Banii Argeşului în bugetul naţional 2021

1,24 miliarde lei pentru autostrada Piteşti-Sibiu şi drumul expres

 

Săptămâna trecută, a fost pus în dezbatere publică proiectul de buget pentru anul 2021. Având în vedere dezastrul din economie cauzat de pandemie, era oarecum de aşteptat ca, în orice formă ar fi apărut, acesta să creeze nemulţumiri. Cu venituri mai mici cu 40 miliarde de lei mai mici decât cheltuielile, în viitorul buget guvernul încearcă să împartă... două paie la trei măgari şi, pentru asta, taie de pe unde poate. Vestea proastă este că Sănătatea va avea un buget şi mai mic decât cel pe care l-a avut, pentru al doilea an consecutiv tăindu-se din banii pentru spitale, medici şi pacienţi, la fel ca şi Educaţia, care primeşte cel mai mic buget din ultimii 30 de ani. În schimb, bugetul de investiţii creşte la 5,5%, cel mai mare din istorie, executivul alocând la acest capitol cu 8,3 miliarde de lei mai mult faţă de execuția bugetară din anul 2020. 

CITEȘTE ȘI ... Consiliul Județean Argeș a pus cultura argeșeană cu dinții la gard


Pe lista investiţiilor finanţate de la bugetul de stat, pentru care s-au prevăzut bani anul acesta se numără şi câteva dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din Argeş. Astfel, anul acesta guvernul şi-a propus să aloce aproape 477 milioane de lei pentru autostrada Piteşti-Sibiu. Suma este cu peste 67% mai mare față de nivelul cheltuit anul trecut, semn că s-ar începe lucrările și pe secțiunea 5 Pitești-Curtea de Argeș.
O sumă şi mai mare este prevăzută în buget pentru finanţarea lucrărilor la drumul expres Piteşti-Craiova. Aproape 763,5 milioane de lei se vor aloca pentru această investiţie, preconizându-se ca anul acesta să fie finalizat tronsonul 2 de 42 km, segmentul care ocoleşte Slatina şi Balş, şi să înceapă tronsonul 3, de la Slatina până la graniţa cu judeţul Argeş.

CITEȘTE ȘI ... Se fură în draci trotinetele de închiriat din Piteşti


Alte sume prevăzute în proiectul de buget al Ministerului Transporturilor pentru a asigura finanţarea unor drumuri şi poduri din Argeş sunt:
# Modernizare DN 73 Piteşti-Câmpulung-Braşov - 20.080.000 lei.
# Pod peste râul Dâmboviţa pe DN 73 km în comuna Dâmbovicioara - 7.349.000 lei.
# Modernizare DN 67 B Scoarţa-Piteşti - 2.000.000 lei.

CITEȘTE ȘI  ... Zi importantă pentru România! Numărul persoanelor vaccinate a depășit numărul


De asemenea, proiectele în pregătire, pentru care există deja alocări bugetare în anul 2021 cuprind DN 7C - Transfăgărăşan (expertiza tehnică şi elaborare studiu de fezabilitate) şi centura de vest a Piteştiului (studiu de prefezabilitate).
Tot la capitolul investiţii mai putem menţiona faptul că Ministerul Justiţiei vrea să aloce anul acesta 2 milioane de lei pentru demararea lucrărilor de construcţie a noului sediu al Judecătoriei Costeşti, din cele 19 milioane cât va costa viitoarea clădire. De asemenea, în proiectul de buget al Ministerului Culturii se face referire şi la finanţarea unui amplu proiect de reabilitare a Vilei „Floricaˮ. Astfel, în cadrul programelor cu finanţare externă de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în intervalul 2022-2024, Ministerul Culturii îşi propune contractarea unui împrumut pentru cofinanțarea proiectului ce vizează 
consolidarea, restaurarea și reamenajarea a 8 obiective majore de patrimoniu și clădiri culturale, unul dintre proiecte vizând „Restaurarea și amenajarea domeniului și a Vilei «Florica» de la Ștefănești, din județul Argeş”,dată în folosință recent înfiinţatului Muzeu Naţional „Brătianu”.

 

CITEȘTE ȘI ... Viitorul prefect de Argeş - Emilia Mateescu: Nu am emoţii! O să fie bine, o să vedeţi!


 Guvernul taie din banii pentru CJ şi primării


Taxa pe valoare adăugată reprezintă una dintre sursele importante de venituri la bugetul de stat, o parte dintre banii încasaţi din această taxă ajungând la autorităţile judeţene şi locale, fie pentru finanţarea cheltuielilor din domeniul asistenţei sociale, fie pentru mici investiţii în infrastructura rutieră. În proiectul de buget pe 2021, pentru judeţul Argeş şi cele 102 primării au fost propuse următoarele alocări din TVA:
# sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor - 84.359.000 lei (faţă de 49.480.000 lei prevăzuţi în bugetul pe 2020), reprezentând banii pentru finanţarea serviciilor sociale de protecţia copilului, a centrelor pentru persoanele cu handicap, a azilurilor, pentru drepturile copiilor cu CES şi pentru bursele din învăţământul special.
# sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor  - 232.107.000 lei (faţă de 137.068.000 lei în 2020).
# sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale - 25.824.000 lei (faţă de 25.832.000 lei în 2020).
# sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale - 102.534.000 lei (cu peste 30% mai puţin faţă de anul trecut, când s-au repartizat aproape 153 de milioane de lei), din care 28.709.000 lei pentru administraţia judeţeană (faţă de 51 milioane lei în 2020) şi 73.825.000 pentru cele 102 localităţi argeşene (faţă de 101,6 milioane în 2020).


Preluare: saptamanalul ancheta