Băncile reîncep popririle!

Cu toate că Guvernul a aprobat joi seară o ordonanță de urgență care prevede, printre altele, prelungirea suspendării executărilor silite cu două luni, aceasta n-a fost publicată în timp util în Monitorul Oficial. Astfel, suspendarea a expirat la finele zilei de ieri și băncile deja anunță că reîncep popririle pentru datorii fiscale. Pentru a putea opri procesul, băncile au nevoie ca ordonanța să apară în Monitor, ceea ce încă nu s-a întâmplat până la acest moment.

CITEȘTE ȘI ... Gentea, război câștigat în CL: facilitățile pentru HoReCa au fost aprobate!

„Până la 25 decembrie 2020, organele fiscale nu vor începe executarea silită, dând posibilitatea debitorilor de a se decide cu privire la accesarea facilităților fiscale oferite corespunzător situației lor fiscale”, scrie într-un comunicat de presă publicat vineri de Ministerul Finanțelor, referitor la o ordonanță de urgență cu mai multe măsuri fiscale, ce a fost aprobată de Guvern joi seara.

Totuși, nici până la momentul publicării acestui articol (ora 11:00) n-a apărut ordonanța în Monitorul Oficial. Având în vedere că suspendarea popririlor fiscale a fost valabilă până pe 25 octombrie 2020, inclusiv, în lipsa oficializării ordonanței, băncile au anunțat deja reînceperea popririlor pentru datoriile fiscale. Un exemplu în acest sens este ING Bank, care a informat că:

„Începând cu data de 25 octombrie 2020, toate popririle emise de creditorii fiscali care au fost suspendate de bancă vor fi reactivate. Ce înseamnă asta pentru tine? Dacă ai avut una sau mai multe popriri care au fost suspendate conform OUG 29/2020, începand cu 25 octombrie 2020 vei avea din nou conturile blocate până la achitarea popririi. Vei primi un SMS de la noi referitor la blocarea sumei”, scrie în notificarea ce apare pe site-ul băncii.

Situația poate fi corectată numai prin publicarea cât mai rapidă, în Monitorul Oficial, a ordonanței de urgență cu amânarea executărilor silite până-n decembrie 2020. Conform unor declarații de azi ale premierului Ludovic Orban, ordonanța urmează să fie oficializată azi sau, cel târziu, mâine: „Va fi publicată astăzi sau mâine ordonanța”.

CITEȘTE ȘI ... Răspunsuri vitale pentru pacienții cu COVID-19 oferite de Medicii de familie


Ordonanța respectivă mai conține și alte măsuri importante, printre care se numără: prelungirea suspendării calculării de dobânzi și penalități la datoriile fiscale restante, prelungirea rambursării TVA-ului cu control ulterior, instituirea unei eșalonări simplificate pentru datoriile acumulate de contribuabili în timpul crizei financiare curente.


Sursa: avocatnet.ro