Vine, vine... iarna grea! Siberia se mută-n România, cu temperaturi apocaliptice - chiar şi de -35 de grade Celsius. Vântul tăios va sufla cu o putere uriaşă - peste 120 de kilometri pe oră. Iar şoselele se vor transforma în patinoare, din cauza poleiului. Din nefericire, vremea extremă a curmat deja o viaţă. 

CITEȘTE ȘI ... Accident cu patru victime în Pitești! Un microbuz și un autoturism s-au ciocnit!

Din această noapte vine un ger de crapă pietrele. Temperaturile resimţite coboară până la minus 35 de grade. Diferenţele de temperatură de la o zi la alta vor fi enorme, la fel şi între zonele ţării. Vor fi decalaje chiar şi de 30 de grade între nord-vestul şi sud estul ţării.

Gabriela Băncilă, meteorolog ANM: În primă fază, va fi impactul de la temperaturile extrem de ridicate, de la recordurile zilnice de pe 9-10 februarie, la temperaturi mult sub mediile anuale ale perioadei.

În timpul nopţii, temperaturile din termometre vor ajunge frecvent până la minus 25 de grade Celsius. Iar rafalele de vânt cu viteze de 120 de kilometri pe oră vor accentua senzaţia de frig. Maramureş va fi primul judeţ lovit de gerul siberian.

 

 

Bestia Estului a făcut o victimă, în Bihor


Chiciura şi poleiul au acoperit şoselele şi au făcut deja primele victime. În Bihor, un bărbat a murit, iar alţi doi au fost grav răniţi, într-un accident cumplit. Din cauza drumului de "sticlă", un TIR şi o maşină s-au ciocnit.
La munte, iarna grea deja s-a instalat.

Avertizarea meteo cod portocaliu este valabilă pentru Munţii Banatului, Carpaţii de Curbură şi Carpaţii Orientali. Potrivit meteorologilor, vântul va ajunge la peste 1.500 de metri altitudine, chiar şi la viteze de 130 de kilometri pe oră. Va ninge viscolit, iar zăpada va fi spulberată. Vizibilitatea va scădea chiar şi sub 50 de metri.

 

 

Vremea la munte


Vremea va fi geroasă pe tot parcursul intervalului. Cerul va fi temporar noros şi, local şi temporar va mai ninge slab.

Vântul va continua să prezinte intensificări, cu rafale ce vor depăşi 100...120 km/h pe crestele Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, viscolind sau spulberând zăpada, ceea ce va duce la scăderea considerabilă a vizibilităţii.


Sursa: observatornews.ro