UPDATE - VIDEO! ACUM! MII DE OAMENI ÎN STRADĂ după adoptarea Ordonanței!

BREAKING NEWS! GUVERNUL A APROBAT ORDONANŢA DE URGENŢĂ PENTRU GRAŢIERE!

 

UPDATE 00:45. În nici o oră, numărul celor care protestează în faţa sediului Guvernului a crescut la 12.000.

Traian Băsescu a demisionat din funcția de președinte al PMP. Chiar înainte de începerea mandatului său de senator, Băsescu a anunțat că renunță la șefia PMP pentru că, spune el, și-a ”atins obiectivul politic”.

”Sincer cred că mi-am atins obiectivul politic de a crea un partid nou şi mi-am încheiat şi misiunea politică în fruntea Partidului Mişcarea Populară.

UPDATE 00.00. Oamenii continuă să vină la protestele care au loc în toate marile oraşe. La Bucureşti sunt peste 5.000 de demonstranţi, la Cluj-Napoca sunt 3.000, 2.000 la Sibiu, peste 1.500 la Timişoara. Alte oraşe în care au loc proteste: Oradea, Arad, Constanţa, Braşov, Craiova.

UPDATE 23.55: In mai puțin de o oră s-au adunat peste 4500 de oameni in București, in Sibiu - 1500, Cluj - peste 1000, și sute de oameni in alte orașe.

UPDATE 23.30: Mii de oameni se mobilizează și ies in stradă. Toată țara fierbe! Protestatarii, peste 2500 in acest moment, in București, s-au adunat in fața Guvernului. De asemenea, mii de români ies și in Timișoara, Brașov, SIBIU, Iași.

Iată mesajul președintelui după aprobarea mișelească, pe intuneric, a Ordonanței pentru grațiere:

Dragi români,
Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției.
Guvernul PSD și ALDE a ignorat visul și năzuințele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o țară eliberată de corupție.
Astăzi, Guvernul PSD și ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni onești și curajoși din Justiția română care au dovedit în ultimii ani că nimeni și nimic nu este mai presus de lege.
Guvernul PSD și ALDE a anulat eforturile făcute de milioane de români de a face din România o țară respectată în Europa!
De astăzi, recuperarea prejudiciilor devine foarte dificilă.
Rezultatul votului din decembrie a dus la formarea unei majorități, care a alcătuit un guvern legitim. Dar votul nu reprezintă un cec în alb care permite unei majorități să poată face orice, de la adoptarea măsurilor populiste care riscă să pună sub semnul întrebării stabilitatea economică în următorii ani, până la călcarea efectivă în picioare a justiției și a statului de drept.
În decembrie, oamenii s-au dus la vot cu speranța unui trai mai bun, nu pentru o legislație slăbită în domeniul anticorupției.
Miza adevărată este cum vrem să arate viitorul unei Românii în care oamenii să-și dorească să trăiască, nu al unei Românii din care să-și dorească din nou să plece.
Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină. Uită însă un lucru esențial. Valorile pe care se construiește un stat democratic, un stat de drept veritabil, nu aparțin unei majorități sau minorități de conjunctură, ci ne aparțin nouă, tuturor românilor.
De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!

UPDATE 22:45: Aproximativ 300 de persoane sunt, la această oră, 22:45, în Piața Victoriei, unde protestează după ce guvernul a adoptat o OUG pentru schimbarea Codului Penal și a adoptat și un proiect de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate.

 

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat în acestă seară faptul că Guvernul a adoptat un proiect de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate

"Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri pilot la CEDO şi în acest sens am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează Legea pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor", a declarat Florin Iordache la Palatul Victoria.

,,Vom construi două noi penitenciare.  Modernizăm trei penitenciare. Giurgiu, Deva şi Codlea. ", a mai spus ministrul Justiţiei, Florin Iordache.

Şi asta nu e tot. "Cele două proiecte de lege vor merge la Parlament. Cel de-al treilea act normativ e OUG pentru modificarea Codului Penal și a Codului de procedură Penală.

Abuzul în serviciu e în concordanţă cu deciziile curţii. Plus acel cuantum stabilit. Cuantumul de 200.000 de mii de lei. Nu este sancţionat penal ce este sub 200.000 de lei. Asta ne-a recomandat Curtea. Această limită este una rezonabilă.

Nu dezincriminăm abuzul în serviciu.

Ordonanţa şi legile nu sunt pentru oameni politici sau persoane. E conform deciziilor Curţii.

Şi la instituţia denunţătorului. Faptele rămân. Citiţi textul şi discutăm.

Legile în această ţară le face Guvernul sau parlamentul. Parlamentul să dezbată şi să modifice dacă ceva nu e în regulă.

La acestă oră a fost şedinţa de Guvern. În ordinea de zi sunt mai multe proiecte. Ordinea de zi a fost suplimentată. Guvernul poate suplimenta ordinea de zi. Oportunitatea o stabileşte Guvernul.

Eu nu ştiu date din dosarul lui Liviu Dragnea. Altă întrebare.

Nu ştiu când va fi în Monitorul Oficial publicată. Nu e treaba mea. Oportunitatea o stabileşte ministerul.", a mai spus Iordache.