AZI. Frig şi ploi în cea mai mare parte a ţării

Vremea va fi deosebit de rece pentru această dată. În jumătatea de sud a teritoriului cerul va fi mai mult noros şi va ploua pe arii extinse. În Muntenia şi Oltenia pe alocuri cantităţile de apă vor depăşi 20...25 l/mp.

În restul teritoriului înnorările vor fi temporare, ploile locale şi în general slabe cantitativ. La munte, la peste 1500 m, va ninge şi se va depune strat de zăpadă, iar la altitudini mai joase vor fi posibile şi ploi sau lapoviţă.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări ziua local în regiunile estice şi în vestul teritoriului, precum şi la munte, la altitudini mari, unde rafalele vor depãşi 60...70 km/h, ninsoarea va fi viscolită, zăpadă spulberatã, iar vizibilitatea scăzută.

Temperaturile maxime se vor situa între 6 şi 12 grade, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între -4 şi 5 grade. Noaptea, în jumătatea nordică a teritoriului, pe suprafeţe mici se va produce brumă. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante.

 

 

 

Vremea 4 aprilie la munte


Valorile termice vor fi în general mai scăzute decât în ziua precedentă. Cerul va avea înnorări şi vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, local în masivele nordice şi pe arii extinse în rest. Îndeosebi la peste 1500 m altitudine se va depune strat nou de zăpadă. Prin acumulare, cantităţile de precipitaţii vor depăşi izolat 15...20 l/mp. Vântul va avea unele intensificări, în special la altitudinile mari ale Carpaţilor Meridionali şi Orientali, unde ninsoarea va fi viscolită, iar zăpada spulberată.

 

 


Cod galben de ninsori și viscol


Meteorologii de la ANM au emis, vineri după-amiaza, o atenționare de tip Cod Galben de ninsori și viscol pentru zona montană din Carpații Meridionali și Orientali.

Codul galben care vizează Carpații Meridionali și Orientali intră în vigoare sâmbătă, la ora 18.00, și este valabil până luni, la ora 10.00. Avertizaea vizează județele Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț, Mureș, Harghita, Bacău, Covasna, Brașov, Vrancea, Buzău, Prahova, Argeș, Sibiu, Vâlcea, Gorj și Hunedoara. Potrivit meteorologilor, în zona Carpaților Meridionali și Orientali, la altitudini în general de peste 1.500 de metri, va ninge, local moderat cantitativ, iar vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 70 - 80 km/h, ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată și vizibilitatea redusă sub 100 de metri.

În restul regiunilor țării, meteorologii anunță că vor fi ploi moderate cantitativ, instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului și răcire accentuată. Atenționarea meteorologică a intrat în vigoare vineri, la ora 13.00, și este valabilă până luni, la ora 10.00.

În intervalul menționat, vor fi perioade în care va ploua în toate regiunile. Vor fi mai ales averse, iar în sudul și sud-estul țării în după-amiaza și în seara zilei de vineri vor fi însoțite de frecvente descărcări electrice și izolat va cădea grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 20 - 25 l/mp, mai ales în sud, sud-est, centru și în zona montană.


Sursa: observatornews.ro