AZI! Ziua mondială a râsului!

Ziua mondială a râsului se celebrează, anual, în prima duminică a lunii mai.
Anul acesta Ziua mondială a râsului este marcată pe 7 mai.
Inițiativa îi aparține indianului Madan Kataria, fondatorul mișcării ''Laughter Yoga'' (Hasyayoga), adică terapia prin râs. Tot acesta este și autorul cărții ''Laugh For No Reason'' (2002) (Râzi fără motiv).

Care sunt efectele terapiei prin râs?
În primul rând, eliberarea endorfinelor prin râs poate schimba în bine starea de spirit după doar câteva minute. Endorfinele sunt numite și ''molecule ale fericirii'' și substanțe chimice produse de creier ca răspuns la o varietate de stimului.
Rolul lor este de a reduce stresul și de a îmbunătăți sistemul circulator și întări pe cel imunitar.

În al doilea rând, terapia inspirată de Madan Kataria promite transformarea bunei-dispoziții în adevărate exerciții de respirație și de tip cardio, ceea ce, pe termen lung, ajută la oxigenarea mai bună a organismului și la menținerea unui tonus ridicat.
Râsul este o energie pozitivă, de multe ori molipsitoare, care ajută oamenii să lege prietenii sau să le îmbunătățească.
În plus, exersarea râsului și inducerea constantă a bunei dispoziții ne pot ajuta să trecem mai ușor peste momente de cumpănă.

Primul club de terapie prin râs a fost înființat de Madan Kataria în anul 1995, într-un parc din Mumbai, numărând șase persoane. Kataria a organizat pentru prima dată Ziua mondială a râsului în 1998, tot la Mumbai, cu participarea a peste 12.000 de oameni.
În prezent, există peste 6.000 de Cluburi de Râs în peste 100 de țări, inclusiv în România.