AZI - A IX-a ediție a Conferinței internaționale UNESCO ”Tineretul și Muzeele” la Golești!

 

Vineri, 7 iulie a.c., în Parcul Goleștilor, a avut loc cea de-a noua ediție a Conferinței internaționale UNESCO ”Tineretul și Muzeele”, proiect cultural organizat de Consiliul Judeţean Argeş, Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, în parteneriat cu Comisia Națională pentru UNESCO, Federația Europeană a Cluburilor pentru UNESCO, prin Alumnus Club.

La sesiunea internațională de comunicări științifice a participat și președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, alături de doamna Daniela Popescu, președinta Federației Europene a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO (EFUCA), de prof. univ. dr. Ioan Opriș, din partea Centrului Național de Cercetare și Documnetare în domeniul muzeografiei ”Radu Florescu” București, precum și de specialişti din muzee, universități, institute de cercetare din România și din străinătate și reprezentanți ai Federației cluburilor UNESCO din Bulgaria, Italia și Serbia.

Temele abordate la această conferință internațională sunt extrem de interesante, mai ales o temă de maximă actualitate - tinerii și muzeul- în special prin prisma faptului că, peste două săptămâni, aici, la Golești, va avea loc prima reuniune oficială a unui grup de inițiativă format din personalități deosebite ale mediului academic și universitar, din toate domeniile de activitate, cu prilejul lansării proiectului ”Respect pentru valorile naționale”.

Nu întâmplător se va desfășura aici, la Golești, pentru că aici a fost înființată prima școală românească, pentru că vrem să aducem în actualitate protecția, promovarea și respectul și a tinerilor și a celor care nu cunosc îndeaproape valorile naționale. Participarea este de elită, reunind multe personalități ale Academiei Române și ale cinematografiei românești, iar scopul proiectului este redescoperirea și readucerea în atenția publică a valorilor naționale, din domenii precum știință, istorie, literatură, cinematografie, teatru, muzică etc.

Totodată, pentru că aniversăm anul acesta 100 de ani de cinematografie românescă, la începutul lunii august, între 8 și 13 august, la Lerești, în nordul județului Argeș, o săptămână va fi dedicată cinematografiei, adunând mari nume ale cinematografiei și teatrului național, cu proiecții de filme de scurt și lung metraj, expoziții de pictură și documentare, lansări de carte și workshop-uri Q&A, unde mai ales tinerii sunt așteptați să vină în număr cât mai mare.” – Dan Manu – președintele C.J. Argeș.

Pe lângă discuțiile tematice, respectiv punerea în valoare a patrimoniului muzeal, în scopul educării tinerei generații și conservarea și restaurarea patrimoniului muzeal, în cadrul manifestării, la secția de Etnografie, a avut loc și vernisajul expoziției temporare ”Obiecte restaurate din patrimoniul Muzeului Golești”, iar la sala de expoziții Bolniță, vernisajul expoziției ”O lume de basm”, aparținând artistei Malvine Mocenco.