Când doctorii sunt Dumnezei! Cum nu l-a scăpat genialitatea pe Felix Sârboiu de COVID!

Când doctorii sunt Dumnezei! Cum nu l-a scăpat genialitatea pe Felix Sârboiu de COVID!

Camelia Bădulescu

Pentru cei care nu cunosc premisele acestui articol, datele sunt următoarele:

Miercuri seara, un test pozitiv de COVID-19, pe numele lui Felix Sârboiu (șeful  secției de Cardiologie Vasculară din Spitalul Județean Argeș) a dinamitat sistemul de sănătate din Argeș.

Cu excepția focarului îngrozitor și ascendent de la Câmpulung, organizarea celorlalte unități părea să dea roade. Echipamente veneau, cadrele începuseră să fie testate (și să iasă negativ toate), spitalele își împărțiseră deja rolurile, stăteam nici prea-prea, nici foarte-foarte ca număr de bolnavi. Sincer, credeam că trecem ok de Paște. Confirmarea faptului că medicul Felix Sârboiu este pozitiv a aruncat efectiv în aer liniștea acestui sistem și a creat premisele unui caz Suceava 2.

De ce? Pentru că, până marți dimineață, inclusiv, medicul a fost muncă. În Spitalul Județean, unde – spun colegii – îi și place să se vânture de colo-colo, dintr-o secție în alta, de pe holuri pân’ la UPU. Era la muncă tușind de aproape două săptămâni, cu simptome care doar nu proiectau Covidel pe frunte. S-au rugat numeroși colegi de el să facă pauză câteva zile. Unii chiar au îndrăznit să-l roage să poarte mască. A zis NU la orice, explicând că este răcit și că moștenește viroza asta nevinovată de acasă, unde și alți membri ai familiei avuseseră simptome.

Vinerea trecută, fix acum o săptămână și, deci, cu câteva zile înainte de fatidicul moment al confirmării sale, un echipaj mobil de la Sanador a poposit câteva ore bune în curtea Spitalului Județean. Testa, grație unor demersuri făcute de donatori,  în sistem PCR, cadrele medicale considerate vulnerabile. Alegerea acestora o făcuseră șefii de secție. Felix Sârboiu era șef de secție. Nu s-a testat, nu a trimis la testare. Luni, același echipaj venea din nou în Pitești, pentru alte cadre medicale. Nici de această dată, Felix Sârboiu nu s-a testat, nu a trimis la testare. Avea să le spună mai târziu celor de la DSP că nu a considerat necesar. Făcuse un test rapid cu câteva zile în urmă și îi ieșise negativ.

Continua să tușească. A intrat în sala de operație, a deschis oameni. Doctorii și asistentele simt să o iau razna în preajma lui. Câteva dintre cele din urmă încep să se simtă rău. La fel și câtiva pacienți de pe secția sa. Dializați. Luni, după ce a doua testare Sanador se încheiase, apar cererile semnate de domnia sa. Cere verificarea personalului și a pacienților. Anunță că sunt simptomatici.  Pe un grup de WhatsApp intern, șefii de secție încep să facă vâlvă. Managerul află. Îi cere să facă un CT și să stea acasă. Politicos, veți vedea mai incolo de ce. Este întrebat obsesiv, de mai multe ori, dacă a purtat măcar mască. Într-un final răspunde că nu o consideră utilă. Starea de revoltă din spital escaladează. Află presa. Face un CT (computer tomograf). Plămânii nu arată bine deloc. Se cere la DSP testarea. Eroic, DSP-ul nu trimite pe nimeni, trimite doar kit-ul. Îi recoltează, în UPU, medicul Gheorghe Frătoaica. Află și prefectul. Începe scandalul mediatic pe grupuri interne de presă în prima fază. Vine rezultatul: Felix Sârboiu este pozitiv. Spitalul Județean este dinamitat.

Se face istoricul. A făcut gardă și la Spitalul Costești în ultimele zile. Costeștiul este dinamitat. Se iau contacții. Soția sa este medic la Spitalul Călinești. Acolo sunt internați paleativii, adică numai bătrâni în faze terminale. O lume întreagă o ia razna. Felix Sârboiu este internat la Mioveni. De acolo declară că nu și-a ascultat colegii pentru că era de gardă și avea pacienți de îngrijit. Că a cerut să fie testat și nu a fost testat. Ei, uite, de aici! încep eu, de fapt, să scriu:

... despre Dumnezei și muritori

Felix Sârboiu este unul dintre cei mai buni chirurgi vasculari pe care care îi are România. Foarte puțini de altfel. Respectat în lumea medicală, autorul unor intervenții uluitoare, salvator, un medic pe care Spitalul Județean Argeș, în lipsa unui noroc uriaș creat de conjucturi acum câțiva ani, nu l-ar fi avut niciodată. Pentru că este genial, pentru că este rar, pentru că face minuni, Felix Sârboiu este răsfățatul conducerilor din toate timpurile, indiferent dacă vorbim despre spital sau despre Consiliul Județean, instituția care patronează spitalul.

