Brexit- decizie importantă! Marea Britanie își poate revoca unilateral decizia de a părăsi UE

Curtea Europeană de Justiție a hotărât, luni, că Marea Britanie poate renunța unilateral la Brexit, într-o decizie ce poate deveni esențială dacă Parlamentul britanic se opune la votul din 11 decembrie acordului negociat de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană. Decizia a fost luată după ce a fost sesizată de un tribunal scoțian, potrivit unui comunicat al instituției.

”Revocarea (declanțării Articolului 50 de Tratatul UE – n.red.) trebuie decisă în urma unui proces democratic, în concordanță cu cererile constituționale. Această decizie neechivăcă și necondiționată trebuie cpomunicată în scris Coniliului European”, arată decizia CJUE.

Tribunalul scoțian are de judecat o cerere depusă de un grup de politicieni scoţieni. Cazul prezentat de semnatarii petiţiei este acela că e esenţial pentru tratatele şi valorile Uniunii Europene ca un stat membru să poată anula o notificare de retragere a sa din UE fără a avea nevoie de acordul tuturor celorlalte state membre ale Consiliului, a explicat O’Neill într-o audiere la CJUE, potrivit Agerpres.

Regatul Unit urmează să părăsească blocul comunitar pe 29 martie 2019, dar deocamdată nu se ştie dacă acordul convenit de premierul britanic Theresa May cu UE va fi aprobat de parlamentul de la Londra în şedinţa prevăzută pentru 11 decembrie.

Avocaţii grupului de politicieni scoţieni respectivi doresc ca CJUE să decidă dacă Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord îşi poate anula notificarea privind retragerea din UE conform articolului 50 al Tratatului de la Lisabona fără un acord din partea celorlalte 27 de state membre.

Aidan O’Neill a explicat că semnatarii petiţiei doresc să ştie care sunt opţiunile înaintea votului din parlamentul britanic de pe 11 decembrie.

El a precizat marţi că toate părţile au convenit că articolul 50 poate fi revocat, dar a subliniat că executivul UE (Comisia Europeană) şi Consiliul Uniunii Europene susţin că acest lucru poate fi făcut numai cu acordul unanim al celorlalte 27 de state membre.

Premierul britanic Theresa May a avertizat că, în cazul în care acordul privind retragerea Regatului Unit din UE nu este aprobat de Parlament, atunci ţara sa ar putea ieşi din blocul comunitar în absenţa unui acord sau ar putea să nu mai părăsească UE deloc.