Bascov - comuna care are şcoli şi grădiniţe mai moderne decât în Piteşti

„Educaţia este paşaportul nostru pentru viitor, căci ziua de mâine aparţine celor care se pregătesc pentru ea de astăzi.” Aceasta pare să fie deviza primarului Gheorghe Stancu, care a reuşit să modernizeze infrastructura educaţională a comunei Bascov până la un nivel greu de egalat chiar şi de către şcolile din mediul urban. 


Săptămâna trecută, s-a dat startul înscrierilor la clasa pregătitoare. Cu acest prilej, zeci de părinţi şi copii din comuna Bascov au trecut pragul celor două şcoli din localitate, cu prilejul „Zilei Porţilor Deschise”. Pentru cei aflaţi la prima vizită   în aceste unităţi de învăţământ a fost un adevărat şoc! Multora nu le venea să creadă că în România, într-o localitate rurală, pot exista condiţii moderne de învăţare ca în şcolile din vestul Europei. Şi totuşi se întâmplă la Bascov, acolo unde primarul Gheorghe Stancu a înţeles că fondurile europene reprezintă soluţia pentru realizarea tuturor investiţiilor necesare dezvoltării unei localităţi, în condiţiile în care bugetele locale acoperă doar o mică parte din nevoile comunităţilor locale.

Cu fonduri europene a fost realizat şi proiectul prin care cele două şcoli din localitate, cea din centrul comunei şi cea de la Valea Ursului, au fost reabilitate din temelii. Şi când spunem din temelii, nu este o figură de stil, pentru că, în timpul lucrărilor, doar pereţii au mai rămas din vechile clădiri ale celor două şcoli. 


Table smart în sălile de clasă


În vreme ce în sute de sate din România copiii învaţă în săli ce stau să cadă pe ei şi nici până în ziua de azi nu s-a depăşit stadiul toaletelor din fundul curţii, la Bascov sălile de clasă sunt dotate cu table interactive, acestea fiind cele mai moderne instrumente de învăţare existente la ora actuală în ţara noastră.  

Cu o finanţare de aproximativ 8 milioane lei de la UE, prin intermediul unui proiect Regio, ambele şcoli din Bascov au fost radical renovate, extinse cu noi săli de clasă şi dotate cu mobilier nou şi echipamente informatice de ultimă generaţie. Aşadar, motive cât se poate de elocvente pentru a îi convinge pe părinţii din Bascov să nu-şi mai ducă micuţii la şcolile din oraş, ci să rămână acasă, unde condiţiile de educaţie sunt superioare.


În curând, Bascovul va avea şi creşă


În Bascov funcţionează, de asemenea, mai multe grădiniţe cu program normal, în toate satele. Pentru a veni în sprijinul părinţilor care muncesc, administraţia locală a construit în urmă cu câţiva ani şi o grădiniţă cu program prelungit, unde vin chiar şi copii din zona de nord a Piteştiului. Mai mult, pentru a completa oferta educaţională a localităţii, în acest an se va construi şi prima creşă din Bascov, proiect care va fi demarat de altfel chiar zilele acestea:

„Suntem pe ultima sută de metri cu procedura de atribuire a lucrărilor şi în această primăvară vom da startul lucrărilor la prima creşă din comună, care se va construi lângă grădiniţa cu program prelungit şi care va avea 60 de locuri. O parte din finanţare este asigurată prin PNDL 2”, ne-a declarat primarul Gheorghe Stancu.