Bani pentru argeșenii care vor să se apere de urși

Argeșenii din zonele care se confruntă cu probleme cu urșii ar putea primi până la 2.000 de lei pentru instalarea de garduri electrice. Suma este finanţată prin Administraţia Fondului pentru Mediu și acoperă în proporţie de 100% costurile unui astfel de sistem care include generatoare de impulsuri, izolator inel și role fir gard electric.


„Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor lansează în dezbatere publică un nou program, în premieră în România:  conservarea biodiversităţii prin coexistenţa dintre om şi carnivore mari. Programul finanţează pentru populaţie kituri complete de garduri electrice care pot fi instalate de populaţie în jurul propriilor gospodării, al stânelor, al culturilor agricole, al livezilor etc.”, informează ministerul.


Acestea au rolul de a împiedica incidente sau pagube produse de carnivorele mari (în special ursul brun şi lup) prin îndepărtarea animalelor sălbatice de zonele locuite sau din cele în care oamenii au culturile agricole, animalele domestice, stupinele etc.


„Suntem ţara cu cea mai mare populaţie de urşi din Europa. Pe de-o parte, o bogăţie a biodiversităţii româneşti, pe de altă parte, o mare responsabilitate pentru siguranţa oamenilor. Programul nostru împacă dubla noastră responsabilitate: conservarea speciei şi coexistenţa fără incidente între om şi carnivorele mari. Vom acoperi în proporţie de 100% costurile acestor sisteme pentru populaţia din judeţele ţării în care s-au înregistrat în mod repetat incidente sau pagube produse de animalele sălbatice.”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.


Potrivit acestuia, programul va fi unul multianual. Anul acesta a fost prevăzut un fond de 1,5 milioane lei în acest sens. 

 

Sursa: Saptamanalul Ancheta