Breaking news! Ordonanța militară nr. 4! Deciziile luate de autorități
ordonanta_militara_4_din_29_martie_2020_v11_final.pdf.pdf.pdf(249.75) Download  

Ordonanța militară nr. 4! Deciziile luate de autorități


Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat au susținut o declarație de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, începând cu ora 21:00. 

Ministrul de Interne a prezentat modificările prin Ordonanța militară nr. 4 care a fost supusă aprobării premierului Ludovic Orban, modificări aduse în contextul în care astăzi bilanțul îmbolnăvirilor de coronavirus a ajuns la 1.740, iar România se pregătește de intrarea în scenariul 4 al pandemiei.

Ce presupune Ordonanța militară nr. 4

Declarațiile ministrului Marcel Vela, potrivit Stirileprotv.ro:

- Am clarificat cu privire la persoanele de peste 65 de ani, un interval orar în care pot să-și rezolve problemele de natură medicală, respectiv pe durata perioada a zilei,

- Am permis deplasarea în afara locuinței a persoanelor în vârstă de peste 65 de ani și în intervalul 20.00-21.00, pentru asigurarea necesarului pentru animalele de companie.

- Am abordat și un alt domeniu, cu privire la cei care nu respectă condițiile de izolare sau carantinare. Așadar, am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, identificați ca atare, dacă încalcă regulile, intră direct în carantină cu condiția vor suporta toate cheltuilile care implică această carantinare.

- Cei care nu respectă carantinarea, vor intra încă 14 zile din momentul în care sunt depistați că nu au respectat regulile, suportînd și ei cheltuielile.

- Conducătorii auto care intră în țară, cei care condus un tonaj mai mare de 2,4 tone, au trei opțiuni: fie angajatorul le asigură un loc să se izoleze între curse, nu mai mult de 14 zile, fie declară că se izolează la domiciliu, fie autoritățile locale pun la dispoziție spații de carantinare, pentru a asigura protecția familiilor.

-  Pentru că ar putea fi afectate și familiilor piloților, același condiții le aplicăm și piloților de aeronave și personalului navigant.

- Am decis un articol care va clarifica situația sistemului energetic național. Am instituit pentru o perioadă stabilită de angajator măsuri de izolare pentru personalul care asigură transportul, activitățile de mentenanță în acest sector, inclusiv în zona de extracție, provesare a resurselor și materiilor prime.

- Autoritățile locale vor monta dispozitive cu soluții dezinfectate la toate intrările blocurilor și vor efectua dezinfecții în spațiile de la intrarea în blocuri.

- Ministerele cu rețea sanitară proprie vor asigura, la cerere, spații hoteliere pentru personalul din sistemul public sanitar.

- Interdicția privind circulația într-un grup mai mare de 3 persoane se aplică doar circulației pietonale.

 

Declarațiile secretarului de stat Raed Arafat:

- Am emis un ordin care stabilește anumite reguli privind internarea pacienilor care se prezintă la spital și la urgențe. Orice pacient poate fi suspectat de a fi Covid pozitiv, motiv pentru care personlul trebuie să se protejeze. pacientul care are altă patologie se va interna în sptialul la care s-a prezentat sau la alt spital.

- Refuzul de internare al unui pacient cade sub incidența penală. Pacienții nu pot fi refuzați pe motiv că nu există confirmarea rezultatului testului.

- Al doilea ordin vizează detașarea personalului medical pe perioada stării de urgență. Personalul medical nu poate refuza detașarea sau delegarea pe perioada stării de urgență.

- Ultimul ordin vizează realizarea unui spital de campanie, ca Roll 2, care va fi construit la Constanța - spitalul CPR, care a intrat în coordonarea Ministerului Apărării.

 

De asemenea, potrivit secretarului de stat Bogdan Despescu, amenzile pentru cei care nu respectă ordonanțele militare vor crește, fiind cuprinse între 2000 și 20 000 de lei pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice între 10 000- 70 000 lei. Se pot aplica și alte sancțiuni: confiscare bunuri, interzicere acces la respectivele bunuri, suspendarea temporară a activității, suspendarea unor lucrări.