Benzina și motorina s-au ieftinit cu 32 de bani pe litru

Benzina și motorina s-au ieftinit cu 32 de bani pe litru după eliminarea supraaccizei şi actualizarea cu inflaţia efectuată marţi de către Ministerul Finanţelor. Ieftinirea carburanţilor este astfel mai mică decât cea preconizată iniţial în contextul eliminării supraaccizei.

Noile niveluri ale accizelor la carburanţi, actualizate marţi de Ministerul Finanţelor Publice cu inflaţia din ultimul an, sunt mai mari decât cele prevăzute în proiectul de lege pentru eliminarea supraaccizei la carburanţi ce a fost promulgat luni de preşedintele Klaus Iohannis.

Nivelul accizelor este însă mai mic decât cel prevăzut într-un alt ordin de modificare a accizelor din 11 decembrie publicat de Ministerul Finanţelor, înainte ca eliminarea supraaccizei să aibă efect.

În urma promulgării legii de eliminare a supraaccizei, accizele la benzină aplicabile de la 1 ianuarie 2020 erau de 1.656,36 lei/1.000 de litri, respectiv 1.518,04 lei pentru 1.000 litri de motorină, prag situat sub nivelul minim al accizelor la carburanţi acceptat de Uniunea Europeană, ceea ce atrăgea posibilitatea unui infringement împotriva României din partea Comisiei Europene.

Actualizarea efectuată de Ministerul de Finanţe a dus însă accizele la 1.773,46 lei/1.000 de litri pentru benzină şi 1.625,37 lei/1.000 litri motorină, ceea ce a făcut ieftinirea preconizată de 45 bani/litru să se transforme într-o ieftinire de 32 de bani/litru. Ajustarea cu inflaţia a dus însă nivelul accizelor peste nivelul minim acceptat de Uniunea Europeană.

 

 

Sursa: zf.ro