Bani mai mulți pentru hrana pacienților din spitale. Meniul de la Județean adus, individual, în caserole

Un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Sănătății schimbă reglementările legate de alocațiile de hrană din spitalele de stat. Se impune un nivel minim de 16 lei pe zi, alocație de hrană pentru un pacient.

CITEȘTE ȘI ... Dr. Remus Mihalcea despre Astra Zeneca: Riscurile sunt infime față de beneficii!

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a scris pe Facebook:

“Propunerea MS aflată deja în transparență decizională va face câteva schimbări de bun simț:

eliminăm plafonul maximal al alocațiilor de hrană din spitale; o reglementare de mai bine de 10 ani, ajustată în 2016, uitată apoi de guvernările ulterioare;
nivelul alocaţiilor de hrană se stabilește de către conducătorul unității sanitare, cu avizul consiliului de administrație; responsabilitatea trebuie să fie comună și datele trebuie transmise la MS pentru transparență;
stabilim nivel minim al alocaţiilor de hrană la 16 lei/ zi /pacient – tocmai pentru a proteja pacienții de economii făcute de conducerea spitalului acolo unde nu trebuie;
Ghid pentru alimentație sănătoasă în unitățile sanitare; de urmărirea acestuia va fi responsabil atât managerul cât și Consiliul de Administrație – în evaluarea lor se va ține cont de acest aspect”.

CITEȘTE ȘI ... O fetiţă de numai 12 ani a fost operată pentru o sarcină anormală!


Spre exemplu, la Spitalul Județean Argeș, costul unui meniu zilnic se ridică la aproximativ 15 lei. Pacienții internați în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Pitești (secție Covid cu 92 de paturi) primesc hrana, individual, în caserole.
Mâncarea este gătită în bucătăria unității sanitare. Meniul este variat, în funcție de nevoile pacienților, în concordanță cu tratamentul administrat și, evident, recomandarea medicului infecționist.