Bilanț la început de an școlar. Laptele, cornul și mărul au ajuns la elevii argeșeni

Școala a început luni, 9 septembrie. Astăzi, Consiliul Județean Argeș a organizat o conferință de presă, ivitat fiind Dumitru Tudosoiu, inspector școlar general și Roxana Stoenescu, Șef Serviciu Relații Internaționale, Cultură, Învățământ.


Conform situației prezentată, în Argeș s-a demarat distribuirea produselor lactate, de panificație și de fructe proaspete pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și privat acreditat, precum și pentru copiii preșcolari din grădinițele de stat și private cu program normal de 4 ore.


Pe parcursul anului scolar 2019-2020, laptele este asigurat de SC Matra SRL. Se va furniza lapte și produse lactate cu 1.8% grasime și 3.2 proteine, in ambalaje de 200 ml/g astfel:

- lapte tratat termic (UHT și pasteurizat), termen de valabilitate maxin 6 luni pentru UHT și 8 zile pentru laptele pasteurizat;
- iaurt simplu, maxim 50% din cantitatea din contract, produs din lapte fermentat care conține cel puțin 90% din greutate lapte tratat termic, termen de valabilitate 5 zile.


În privința produselor de panificație, Consiliul Județean Argeș a semnat contractul de furnizare cu SC Vel Pitar SA. 
Se vor furniza produse de panificatie în ambalaje de 80g astfel:

- corn scolar (produs de bază), termen de valabilitate 48 de ore;
- biscuiți școlari, maxim 50% din cantitatea din contract (produse derivate), termen de garantie maxim 3 luni de la data fabricației;

 

Merele, de soi Idared și Florina, vor fi furnizate de SC Matra SRL. Fiecare elev prezent la cursuri, va primi un fruct proaspăt pentru  două zile/săptămână.

Fiecare elev prezent la cursuri, va primi un produs lactat/zi și, respectiv, un produs de panificație/zi, pentru zilele de şcoală nu şi pe perioada vacanţelor şcolare sau a altor zile declarate prin lege ca fiind zile nelucrătoare sau în care se organizează activitati în afara unității școlare sau cercuri pedagogice.

 

 

 

 Situația școlilor din județul Argeș din punct de vedere al infrastructurii.


În perioada iunie 2016 – aprilie 2019, Consiliul Județean Argeș a investit în TOTAL – 33.106,23 mii lei în unitățile de învățământ din Argeș, cea mai mare sumă investită în infrastructura școlară din județ, din 87 de comune, finanțând sau cofinanțând 283 de proiecte ale primăriilor, proiecte ce au vizat școlile - extindere, reabilitare, modernizare, construire sau amenajare de grupuri sanitare în interiorul școlilor.

În ceea ce privește situația grupurilor sanitare aflate în exterior -  În județul Argeș doar în 20 de localități mai sunt școli care au toaletele în exterior. Este vorba de 29 de grupuri sanitare, însă majoritatea aflate în diverse faze de lucru, avizare, licitație, construcție. 

Noul an școlar începe cu doar 4 unități care nu dețin autorizație sanitară de funcționare (Stoenești, Vedea, Bălilești și Mălureni), în condițiile în care fie se mută, fie se desființează, fie se lucrează pentru a intra în conformitate: 119 clădiri fără autorizație ISU pentru securitate la incendiu, dintr-un total de 849.