BNR a anunțat valoarea noului ROBOR!

Banca Naţională a României a anunţat, joi, că indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei, este 2,36%. Spre comparație, indicele ROBOR la 3 luni era, în 30 aprilie, 3,37%.

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat începând din 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut.

CITEȘTE ȘI ... (video) Atac sângeros într-o sală de jocuri din Câmpulung! 3 tineri - căutați de Poliție!

În 30 aprilie, indicele ROBOR la 3 luni era 3,37%, iar indicele ROBOR la 6 luni era 3,42%. Din 2 mai, BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor.


Dezavantaj pentru cei cu credite prin Prima Casă
Tinerii interesați să își cumpere o locuință prin programul Prima Casă ar putea avea parte de o surpriză neplăcută. Aceste împrumuturi ar urma să fie excluse de la noua formulă de calcul a indicelui ROBOR. După mai multe discuții și analize, două mari bănci de pe piață se gândesc să calculeze ratele după vechea formulă a indicelui de referință, iar asta s-ar traduce cel mai simplu în rate mai mari. 

„Am putea observa în viitorul foarte apropiat că produsul Prima Casă devine mai scump decât creditul ipotecar standard. Sunt cel puţin două bănci care interpretează în acest mod legislaţia”, a declarat la Digi24 Dragoș Nechifor, broker de credite. Citiți mai multe detalii pe această temă aici.


Sursa: Digi24.ro