Bursele sociale „Bani de liceu” s-au majorat la 250 lei pe lună

Programul naţional de protecţie socială „Bani de liceu” reprezintă pentru mii de familii singura şansă de a-şi întreţine copiii în şcoală după terminarea gimnaziului. În 2008, peste 150.000 de adolescenţi au primit acest sprijin financiar, în vreme ce anul trecut numărul beneficiarilor ajunsese abia la 33.000, şi asta nu pentru că ar fi mai puţine familii sărace, însă pragul pentru venitul maxim pentru fiecare membru în funcţie de care puteau cere bani de liceu a rămas blocat ani de zile la valoarea de 150 de lei. Săptămâna trecută, a intrat în vigoare hotărârea guvernului nr. 712/2018, care modifică atât acest prag, cât şi cuantumul ajutorului pentru liceenii din familii sărace.


 Pragul veniturilor s-a triplat
Liceenii care provin din familii cu venituri modeste trebuie să se grăbească să-şi depună dosarele în vederea obţinerii ajutorului financiar în cadrul programului „Bani de liceu”, cu atât mai mult, cu cât, începând din acest an şcolar, se dau mai mulţi bani. Astfel, dacă până acum valoarea sprijinului financiar era de 180 lei, acum se dau 250 lei pe lună. Mai mult decât atât, mulţi dintre cei care până acum nu se încadrau în condiţiile de acordare s-ar putea ca acum, în baza noilor prevederi, să aibă dreptul să primească bani de liceu, deoarece a fost modificat şi pragul venitului minim. Mai exact, de acest ajutor bănesc pot beneficia elevii care provin din familii cu un venit brut lunar pe membru de cel mult 500 de lei, în condiţiile în care plafonul anterior era de doar 150 lei. La evaluarea acestei condiții se iau în calcul veniturile din ultimele trei luni anterioare depunerii dosarului.

CITEȘTE ȘI ... S-A DECIS! SCHIMBARE MAJORĂ PENTRU ELEVI


 Calendarul programului „Bani de liceu”
Conform unei adrese a Ministerului Educaţiei Naţionale transmise marţea trecută tuturor inspectoratelor şcolare, cererile pentru programul „Bani de liceu” se depun până cel târziu pe 1 octombrie 2018 la secretariatele liceelor unde învaţă potenţialii beneficiari, însoţite de documentele care atestă veniturile familiei, acte de identitate, dar şi alte înscrisuri. Ulterior, până pe 23 octombrie, se vor efectua anchete sociale pentru a se verifica dacă solicitanţii se încadrează în criteriile stabilite de lege, lista beneficiarilor urmând să fie publicată pe internet pe 28 octombrie, după centralizarea datelor. Nemulţumiţii vor putea contesta eliminarea lor de pe lista beneficiarilor în perioada 28 octombrie - 2 noiembrie, contestaţiile fiind soluţionate până cel târziu pe 6 noiembrie. 

Sursa: saptamanalul ancheta