AZI! Conferința Aspen Future of Work la Universitatea “Constantin Brâncoveanu”!

Astăzi, la Universitatea “Constantin Brâncoveanu”, a fost prezentat programul Aspen Future of Work, ce intenționează să creeze o platformă non-partizană și o comunitate dedicată liderilor emergenți din diverse domenii interesați de subiectele cu privire la viitorul muncii.

La conferință au mai participat ministrul Cercetării, Șerban Valeca, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaţionale, Augustin Jianu, primarul mun. Pitești, Cornel Constantin Ionică, primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu, rectorii celor două universități din Pitești, oameni de afaceri, directori de instituții, studenți.
Invitatul special al evenimentului și coordonatorul programului a fost președintele Institutul Aspen Romȃnia, Mircea Geoană.

AFPF își propune să exploreze posibilitățile de dezvoltare a sectoarelor strategice în România, crearea de noi locuri de muncă, atenuarea riscurilor sociale și creșterea competitivității țării, în contextul evoluției rapide a tehnologiei.

Se urmărește contribuirea într-o manieră non-partizană la politicile, cadrele și strategiile din sectorul public pe domenii-cheie care vor fi afectate în mod semnificativ de această evoluție rapidă a tehnologiei, în special curriculumul privind STEM (Science Technology Engineering Mathematics) și alfabetizarea digitală.
De asemenea, se urmărește contribuirea la formularea politicilor pentru certificarea calificărilor și la dezvoltarea unui set de competențe necesare în economia 4.0.


Într-o societate profund afectată de analfabetism, migrația profesioniștilor calificați și diluarea modelelor, este evidentă discrepanța dintre statutul actual al forței de muncă din România și cerințele unei economii automatizate bazate pe AI. Astfel, implicarea companiilor de la primele niveluri educaționale oferă premisele flexibilității și dezvoltării competențelor pentru a rezolva provocări complexe și pentru modul în care elevii aplică competențele de bază pentru sarcinile de zi cu zi. Reprezentanții industriei oferă cunoștințe practice despre STEM și abilitățile digitale cerute de economia 4.0. Panelul investighează multiplele modalități prin care o companie poate aduce valoare sistemului educațional, inclusiv formare duală, formare profesională și tehnologică, stagii de practică și internships în liceu, dezvoltarea infrastructurii
Un răspuns de politici publice la nevoile mediului de afaceri: Forța de muncă românească în contextul lumii 4.0.