Candidaţii argeşeni au băgat 3,5 milioane lei în campania pentru locale

Campaniile electorale scot bani grei din buzunarele candidaţilor, dar şi din ale... noastre, ale alegătorilor. Şi asta, pentru că cea mai mare parte din sumele cheltuite în timpul campaniei sunt decontate ulterior din bugetul statului. Anul acesta, avem parte de cea mai scumpă rundă de alegeri, conform datelor centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă, care arată că, la nivel naţional, partidele şi candidaţii independenţi au raportat contribuţii şi transferuri de peste 125 milioane lei, mai mult decât dublul sumei decontate la precedenta rundă de locale, care ne-a costat în jur de 50 de milioane lei. Iar acestea sunt doar sumele oficiale şi doar cele din ultima lună, aferentă perioadei de campanie electorală, pentru că banii băgaţi în acţiunile şi materialele din precampanie nici nu se pun la socoteală. În cele ce urmează, vă prezentăm sumele raportate drept contribuţii de principalii competitori politici din Argeş, bani folosiţi pentru finanţarea acţiunilor şi a materialelor electorale din perioada de campanie electorală.

CITEȘTE ȘI ... (video) Au tras o sperietură pe cinste. Misiune de recuperare pentru 2 turiști

În Argeş, cea mai recentă situaţie privind contribuțiile electorale depuse de competitorii electorali pentru finanțarea campaniei electorale destinată alegerii autorităților administrației publice locale din data de 27 septembrie arată că, până la data de 18 septembrie 2020, organizaţiile politice şi candidaţii independenţi din Argeş au contribuit la campania din această toamnă cu 3.460.285 lei. În vreme ce unii dintre candidaţi au ales să investească în propria campanie electorală sau a partidului din care fac parte suma maximă prevăzută de lege, alţii s-au limitat la cheltuieli mai mici, după buget, după posibilităţi. 

CITEȘTE ȘI ... Accident rutier produs între 4 autoturisme la Morărești!


Legea impune limite maxime


S-au dus de mult vremurile când campaniile erau finanţate în general de firme private, care de multe ori îşi asigurau astfel tratament privilegiat la semnarea de contracte cu statul, după ce candidatul susţinut se vedea în funcţie. Acum, de câţiva ani, graţie unei legi concepute şi propuse de către deputatul PSD Argeş,  Mircea Drăghici, campaniile sunt finanţate în mare parte din bugetul de stat.


Cuantumul maxim al contribuţiilor pe care le poate avea un candidat sau un partid pentru finanţarea campaniei electorale este stabilit prin lege, raportat la funcţia pentru care se candidează. De exemplu, maximul legal pentru un candidat la preşedinţia CJ este de 200 de salarii de bază minime brute pe țară, adică 446.000, în vreme ce un aspirant la fotoliul de primar al Piteştiului poate contribui cu maximum 111.500 lei. Alte sume maxime prevăzute de lege sunt: 
- primar de municipiu - 23.000 lei
- primar de oraş - 15.610 lei
- primar de comună - 11.500 lei

CITEȘTE ȘI ... Mașină răsturnată în Argeș! Victimă neîncarcerată!


De asemenea, există limite maxime şi pentru listele pentru Consiliul Judeţean şi pentru consiliile locale, pentru acestea din urmă de asemenea variind în funcţie de statutul localităţii, de la un salariu minim (2230 lei) în cazul comunelor, până la 100 de salarii (223.000 lei) în cazul listelor pentru CJ.

