor Cătălin Constantinescu. În locul său a venit medicul Gheorghe Frătoaica, medic UPU, fost medic militar.
 

CITEȘTE ȘI ... (video) Dormea sub un stâlp pentru că pierduse autobuzul. Un bătrân de 85 de ani...

 

Reacțiile nu au întârziat să apară. Președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, care este și vicepreședinte al CJSU s-a declarat uimit de aceste măsuri, lansând următoarea declarație publică:


"Am aflat cu surprindere că începând de astăzi, 15 aprilie, dna. dr. Sorina Honțaru a fost schimbată din funcția de director executiv al DSP Argeș. Decizia de schimbare, în opinia mea, este eminamente politică. Ce i se poate reproșa dnei. dr. Honțaru? Evenimentele de la Câmpulung? Nicidecum. Daca aș reproșa cuiva, acela ar fi dl. prefect.

De ce? Pentru ca acum două săptămâni, după ședința C.J.S.U. Argeș, în care domnia sa știa despre ceea ce se întâmplă în localitatea Godeni, nu ne-a informat pentru a lua o hotarâre rațională, a amânat trei zile decizii urgente care au putut duce la contaminări succesive, atât ale localnicilor, dar și ale corpului medical câmpulungean, deși eu, la acea vreme l-am atenționat că nu procedează cum trebuie.

De ce? Pentru că un medic șef de secție chirurgie cardio-vasculară a ignorat suferința proprie pentru a salva pacienții săi internați în regim de urgență, minimalizindu-și suferința și posibilitatea de a contamina colegii? Deși a fost rugat să se testeze, a rămas în blocul operator pentru a salva vieți. Acestea sunt riscurile în urgențele medicale. Cu toate acestea, sunt de acord cu faptul că medicul a greșit procedând astfel, precum și pentru că nu a dorit să se testeze. Unde a gresit dna. dr. Honțaru? Cumva că nu este membru PNL? Probabil.

În mandatul meu de președinte am colaborat cu patru prefecți. Cu excepția actualului prefect, zilnic sau la două zile, discutam cu ceilalți despre problemele administrative. Cu dânsul, nu. De ce? Este temă de partid? Greșește.

I-am spus chiar în birou la dânsul că politica noastră trebuie sa fie una singură: politica cetățeanului, și nu politica de partid, mai ales acum când ne luptăm să salvăm vieți omenești. Îl înțeleg că dorește să candideze pentru o funcție importantă la viitoarele alegeri, dar nu se procedează așa. Sunt curios când își amintește dl. prefect să convoace C.J.S.U., pentru că hotărârile trebuie luate în forul statutar în această perioadă și nicidecum de unul singur sau de câțiva. Îi reamintesc faptul că sunt vicepreședinte al C.J.S.U. și citesc din presă hotărârile luate.

Și încă ceva: se va trăi și după această perioadă, post covid. Oare care dintre noi doi universitari, atunci când ne vom întâlni, nu va avea curajul să privească interlocutorul în ochi?

P.S.: Îmi poate spune dl. prefect de ce noul director medical, pus astăzi în funcție, este în izolare? Cumva că este posibil contaminat de un pacient? Răspunsul este categoric: Da. Pentru că, din surse sigure, am aflat că acesta nu s-a protejat atunci când i-a recoltat proba biologică medicului chirurg cardio-vascolar despre care am amintit mai sus."
 

CITEȘTE ȘI ... Dr. Frătoaica explică de ce este în izolare! Nu a putut purta viziera

 

Ulterior acestor informații și reacții, prefectul Emanuel Soare a venit cu precizări din care rezultă ca Ministerul Sănătații este entitatea care a decis decapitarea DSP Argeș.

”Coordonarea activității spitalelor se realizează de către MS prin intermediul DSP. Prefectul are un rol important în acest proces, dar nu coordonează activitatea spitalelor, DSP-ul o face. Demiterile și numirile nu se fac de către prefect, ci de către ministrul sănătății.
Ministerul este la curent, permanent, cu situația din județ, cu raportările care se fac, cu activitățile derulate, prin intermediul DSP-ului, Centrului de coordonare a intervenției, prefecturii etc. 
Evenimentele descrise în spațiul public în ultima perioadă – legate de focarele din spitalele argeșene – evidențiază grave probleme de management al instituțiilor care coordonează activitatea spitalelor. 
Vor fi schimbări și în managementul spitalelor, de asemenea.

Prefectul face analiza modului în care se derulează activitatea DSP și a spitalelor, propune soluții de îmbunătățire, iar ministrul decide și face demiterile/numirile necesare.


Sunt multe discrepanțe și deficiențe în activitatea DSP, iar acestea sunt legate de modul în care se fac raportările, modul în care se realizează anchetele epidemiologice, modul în care se fac circuitele în spitale, modul în care se verifică activitatea din spitale, modul în care se verifică respectarea procedurilor de către personalul medical, modul în care se comunică cu managerii și directorii medicali.


O apreciez pe doamna Honțaru, am colaborat bine, ne-am înțeles în punctele cheie ale activității. 
Este nevoie, însă, de o mai bună înțelegere a modului în care trebuie luate și impuse măsurile, atunci când lucrurile nu se fac cu rapiditatea și hotărârea necesare în situații de criză.”, a declarat Emanuel Soare.

 

Vă reamintim ca sistemul nostru de sănătate este zguduit efectiv de două mari probleme: una la Câmpulung (unde există un adevărat focar cu foarte multe cadre medicale infectate - vezi aici) și una la nivelul SJU, unde situația medicală a chirurgului Felix Sârboiu (descoperit pozitiv foarte tardiv) a dinamitat cea mai mare unitate medicală a județului și alte două spitale - vezi aici.

 

 

Stire în curs de actualizare