Banca de Alimente: Ajutor pentru persoanele nevoiașe! Donează și tu!

Risipa alimentară este din păcate un capitol la care rămânem în continuare restanți. Aruncăm zilnic la gunoi în jur de 6.000 de tone de alimente, deși unele ar putea fi date nevoiașilor. În 2016 a fost adoptată o lege menită să amelioreze fenomenul, dar cu multe lacune, atrag atenția ONG-urile de profil. Acum, o nouă inițiativa încearcă să îndrepte situația. Magazinele ar putea să-și recupereze TVA-ul pentru produsele care sunt pe cale să expire, dacă acestea sunt donate.

CITEȘTE ȘI ... S-a votat! Valoarea tichetelor de masă - majorată la 20 de lei


Nouă inițiativa legislativă include în joc și asociațiile caritabile care se ocupă cu transportul de alimente în siguranță, precum Banca pentru Alimente. Procesul de donare este ușurat astfel prin intermediul unor organizații care dispun de mașini și depozite speciale pentru păstrarea produselor.  Proiectul de lege menit să reducă risipa alimetară a fost depus în Parlament zilele trecute. Inițiativa așteaptă acum să între în dezbaterea Senatului, iar mai apoi a Camerei Deputaților, care este și for decizional.

 

CITEȘTE ȘI ... Nou! Prin programul Rabla se vor cumpăra și motociclete


În prima lună de la relansarea proiectului Banca de Alimente, la finalul anului trecut, Crucea Roșie Română a colectat deja 14.500 kg de alimente de bază greu perisabile, adică echivalentul a jumătate din întreaga cantitate colectată pe tot parcursul anului 2019. Alimentele strânse în luna decembrie au asigurat necesarul de alimente de bază pentru 2.150 de familii, timp de o lună. Sub sloganul Banca pentru Altcineva, campania încurajează românii să facă Food Banking, adică să adopte un nou mod de a investi în viitorul societății, prin donații constante.

“Prin Banca de Alimente ne adresăm unei nevoi reale a societății. Din păcate, în România, 40% din populație trăiește sub nivelul pragului de sărăcie. Statisticile dureroase ne arată că anul trecut un sfert dintre români trăiau cu mai puțin de 9 lei pe zi, iar grija constantă a zilei de mâine le face pe aceste persoane extrem de vulnerabile. Ne propunem ca după 10 ani de la lansare să avem mai multe donații, să putem ajuta cât mai multe familii în nevoie, dar mai ales să dezvoltăm obiceiul de a dona constant pentru cât mai mulți români”, a declarat dl. Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română.  

CITEȘTE ȘI ... Drumul express Craiova-Piteşti rămâne un mare șantier, și după 12 ani

Carrefour și Mega Image sunt partenerii acestui demers încă de la lansarea sa acum 10 ani și continuă să ajute prin aportul echipelor din magazine la implementarea programului, prin semnalizarea la raft a alimentelor potrivite pentru donare și amplasarea de coșuri după casele de marcat, pentru depunerea donațiilor, în fiecare magazin.

”Astăzi, în centrul misiunii Carrefour România se află acțiuni pentru a face progresul accesibil tuturor, indiferent de statut social sau venituri. Iar punctul de plecare este Act For Food, un program care propune acțiuni concrete pentru ca orice român să mănânce mai bine. Or, nu poți să vorbești despre progres sau mâncare, dar să ignori probleme precum malnutriția. În acest sens, ne implicăm activ, de 10 ani, în programul Banca de Alimente, prin oferirea de sprijin logistic, asigurarea de spațiu și vizibilitate, dedicarea întregii noastre echipe, la nivel național, astfel încât Crucea Roșie Română să poată să intervină în situații critice, din viața a zeci de mii de familii, atacând direct problema alimentatiei și malnutriției. Vom continua, sunt doar primii 10 ani”, a declarat Anca Damour, Executive Board Member Carrefour Romania, Real Estate & Corporate Affairs Director, Legal, CSR and External Communication.

CITEȘTE ȘI ... Regulile ANAF pentru poprirea conturilor se schimbă


”Mega Image vrea să inspire comunitatea să facă cât mai mult bine. Banca de Alimente este un proiect important pe care îl susținem și care reușește să ofere persoanelor în nevoie mult mai mult decât alimentele de bază, le oferă șansa la integrare, la egalitate, la un viitor mai bun. Continuăm acest parteneriat pentru al zecelea an, cu dorința că vom reuși prin intermediul comunității noastre să strângem o cantitate de alimente din ce în ce mai mare și să contribuim alături de ei la creșterea nivelului de trai”, a declarat Adrian Nicolaescu, Vicepreședinte Marketing, Comunicare și Sustenabilitate, Mega Image România.

Coșurile de alimente sunt disponibile în toate magazinele Carrefour și in 59 de magazine Mega Image din București și din țară: https://www.mega-image.ro/foodbanking. 

Pachetele oferite persoanelor nevoiașe au o greutate standard de 12 kg și conțin 2L ulei, 1 kg zahăr, 2 kg făină, 2 kg mălai, 1 kg orez, 1 pungă paste făinoase, 4 conserve de carne sau peşte, conserve de legume, biscuiți și alte produse alimentare greu perisabile. Conținutul unui pachet acoperă nevoile de hrană ale unei familii formate din trei membri pentru 1 lună și au o valoare medie de 95 de lei. 

CITEȘTE ȘI .... Ministrul Mediului: Statul renunță la taxa auto în 2020!


Categoriile de produse greu perisabile care pot fi donate sunt:


- Alimente de bază: mălai, făina de grâu, zahar, ulei, orez, grâu, griş, fasole, mazăre uscată, linte, arpacaş, lapte praf
- Conserve: conserve de carne, peşte, pate de ficat, pate vegetal, mazăre, fasole, bulion, zacuscă, ghiveci, compot
- Paste făinoase, cereale
- Produse instant: supe instant, fulgi de fasole, fulgi de cartofi
- Băuturi: ceai, apă, sucuri, cacao, cafea
- Dulciuri, printre care biscuiți, napolitane, ciocolată
- Hrană pentru bebeluşi, precum pireuri, supe, cereale, ceaiuri, sucuri, lapte praf
- Alte produse, precum produse dietetice, alune, miez de nucă, seminţe de floarea soarelui, fistic, fructe confiate, fructe uscate