BOBOTEAZĂ: Tradiții și superstiții

Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători ale începutului de an, aduce multe obiceiuri și superstiții.
În această zi, se sfințesc apele mari și se purifică mediul înconjurător de forțe malefice. Agheazma este apa sfinţită de Bobotează prin harul preoţilor. În timpul ceremonialului religios, apa primeşte virtuţi terapeutice miraculoase şi nu se strică de-a lungul anului.

Femeile nu au voie să spele rufe în apele curgătoare timp de opt zile după sfințirea apelor, dacă își doresc să fie sănătoase tot anul. Apele rămân sfințite timp de șase săptămâni.

Totodată, femeile nu trebuie să înstrăineze niciun obiect din casă de Bobotează. Dacă vor da obiecte din casă sau bani cu împrumut, nu vor avea spor în gospodărie.

CITEȘTE ȘI ... VREMEA FACE RAVAGII! Drumuri închise în țară

La masa de prânz se reuneşte familia să fie la fel de bogată ca cea de Crăciun. În multe zone ale ţării, se oferă acum colivă, un produs din grâu pisat sau arpacaş fierte, îndulcit cu miere sau zahăr şi amestecat cu multă nucă. Potrivit tradiției creștine, în ajunul Bobotezei creștinii ajunează, iar mulți dintre credincioși țin post negru.

Certurile sunt interzise în această zi. Nu este bine ca rudele să se certe între ele. De asemenea, părinţii nu trebuie să-și certe sau să-și bată copiii. Cei care nu respectă aceste interdicții vor avea necazuri tot anul.

Un alt obicei mai spune că nu se stropesc cu apa sfințită caii și iepurii, care se pot preface în diavoli.

Tradiţia mai spune că la Bobotează nu se spală rufe.