Brutarii din Sri Lanka duşi la muncă pe furiş. Patronul de la Zaris s-a oferit să-i angajeze

Cei doi brutari din Sri Lanka şi-au păstrat slujbele, dar trăiesc acum în teroare. Ca să scape de furia localnicilor din Ditrău sunt aduşi la muncă pe furiş, cu o altă maşină în fiecare zi. În timp ce oficialii - inclusiv cei de la vârful statului - se bat singuri pe umăr că au rezolvat cazul cu eficienţă, comunitatea din Harghita continuă să ceară expulzarea străinilor. 
Mahinda Amarasingha, brutar: În fiecare dimineaţă şi seară mă sună soţia şi fiul. Vorbim, mă întreabă: "Eşti bine?" "Sunt bine!"


Însă Mahinda nu este deloc bine. Reuşise să-şi păstreze optimismul în primele zile ale scandalului din Ditrău. După ce sute de oameni s-au strâns la Primărie să-l alunge, atitudinea i s-a schimbat. Este şocat, trist şi plânge des, povestesc colegii. 
Kollo Katalin, reprezentantul brutăriei: Ei sunt transportaţi în fiecare zi cu maşina. În fiecare zi cu altă maşină. Cu un alt şofer pentru că şi şoferii au fost ameninţaţi

CITEȘTE ȘI ... (video) Update: Un bătrân de 86 de ani a ajuns la spital! A fost accidentat pe trecere

Din mâinile brutarilor din Sri Lanka nu ar mai fi trebuit să iasă pâine. Aşa şi-a dorit comunitatea. Deşi patronul brutăriei a anunţat iniţial că îi mută pe cei doi, până la urmă a decis să nu facă nicio schimbare. Pentru oficialii de la vârful statului, cazul e ca şi încheiat. 
Ludovic Orban, premierul României: În ceea ce ne priveşte am acţionat eficient şi, până la urmă, în cazul respectiv se vede că până la urmă s-a ajuns la o soluţie care nu e nicidecum cea la care ar fi sperat unii

CITEȘTE ȘI ... Apel umanitar! O tânără din Mioveni are nevoie de ajutorul oamenilor cu suflet mare

Cazul nu este închiat, însă, şi pentru locuitorii din Ditrău. O nouă petiţie în care se cere alungarea străinilor a fost depusă la Primărie. Oamenii o vor semna în această seară.
Puskas Elemer, primarul din Ditrău: După semnarea acestei petiţii, am să transmit la firmă 

CITEȘTE ȘI ... Gripa în Argeș: Încă o școală din Pitești suspendă cursurile

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în cazul Ditrău, dar a renunţat la orice acţiune după ce patronul brutăriei a anunţat că angajaţii rămân pe post. A rămas cu o serie de plângeri de la ONG-uri şi de la cetăţeni care au reclamat că în comunitatea din Harghita e prea multă ură şi discriminare. 
Csaba Asztalos, preşedinte CNCD: Obligaţia noastră legală este să trimitem aceste dosare, plângeri către IPJ Harghita, să fie gestionate unitar sub dosarul pe care l-au deschis

CITEȘTE ȘI ... Update: Motociclist lovit de mașină după ce a oprit la o trecere de pietoni

Nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare. Între timp, scandalul a ajuns şi în presa internaţională, inclusiv din Sri Lanka. 
"Cazul de rasism din România scapă de sub control. Situaţia, care a inflamat media locală, a generat puţine reacţii relevante din partea autorităţilor şi a liderilor politici", este mesajul transmis de presa din Sri Lanka.
Dan Barna, preşedintele USR: În şcoala generală învăţam cu toţii că românii sunt cei mai ospitalier popor. Este un caz grotesc, este un caz revoltător, este un caz care ne pune o oglindă amară în faţă şi ne arată că nu suntem aşa cum citim în abecedar că am fi
Tanczos Barna, senator UDMR: Respingem orice formă de discriminare sau incitare la violenţă sau la ură. Autorităţile şi-au făcut treaba, vin nişte cercetări, vin nişte anchete care sunt în curs de desfăşurare 

CITEȘTE ȘI ... Vremea se schimbă brusc! ANM anunță ninsori și viscol

Cei doi brutari au şi oameni care le ţin partea, inclusiv în Ditrău.
Cristina Hadâmbu, directoarea liceului din Ditrău: Eu cred că sunt doi oameni nevinovaţi şi îşi caută şi ei o bunăstare mai bună aşa cum şi unii din ţara noastră pleacă în străinătate şi îşi caută un rost

CITEȘTE ȘI ... Centrul Cultural Mioveni angajează inspector de specialitate


Constantin Zaharia, proprietarul fabricii de pâine Zaris Autocom, s-a oferit să-i angajeze pe brutarii din Ditrău. În fabrica lui de pâine lucrează deja nouă angajate din Nepal. Integrarea lor nu a fost o problemă.

 

Peste 21.000 de muncitori din afara Uniunii Europene lucrează, în prezent, în România. Numărul lor s-a dublat anul trecut, faţă de acum doi ani. Angajatori din toată ţara se plâng că le este tot mai greu să găsească forţă de muncă. 


Sursa: observator.tv