Breaking News! Președintele a anunțat cine este noul premier!

Președintele Klaus Iohannis a anunțat numele noului prim-ministru. Acesta este Ludovic Orban, președintele PNL. Anunțul a fost făcut în urma unei noi runde de consultări cu șefii partidelor de opoziție.  Ludovic Orban este următorul premier al României, după ce moțiunea de cenzură a trecut în Parlament cu 238 de voturi pentru și 4 voturi împotrivă. Liderul PNL face politică de peste 20 de ani. 

 

”După consultările cu partidele parlamentare am tras concluzia că se conturează un guvern în jurul PNL-ului”, a spus Klaus Iohannis, precizând că PNL a fost singurul dispus să își asume guvernarea. 

Orban are, conform Constituției, o perioadă de 10 zile în care să decidă componența Guvernului, și să convingă partidele parlamentare să voteze învestirea Cabinetului. PNL are nevoie de 233 de voturi pentru a-ți pune în funcție Executivul. 

 


Cine este Ludovic Orban


Ludovic Orban este actualul lider al formaţiunii. El a fost ministru al Transporturilor, deputat din partea PNL, viceprimar al Bucureştiului şi de două ori vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Preşedintele PNL Ludovic Orban este un om politic român, în vârstă de 56 de ani, absolvent al Facultăţii de Tehnologia Construcţiilor de Maşini din cadrul Universităţii Braşov (1988) şi absolvent de studii politice al SNSPA, din 1993. Orban a fost ministru al Transporturilor în perioada 2007-2008, în Guvernul Tăriceanu şi viceprimar al Capitalei între 2004 şi 2007.

Acesta a avut două mandate de deputat din partea Partidului Naţional Liberal între 2008 şi 2016, şi a ocupat de două ori funcţia de vicepreşeinte al Camerei Deputaţilor ( între 2019 şi 2011 şi în 2016). De asemenea, preşedintele liberalilor a mai ocupat şi funcţii în Guvern, fiind Secretar de stat şi preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici(2000-2001) şi secretar de stat, şef al Departamentului Informaţiilor Publice al Guvernului(1999-2000).
În anul 1996 a ocupat o funcţie de consilier local la sectorul 1 Capitalei, iar între 1992 şi 1996 a fost consilier local la sector 1.


În partid a ocupat funcţia de primvicepreşedinte al PNL între 2014 şi 2016 şi pe cea de preşedinte al PNL Bucureşti, între 2002 şi 2010. Ludovic Orban este preşedinte al PNL din 2016.


Potrivit declarației de avere publicată în anul 2015, când a candidat pentru funcția de primar al Capitalei, Ludovic Orban deține un apartament în București, o casă în Dobroiești și un autoturism Volkswagen Passat, pe care l-a cumpărat în anul 2007. În urmă cu 4 ani, Orban câștiga 59.068 de lei anual pentru funcția de deputat, în timp ce soția lui, Mihaela, câștiga 30.070 de lei pentru funcția de director la Asociația Miruna. Liderul PNL nu deține bijuterii sau obiecte de artă, în schimb are mai multe sume de bani în diferite conturi.

 

 

 

Planurile viitorului premier!


"Prima măsură şi cea mai importantă măsură va fi refacerea capacităţilor administrative ale statului prin atragerea şi promovarea în interiorul acestor instituţii a oamenilor competenţi, pe baza profesionalismului, meritocraţiei, precum şi evaluarea obiectivă a activităţii fiecărui angajat din instituţiile publice. Un guvern mult mai suplu, 15, maximum 16 ministere, reducerea numărului de structuri birocratice, oficii, agenţii, autorităţi de toate felurile. Lucrurile sunt fundamentale, pentru că nicio politică publică nu poţi să o pui în practică dacă nu ai corpul funcţionarilor care să participe la implementarea ei", a spus Orban, informează agerpres.ro.


Liderul liberal a susţinut că elaborarea bugetului pe anul viitor, dar şi negocierea exerciţiului financiar pe anii 2021-2027 cu UE reprezintă cea mai mare provocare.

"Evident, avem nişte sarcini importante şi foarte presante; elaborarea bugetului de stat, finalizarea bugetului pe acest an. Sunt mai mult ca sigur că va trebui să mai emitem o rectificare bugetară, astfel încât să menţinem în limite rezonabile deficitul bugetar (...). Un element fundamental pentru următorii şapte ani este negocierea acordului de parteneriat cu Uniunea Europeană pentru exerciţiul financiar multianual 21021-2027; pe de o parte, europarlamentarii PNL se bat la Bruxelles ca să obţinem o finanţare cât mai consistentă, sper să depăşim 40 de miliarde de euro, iar pe de altă parte, trebuie să negociem cu UE pe ce cheltuim aceşti bani. Sunt domenii pe care le considerăm prioritare şi pe care vrem să alocăm resurse, pentru că obiectivul nostru este să creştem dinamica economică, să atragem investiţii, să întărim infrastructura ca un suport al dezvoltării economice, să reducem disparităţile de dezvoltare care există în anumite regiuni ale ţării, să alocăm resurse pentru creşterea calităţii serviciilor publice, în domeniul sănătăţii, în educaţie, în domeniul asigurării vieţii, siguranţei, proprietăţii private a cetăţeanului", a spus Ludovic Orban.


