(video) Primul argeșean infectat cu COVID- 19 a fost internat la Boli Infecțioase

Update

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Argeș, argeșeanul infectat cu coronavirus are 46 de ani și se afla în carantină din data de 19 martie 2020. În prezent, bărbatul este internat la Secția Boli Infecțioase Adulți a Spitalului Județean de Urgență Pitești, acolo unde a ajuns astăzi. (vezi video mai jos)

A fost demarată o anchetă epidemiologică.

De asemenea, conform informațiilor furnizate de DSP Argeș, dintre probele prelevate pentru persoanele aflate în carantină 64 sunt negative, una pozitivă (cea a bărbatului de 46 de ani), iar restul sunt în lucru.

Menționăm că până la această oră, 81 de persoane sunt în carantină, iar 1945 sunt în izolare la domiciliu. Acestea din urmă sunt monitorizate zilnic de către reprezentanții DSP Argeș. 


 

Breaking news! Primul caz de COVID-19 în Argeș

Se pare că începând de astăzi, Argeșul se confruntă cu primul caz confirmat de coronavirus. Este vorba despre un bărbat care se afla printre persoanele ținute în carantină, în centrul din Pitești. Acesta a venit în România din una din zonele roșii, și anume din Italia. Potrivit primelor date, primul test recoltat este pozitiv.

Veste bună este că, fiind în carantină, bărbatul nu a interacționat cu nimeni. Cu puțin timp în urmă, argeșeanul a fost luat cu izoleta de către un echipaj ISU, urmând să fie transportat la spital, unde medicii vor stabili dacă va fi tratat în Argeș sau în Capitală.

Joi, la nivelul județului, 1220 de persoane se aflau în autoizolare la domiciliu, iar 81 de persoane în carantină, potrivit datelor oficiale transmise de Insituția Prefectului Argeș.

În ceea ce privește cazurile confirmate la nivel național, până la această oră ne confruntăm cu un număr de 277 de oameni infectați.

Vom reveni cu detalii.


 

Recomandări în privința răspândirii COVID-19:

●    Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.
▪    Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare de copii.

●    Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.
▪    Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.

●    Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces. 
▪    În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.

●    Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați față în față cu alte persoane.
▪    Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.

●    Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane. 
▪    În zonele urbane, pentru distanțe mici, se recomandă folosirea modalităților alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos.
 
●    Evitați deplasările în țările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus (COVID-19) și descurajați întoarcerea în țară a persoanelor din zonele de risc, respectiv din țările cu număr mare de cazuri cu noul coronavirus. Date actualizate în timp real despre țările vizate pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”
▪    În cazul în care călătoriți într-o țară expusă infecției cu noul coronavirus există riscul ca la momentul revenirii în țară, în funcție de actualizarea zonelor roșii/galbene, să fie necesar să rămâneți în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia.
▪    În mod obligatoriu, românii care se întorc în țară din zone de risc vor trebui să intre în autoizolare la domiciliu, ceea ce presupune ca întreaga familie să facă același lucru.
 
●    Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line.
▪    Transmiterea virușilor se realizează într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.
 
●    Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator. 
▪    Există recomandări din partea Ministerului Muncii, în atenția angajatorilor, pentru flexibilizarea programului de lucru pentru angajați și prezentarea eventualelor opțiuni legale pe care le au la dispoziție. Detalii, aici: https://bit.ly/2TGyV8d 

●    Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați. Folosiți masca de protecție doar în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalți. 
▪    Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată. 
▪    Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.
▪    Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.
▪    Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.
▪    Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă. 
▪    Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.
▪    Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.
▪    NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri. 
▪    NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus. 
▪    Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie.
▪    Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.

●    Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație). 
▪    Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus.
▪    Informați-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale! 
▪    Puteți obține detalii dacă sunați la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu este un număr de urgență.
▪    Doar în cazul urgențelor sunați la 112!