Biserică din Curtea de Argeș - motiv de scandal între preoți și muzeografi

Biserica Domnească Sfântul Nicolae din Curtea de Argeș, ridicata in vremea lui Basarab I si terminata in 1352, va fi deschisă pentru slujbe.
Arhiepiscopia Argesului a castigat in instanta lacasul de cult care, pana acum, a fost muzeu. Asa ca vrea sa tina slujbe acolo, dupa o pauza de peste o suta de ani.
Această decizie strârnește dispute între înalții prelați și muzeografi.
Muzeografii spun că deschiderea bisericii Domnească Sfântul Nicolae va fi un dezastru pentru conservarea frescelor pretioase. Biserica Domneasca are o pictura unica in lume, care ar putea fi compromisa de fumul lumanarilor si blitzurile nuntasilor.

CITEȘTE ȘI ... Argeșean arestat! Este acuzat de 14 furturi!


Biserica Domnească Sfântul Nicolae din Curtea de Argeș este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii românești medievale.
Pana acum, cei care intrau sa viziteze frumoasa Biserica nu aveau voie sa faca fotografii cu blitz sau sa aprinda lumanari.
Ruinele caselor in care au locuit domnitorii Basarab I si Neagoe Basarab, aflate in curtea bisericii, vor ramane si mai departe in administrarea Muzeului.
IPS Calinic arhiepiscopul Argesului si Muscelului:
"N-o sa se inece nimic in fum de tamaie, stim sa sa respectam monumentele, sa puna aparatura sa vada noxele care sunt. Cine doreste sa se distruga o valoare, mai ales ca aceasta ? Nu ne spetim noi aicea facand slujbe in fiecare zi”

Stefan Dumitrache, director Muzeul Municipal Curtea de Arges:
“Blitzul este cea mai mare nenorocire pentru aceasta pictura si fumul, fumul care, din pacate, in timpul slujbelor, se degaja. Daca vor fi nunti, botezuri, riscam sa pierdem cea mai valoroasa pictura din lume. Sper in intelepciunea celor de la Arhiepiscopie, sa interzica asemenea manifestari."

Sursa ProTV.ro