 


 Unii candidaţi s-au împrumutat zeci de mii de euro pentru campanie


Pentru cei care nu au avut cash la dispoziţie a existat şi varianta împrumuturilor, la care au apelat chiar şi candidaţi celebri. Cei mai mulţi bani a împrumutat pentru această campanie Ion Mînzînă, aspirant cu şanse reale la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, din partea PSD. Astfel, în prima decadă a lunii septembrie, el a raportat două împrumuturi destinate finanţării campaniei, în valoare totală de 130.000 lei (aproximativ 30.000 euro), alături de alţi 85.000 de lei daţi din propriul buzunar, având per total contribuţii de 215.000 lei. La rândul său, fostul poliţist Dănuţ Dinu s-a împrumutat 97.000 de lei (20.000 de euro) pentru a-şi finanţa campania pentru fotoliul de primar al Piteştiului, în vreme ce Sorin Apostoliceanu a raportat împrumuturi totale de 85.000 lei, în mai multe tranşe. Au mai declarat împrumuturi în scop electoral Mişu Tudor, candidat din partea PMP la un post de consilier local la Piteşti, în cuantum de 60.000 de lei, şi deputatul Ionuţ Moşteanu, candidat la Primăria Piteşti din partea USR, care, din cei 80.000 de lei băgaţi în această campanie, 30.000 de lei i-a luat ca împrumut. 

CITEȘTE ȘI ... Ziua și amenzile în Argeș! Acțiunile de verificare continuă


 Cine a avut cele mai mari contribuţii financiare


Cele mai mari sume investite drept contribuţii la finanţarea campaniei electorale pentru alegerile locale din 27 septembrie le-au avut omul de afaceri Cătălin  Bulf, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară Argeş şi totodată secretar de stat la Ministerul Economiei, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, social-democratul Marius Nicolaescu, cu câte 223.000 de lei fiecare.


# PSD. În afara preşedintelui Mînzînă şi a vicepreşedintelui CJ, Marius Nicolaescu, la PSD sume mai mari investite în campanie apar în dreptul candidatului la Primăria Piteşti, Cristian Gentea, cu 111.500 lei (aproape 23.000 euro), şi al liderului tineretului social-democrat din Piteşti, Cătălin Costescu, care pentru candidatura la Consiliul Local a contribuit cu 48.900 lei (10.000 de euro). Per total, contribuţiile social-democraţilor se ridică la 1.898.260 lei, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din banii băgaţi în campanie de toţi politicienii argeşeni.


# PNL. Liberalii au investit mai mult în bătălia pentru Primăria Piteşti, în vreme ce la CJ au fost ceva mai cumpătaţi. La PNL, cea mai importantă contribuţie apare în dreptul candidatului la Primăria Piteşti, Sorin Apostoliceanu, cu 110.000 lei, urmat de Mihai Coteţ, propunerea liberalilor pentru poziţia de viceprimar al municipiului reşedinţă de judeţ, care a adus 60.000 de lei. De cealaltă parte, la CJ, Emanuel Soare a venit cu o contribuţie de doar 30.000 de lei. Totalul contribuţiilor candidaţilor PNL Argeş raportate până cu o săptămână înainte de alegeri se ridică la 788.180 lei, adică doar 40% din banii băgaţi în campanie de principalii lor adversari politici.


# USR. După succesul la europarlamentarele de anul trecut, când a bătut şi PSD, şi PNL la Piteşti, alianţa USR PLUS şi-a pus mari speranţe în alegerile locale de anul acesta. Asta l-a motivat pe candidatul alianţei, Ionuţ Moşteanu, să bage în campanie 80.000 de lei. Contribuţii mari au mai avut candidatul la preşedinţia Consiliului Judeţean, Adrian Cârstea - 40.000 lei, şi vedeta Pro TV, Elena Lasconi, intrată în cursa pentru Primăria Câmpulung - 22.250 lei. În total, USR a contribuit cu 210.340 lei, iar partenerii din PLUS cu 48.880 lei.

CITEȘTE ȘI ... Accident cu doi răniți pe DN 73, în localitatea Mihăești!


Alte contribuţii, per total pe partide, au fost:
# PMP - 407.500 lei
# PRO România - 242.180 lei
# ALDE - 103.390 lei
# PER - 73.500 lei
# PNR - 12.000 lei
# Partidul Naţiunea Română - 9.600 lei
# RESTART România - 5.300 lei
# PNŢCD – 1.000 lei, suma cu care a contribuit doar preşedintele Gigi Dinescu, candidat la Primărie, dar şi la Consiliul Local Piteşti.

 

Sursa: saptamanalul ancheta