Bisericile din Argeş - pline de enoriaşi fără mască

În vremuri de restrişte, biserica trebuie să fie liantul comunităţii, locul unde omul de rând găseşte un sfat, găseşte o învăţătură, găseşte alinare. Deoarece cuvântul lor cântăreşte mult în ochii credincioşilor, preoţii ar trebui să fie foarte atenţi la ce spun şi ce fac, de multe ori oamenii aşteptând de la ei răspunsuri la întrebări care îi frământă. Dar...

 


 Pomana a învins COVID-ul la o biserică din Piteşti


Sute de persoane s-au îmbulzit lunea trecută, de Sf. Ilie, la slujba de hram a bisericii cu acelaşi nume din centrul Piteștiului. În ciuda faptului că Argeşul este de câteva săptămâni pe primul loc la îmbolnăviri, preoţii de aici au decis să respecte tradiţia împărţirii de pachete, sperând că enoriaşii vor respecta distanţarea fizică şi vor sta cuminţi la coadă. Ţi-ai găsit! Când e vorba de ceva gratis, românul e capabil să îşi rişte şi sănătatea şi, la fel ca la promoţiile la tigăi, s-au călcat în picioare pentru două-trei linguri de mâncare! Nimeni nu a mai ținut cont de distanțare și a fost nevoie de intervenția polițiștilor pentru a calma spiritele. Misiunea oamenilor legii a fost cu atât mai dificilă, cu cât unii dintre cei care aşteptau să prindă un pachet încercau să-i convingă pe poliţişti că e... creştineşte ceea ce fac. „Sunteţi creştini, e zi sfântă…” - le strigau ei agenţilor.

 


 Andrei Caramitru: „La un  botez din Argeş, preotul a urlat la participanţi să-şi scoată măştile” 


Tot săptămâna trecută, fiul cunoscutului actor Ion Caramitru, Andrei, a făcut o postare pe pagina sa de Facebook în care susţine că un preot argeşean ar fi obligat participanţii la un botez să dea jos măştile în biserică: 


„Pitești, în focarul maxim de acum. Botez, acum o săptămână. Preotul urlă la participanţi: scoateți măștile, nu punem măşti în casa Domnului! Nașul a fost confirmat la 3 zile după botez. Ceilalți încă așteaptă rezultatul testelor.” 


Descoperind postarea, subprefectul de Argeş, Adrian Bughiu, a dorit să afle mai multe detalii, însă, din cât am aflat, Andrei Caramitru nu i-ar fi oferit nici numele preotului, nici locaţia bisericii unde ar fi avut loc presupusa încălcare a normelor de protecţie. 
Pe de altă parte, reacţiile şi comentariile de pe social-media referitor la măsurile de protecţie din biserici sunt îngrijorătoare, existând numeroase sesizări potrivit cărora nu toţi participanţii la slubele din interiorul lăcaşurilor de cult ar purta mască. De altfel, inclusiv pe pagina Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului sunt postate numeroase fotografii din timpul slujbelor din ultimele săptămâni, în care se vede cât se poate de clar că purtarea măştii în biserici este opţională, şi nu obligatorie aşa cum spun medicii specialişti şi legea.

 

Sursa: saptamanalul ancheta