Reputația sa îl precede. Iar genialitatea sa medicală - ca în cazul tuturor celor ca el -  vine la pachet cu un fel ciudat de-a fi. Este căpos, orgolios, are păreri de stâncă. Aș putea să jur, fără să știu, că s-a numărat printre cei care au considerat să sunt imuni la covidelul ăsta prăpădit, că masca este o prostie, că toți sunt nebuni și numai ignorarea pericolului te face sănătos. Modelul Boris gen. Sau Streinu Cercel acum vreo lună jumătate, când ne explica cum virusul asta e de 10 ori mai blând decât gripa. Sigur știți tiparul! Din ce ești mai deștept, din ce ești mai obtuz în ceea ce privește teoriile tale personale.

În oglindă cu el, o avem pe Adriana Molfea. Manager civil, ca să zic așa. Adică nemedic. Jurist la bază, promovată grație experienței sale de lungă durată și bine testată în proiecte europene. Într-un moment în care SJU derula multe astfel de proiecte pentru dotări, aparatură, modernizări etc. fără premisele vreunei pandemii. Sub ea ar fi trebuit să avem director medical care să țină practic doctorii în frâu și să reprezinte oglinda lor în conducerea spitalului. Dar, ghinion, în plină criză COVID, îi expira mandatul. Nu am auzit de el zilele astea până când nu i-a expirat de tot și l-au schimbat.

Pentru managerii din sistemul privat situația este greu de conceput sau de vizualizat, dar Adriana Molfea, manager civil, nu reprezintă nimic în ochii lui Felix Sârboiu. Am auzit multe voci reacționând cu o revoltă naturală și cerând explicații: De ce nu l-a obligat să stea acasă? De ce nu l-a testat forțat? Cum adică să zică el că nu vrea? Era spitalul lui?

Păi, să vă explic eu cum. Nu a putut pentru că, în lumea medicală în general și în spitale punctual (după cum povestea mai demult un alt director, acela chiar doctor), chirurgii sunt Dumnezei. Iar, la Spitalul Județean, Felix Sârboiu era un fel de Dumnezeu al celorlalți Dumnezei. Femeia nu a avut nicio șansă. Nici măcar una. Mică, mică, mititică. Felix Sârboiu nici nu s-ar fi uitat, de la înălțimea genialității sale, la un manager care știe să facă proiecte europene. Ce știe ea despre ischemie, gen? Nimic!  Dar a știut despre Felix Sârboiu suficient încât să-și dea seama că doar alți medici îl pot convinge. Și i-a rugat pe toți s-o facă. Greu, târziu, au reușit. Lumea lor era însă dată peste cap.

Felix Sârboiu este la Mioveni ca pacient, iar procuratura a deschis dosar penal în rem. Adriana Molfea? Va pica și ea. Probabil că, la ora la care apare acest articol, a picat deja. E bine? E rău? În nebunia asta, va veni altcineva care va trebui să gestioneze Dumnezeii lui.

În spatele tabloului pe care l-am descris mai sus stă o realitate în fața căreia eu am protesat tăvâlindu-mă de furie și revoltă în ultimele săptămâni. Am descoperit, împotriva voinței mele, în sistemul de stat și în sistemul medical, cu precădere, o altă lume. Una care ar revolta orice om normal, nu unul provenit și crescut în privat, acolo unde lucrurile se execută, nu se discută. O lume în care medicii spun “Nu vreau!” și nimeni nu are ce să le facă. O lume în care șefii lor nu le spun ce au de făcut, ci îi roagă. O lume în care trebuie să fii psiholog ca să păstrezi un urgentist și trebuie să faci jonglerii cu ouă ca să fii capabil să gestionezi un laborant. O lume în care stă salvarea noastră a tuturor, dar în care salvatorii - de cele mai multe ori - baletează debusolați pe granița între profesie și rolul divin.

Sacrificați pe altarul ăsta? În varianta cruntă, vreo 4 persoane dializate, vreo 15 bătrâni cu comorbidități, câteva cadre medicale. În varianta miracolelor din această săptămână, câțiva șefi de instituții și spitale.

Realitatea de mai sus, însă, e singura care nu se va schimba vreodată! Niciun COVID nu este atât de puternic.