Bogdan Ivan: „Plecarea Guvernului Dăncilă, un mare câștig pentru România!”

Moţiunea de cenzură a fost votată, iar guvernul Dăncilă a picat în urma votului de neîncredere al opoziţiei. 10 octombrie 2019 reprezintă chiar ziua începerii campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, care vor avea loc în luna noiembrie.

„Țara noastră a scăpat de cel mai incompetent guvern și cel mai slab pregătit premier pe care l-a avut”, punctează Bogdan Ivan, liderul PRO România Argeș, precizând și că trecerea moțiunii de cenzură a fost posibilă datorită acțiunilor partidului lui Victor Ponta. 
          „Chiar dacă Viorica Dăncilă și PSD nu au ținut cont de rezultatul alegerilor europarlamentare, de semnalul transmis de către români pe 26 mai, chiar dacă au încercat să cumpere voturi, să pună presiune și să amenințe, iată că, prin votul decisiv al PRO România, moțiunea de cenzură a trecut și am scăpat de această guvernare, care cu fiecare zi care trecea, aducea un mare rău țării noastre”, afirmă Bogdan Ivan. 
        „Căderea Guvernului Dăncilă este, în primul rând, rezultatul partidului PRO România. Datorită PRO România, ALDE a ieșit de la guvernare, în acest fel PSD-ul Vioricăi Dăncilă pierzând majoritatea în Parlament. Prin acest demers, Guvernul Dăncilă a fost oprit să facă răul pe care deja îl făcea în România de aproape doi ani. PRO România, prin acțiunile sale și prin votul parlamentarilor săi, a făcut posibilă schimbarea în bine a scenei politice românești. Căderea Guvernului Dăncilă este cel mai mare câștig al țării noastre din ultimii ani”, încheie Bogdan Ivan. 

 

 

 


 


Scenariul anului 2012 s-a repetat ieri, când primul guvern din istoria politică post-decembristă românească care a căzut în parlament, în urma unei moţiuni de cenzură, pe 27 aprilie 2012, a fost guvernul MRU. Votul din plenul reunit al celor Camere a fost unul cu bile, însă opoziţia, pentru un cât mai mare control asupra propriilor parlamentari, a votat deschis, la vedere. În ciuda directivei PDL de a nu participa la vot, totuşi deputaţii PDL Daniel Barbulescu şi Bădălan Eugen au votat împotriva propriului guvern, precum şi unii independenţi şi minorităţile. Ca urmare a căderii guvernului MRU,  Victor Ponta a fost Premierul desemnat de Preşedinte pentru a forma noul Guvern.

Votul de ieri a fost tot cu bile, nu secret, ci unul la vedere, deoarece puterea şi-a propus să-şi controleze cât mai bine propriii parlamentari. Chiar şi aşa, parlamentarii puterii au votat împotriva propriului guvern. Astfel, deputaţii PSD Marius Bota şi Mihăită Găină, precum şi liderul TSD Gabriel Petrea au votat moţiunea la vedere, precum şi un membru din partea minorităţilor, precum Varujan Pambuccian. Astfel, 238 de voturi au fost în favoarea moţiunii de cenzură, din cele 245 exprimate de parlamentari. 

Demiterea Guvernului PSD deschide calea către un guvern de tranziţie, care va avea ca principal obiectiv organizarea alegerilor locale şi parlamentare din 2020. Urmare a trecerii moţiunii de cenzură, Preşedintele României, Klaus Iohannis, are obligaţia constituţională să desemneze un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Noul Premier, negociat de partidele politice împreună cu Preşedintele Republicii, va trebui să se prezinte în faţa parlamentului cu programul de guvernare şi lista membrilor Guvernului şi vor trebui să obţină votul noii majorităţi parlamentare.

Sursa: Adevarul.ro