Biblioraftul - un „accesoriu” indispensabil pentru orice birou

In orice birou, scoala sau arhiva vom gasi bibliorafturi. Un biblioraft este o mapa cu copertile din carton, prevazuta cu inele sau cleme pentru a indosaria mai multe coli sau dosare. Chiar daca nu mai este de mult o inovatie in materie de obiecte de birotica si papetarie, bibliorafturile cu inele sunt considerate mai bune pentru ca se pot adapta la mai multe tipuri de sarcini, in diferite industrii. Istoricul acestui tip de biblioraft dateaza din anul 1854, cand Henry T. Sisson din orasul Providence din statul american Rhode Island a depus un brevet pentru inventia a doua bibliorafturi, cu doua, respectiv cu trei inele. Inventia lui Sisson a aparut dupa ce acesta a realizat faptul ca colile de hartie erau dificil de protejat si de organizat alaturi de alte documente.

Nu doar ca aceste noi inventii indosariau mai multe coli laolalta intr-un mod convenabil, dar au reusit sa protejeze documente importante, au facut ca documentele sa fie mai usor de transportat si au oferit un aspect general mai profesionist. Desi primele bibliorafturi cu inele aveau coperte din carton greu, bibliorafturile moderne sunt in mod obisnuit fabricate din plastic, polipropilena, sau PVC. Modelele moderne sunt realizate intr-o gama vasta de culori si dimensiuni, cu caracteristici speciale care se potrivesc diferitelor scopuri.

Iata cateva motive pentru care bibliorafturile nu ar trebui sa lipseasca din niciun birou:

• Capabil de a organiza tone de documente similare

Intr-un singur biblioraft intra intre 400-500 de documente. Ganditi-va cat spatiu economisiti daca va organizati documentele pe baza bibliorafturilor. Mai trebuie stiut ca bibliorafturile pot fi tip portret, dar si landscape. Cele orientate landscape sunt folosite cu precadere pentru documente bancare si contabile, cum ar fi extrasele de cont; celelalte se recomanda pentru alte documente care sunt orientate vertical (portofolii sau alte hartii care au acest format).

Cu cat un biblioraft are mai multe inele, cu atat documentele sunt mai stabile si nu se vor misca sus-jos cand sunt rasfoite. In privinta sistemului de inchidere/deschidere, intalnim bibliorafturi cu sine metalice cu parghie, dar si fara parghie.

• Protejeaza documentele

Exista momente in care ceasca cu cafea sau un pahar de apa se pot varsa pe birou. Un biblioraft are rolul de a proteja documentele de astfel de posibile accidente. De asemenea, cu totii avem tendinta de a indoi hartii atunci cand nu gasim un anumit document. Cu ajutorul biblioraftului, toate hartiile indosariate vor ramane intacte.

• Acces usor la documente

Exista dosare pe care trebuie sa le consultam in mod regulat si, astfel, pastrarea lor intr-un biblioraft ne va ajuta sa le parcurgem usor pe tot parcursul zilei.