Bălileşti - proiect de accesare a fondurilor pentru dezvoltarea în agricultură, piscicultură şi turism rural

Bălileştiul, o comună aflată la jumătate de oră de Piteşti, îşi dezvoltă, la acest moment, un proiect de accesare a fondurilor europene în parteneriat public – privat, ce promit atât dezvoltarea agriculturii în zonă, cât şi creşterea potenţialului turistic. Primăria Bălileşti a pus pe hârtie un proiect integrat denumit generic „Discover Bălileşti”. Ideea îi aparţine primarului Cătălin Turturică,  domnia sa dorindu-și să ofere comunităţii locale premisele creşterii economice. Având la dispoziţie o zonă cu sol fertil, ferită de poluare, prin lipsa activităţilor de producţie industrială, şi surse de apă la discreţie, a conceput, împreună cu echipa din aparatul Primăriei Bălileşti, un proiect ce prevede sistem de irigaţii, bazin piscicol, depozit de fructe şi legume, pensiuni agroturistice, centru de echitaţie şi zone de agrement. Obictivul principal este punerea în valoare a terenurilor agricole, care la acest moment sunt divizate şi au numeroşi proprietari, în sensul că un cumul al producţiei pe domenii comune va deveni un factor de schimb comercial corespunzător cu cerinţele marilor magazine de desfacere. Toate acestea vor fi realizate în parteneriat public – privat şi prin accesarea de fonduri europene în ciclul finaciar 2021 – 2027.

„Noi avem potenţial agricol şi este păcat să nu îl valorificăm. Beneficiem de o sursă de apă cu trei izvoare ce se varsă într-o gârlă. Sincer, mereu m-am gândit că trbuie să profităm de acest avantaj natural. Această sursă o putem capta şi folosi pentru irigarea terenurilor, aşa cum se arată şi în proiectul Discover Bălileşti. Având sistem de irigaţii, cei 220 de fermieri vor putea cultiva pe cele 303 ha, legume şi plante pe care să le vândă în supermarketuri. Bineînţeles că avem prins în proiect şi un depozit pentru legume – fructe, unde acestea să fie stocate înainte de vânzare.”, ne-a explicat primarul Cătălin Turturică. 

 

Concluzia este că, dacă va exista sistemul de irigaţii, comunitatea va „înflori” la propriu. Cei peste 200 de proprietari ai terenurilor traversate de conducta pentru irigaţii se vor putea reuni într-o cooperativă, la care vor avea acces şi membrii externi. Producţia agricolă, care va fi mai diversificată decât cea de acum, va fi valorificată în marile lanţuri de supermarketuri. Este prevăzut şi un lac pentru piscicultură, peştele crescut aici fiind comercializat. De asemenea, se va dezvolta şi turismul, prin crearea a două unităţi de cazare şi a unor centre de agrement, şi vor fi puse în valoare şi monumentele aflate în zestrea localităţii, după cum ne-a mai punctat primarul Cătălin Turturică. 

 

 

 Înalţi diplomaţi din Belarus, Malaezia şi Rusia - în vizită de lucru la Bălileşti

Pentru că în acest demers ambiţios îşi doreşte încheierea de parteneriate şi cu alte state, deja, săptămâna trecută, localitatea Bălileşti a primit vizita a unor înalt diplomaţi străini, respectiv ambasadorul Republicii Belarus, E. S. Andrei Grinkevich, ambasadorul Malaeziei, E. S. Abdullah Zawawi Tahir şi ministrul consilier Economic al Ambasadei Rusiei, Alexander Tyurin, precum şi reprezentanţi ai Camerei de Comerţ Elveţia – România şi ai Fortis Business Management Olanda. În cadrul întâlnirii, primarul Cătălin Turturică le-a prezentat invitaţilor proiectul său, mizând pe componenta agricolă a comunei, având în vedere că vizează o cooperare în acest sens. De asemenea, a punctat necesitatea de a uni terenurile în cooperative pentru a putea face față marilor producători mondiali.


La doar o zi după această întâlnire, au şi apărut propunerile de parteneriat. Ambasadorul Republicii Belarus i-a transmis deja primarului Cătălin Turturică două variante pentru încheierea de parteneriate, sub formă de înfrăţiri, cu un oraş sau cu o comună din Belarus, respectiv Gantsevichi sau Loev. De asemenea, E. S. Andrei Grinkevich i-a mulţumit pentru discuţiile interesante şi fructuoase derulate la Bălileşti. Primul pas fiind făcut se aşteaptă şi la încheierea lator cooperări prin care să consolideze proiectul de dezvoltare a localităţii.