Acesta a mai menţionat că viitorul Guvern are în vedere încurajarea economiei prin măsuri adecvate.

"Vom stimula creşterea salariilor în domeniul privat printr-o dinamică a creşterii investiţiilor, dar şi printr-o atitudine antreprenorială faţă de mediul de afaceri, pentru a încuraja investiţii private, fie a unor investitori autohtoni, fie investiţii străine. România se poate dezvolta pe bază de investiţii, de inovare, de cercetare, de creştere a competitivităţii, punerea întregului sistem public în slujba dezvoltării economice", a afirmat Orban.

Potrivit preşedintelui PNL, guvernarea social-democrată a provocat un dezechilibru al sistemului bugetar care va trebui corectat.

"Problema e deficitul bugetar foarte mare provocat de politica bugetară a PSD (...) şi, normal, când ai deficit mare, ca să poţi să plăteşti cheltuielile eşti obligat să te împrumuţi. Vom încerca să reducem deficitul bugetar, în special prin măsuri de creştere economică, măsuri care să se bazeze pe motoarele sustenabile de creştere cum ar fi investiţiile publice, investiţii private, stimularea inovării, cercetării, stimularea transferului de know how în România, atragerea de investiţii care să ducă la formarea de noi locuri de muncă bine plătite, pentru că există într-adevăr potenţial de dezvoltare pentru România. Să nu uităm că în lume sunt zeci şi sute de miliarde de euro sau dolari care caută locuri în care să fie investiţi pentru a genera randamente ulterioare. Trebuie să generăm proiecte şi trebuie să atragem aceste resurse financiare care sunt private cele mai multe dintre ele, pentru a putea potenţa dezvoltarea economică", a subliniat Ludovic Orban.

 

Cum ar arăta Guvernul Orban

 

Viitorul executiv, așa cum este el discutat în interiorul PNL, va avea maximum 16 ministere, față de 24 câte are Guvernul Dăncilă, iar o parte dintre miniștri vor fi specialiști afiliați partidului. 

Pentru structura noului guvern, PNL ia în calcul comasarea mai multor ministere. Ministerul Afacerilor Externe se comasează cu Ministerul Afacerilor Europene și, posibil, cu cel al Românilor de pretutindeni. Ministerul Economiei se comasează cu Ministerul Energiei, al Mediului de afaceri și Turismul. Ministerul Mediului se comasează cu Ministerul Apelor și Pădurilor. Ministerul Educației se comasează cu Ministerul Cercetării și Ministerul Tineretului și Sportului.

Domeniile cheie ale guvernării ar putea fi încredințate unor semi-tehnocrați: Externe, Sănătate, Finanțe, Apărare, posibil și Justiție. 

Ministerul de Interne - Marcel Vela, fostul președinte al comisiei de apărare din Senat

Ministerul Educației - Monica Anisie, președinte PNL Sector 2, fost secretar de stat la Ministerul Educației, în Guvernul Cioloș

Ministerul Dezvoltării - Robert Sighiartău, secretarul general al PNL (numele lui Sighiartău este luat în calcul și pentru portofoliul Economiei)

Ministerul Transporturilor - Lucian Bode, președintele Comisiei de transporturi din Camera Deputaților

Ministerul Muncii - Violeta Alexandru, președintele PNL București

Ministerul Economiei - Virgil Popescu, vicepreședintele Comisiei de industrii din Camera Deputaților

Ministerul Agriculturii - Emil Dumitru, liderul federației ProAgro

Ministerul Fondurilor Europene - Bogdan Glăvan, consilierul pe probleme economice a lui Ludovic Orban

Ministerul Apărării -Nicolae Ciucă (șeful Statului Major al Apărării). Este luat în calcul și deputatul PNL Ovidiu Raețchi, președintele Comisiei de apărare

Ministerul de Externe - Bogdan Aurescu, consilierul prezidențial pentru politică externă

Ministerul Sănătății - Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Județean Suceava

Ministerul Finanțelor - un specialist din afara partidului, posibil Cristian Păun, profesor la ASE, consilierul președintelui PNL, Ludovic Orban

Ministerul Justiției - un tehnocrat.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: Digi24.ro, Mediafax.ro, Stiripesurse.ro