Biblioteca Bradu – furnizor de educație pentru copii

Proiectul ”CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice” are ca scop crearea unei comunități active de copii, tineri și bibliotecari prin înființarea a 30 de cluburi de coding în 30 de biblioteci publice din 6 județe din diferite zone ale României (Argeș, Vâlcea, Gorj, Timiș, Bihor, Sălaj). ”Alfabetizarea digitală din cadrul bibliotecilor publice a căpătat o nouă dimensiune prin programul ”CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice”, implementat de către Fundația Progress în parteneriat cu 29 de biblioteci publice locale și bibliotecile județene din Argeș, Arad, Bihor, Gorj, Sălaj, Timiș și Vâlcea.
În societatea modernă codingul (sau programarea) este o abilitate la fel de importantă precum scrisul sau cititul deoarece învățând să codezi îți dezvolți gândirea critică, abilitățile de rezolvare a problemelor și, după cum au aflat membrii cluburilor CODE Kids, te ajută să îți consolidezi conceptele de matematică și geometrie”, precizează bibliotecarul Mirela Ionescu. Cu acest proiect, în anul 2017 (anul pilot), bibliotecile publice din localitățile argeșene: Bradu, Beleți Negrești, Merișani, Vlădești și Topoloveni au reușit să se repoziționeze în comunitate și să fie furnizor de educație pentru copii. Proiectul continuă, în perioada 2018-2020, cu implicarea următoarelor biblioteci publice: Bradu, Merișani, Vlădești, Topoloveni, Aninoasa și Bogați sub coordonarea Bibliotecii Județene Argeș.


„Coding Club Library” Bradu face parte din proiectul Code Kids, care are ca scop dezvoltarea abilităților de programare ale copiilor, activitate organizată și desfășurată de către Biblioteca Publică Bradu.


Joi, 10 ianuarie 2019, la Biblioteca Județeană Argeș, s-au întâlnit 13 bibliotecare de la bibliotecile din județ – Merișani, Hârsești, Vlădești, Rucăr, Aninoasa, Beleți-Negrești, Buzoiești, Lerești, Săpata, Bradu, Topoloveni, Mușătești și Leordeni. Tema reuniunii – cele mai bune modalități de a implementa proiectul desfășurat la nivel național, ORA SĂ ȘTIM. Proiectul implică organizarea a două activități săptămânale, cu copii de trei până la zece ani, care vor învăța noțiuni teoretice și practice despre știință, tehnologie, inginerie și matematică.
Prin intermediul bibliotecarilor, copiii din mediul rural și nu numai vor fi ajutați să se dezvolte și să își descopere pasiunea pentru știință.


Proiectul se bazează pe studii științifice, care arată că, în special la vârsta școlii primare, abordarea subiectelor și întrebărilor legate de știință, tehnologie, informatică şi matematică (ŞTIM) au impact asupra modului în care copiii se exprimă, de asemenea asupra formării abilităților lor de lectură. Activităţile vor genera un interes deosebit față de comunicarea verbală şi alte forme de comunicare, deoarece copiii trebuie să identifice și să descrie fenomenele cercetate și să-și exprime gândurile și ideile. Deoarece Fundația Progress, cu ajutorul Deusche Telekom, a pus la dispoziție cărțile cu tematică ŞTIM, următorul pas va fi ca bibliotecarii să le citească, săptămânal, copiilor cu vârste cuprinse între trei şi zece ani din aceste cărți și să discute apoi pe marginea lor. Se dorește ca, după șase luni de la implementare, ORA SĂ ȘTIM să devină un serviciu permanent atât la Biblioteca Județeană, cât și în bibliotecile comunale din județul Argeș.

 

Sursa: realitateadebradu