AZI! 50 de ani de la inaugurarea Barajului Vidraru

În anul 1966, Barajul Vidraru a fost inaugurat, hidrocentrala de pe Argeș fiind racordată la Sistemul Energetic Național.

Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al 5-lea în Europa și al 9-lea în lume între construcțiile similare. Este un baraj din beton cu dublă curbură, realizat între anii 1961-1966, din 22 de ploturi verticale, având înălțimea de 166,60 metri și o lungime la coronament de 307 metri.
Întreaga construcție a costat un miliard patru sute șaptezeci de milioane de lei în banii vremii, iar investiția a fost amortizată în 28 de ani.

Pentru realizarea lui s-au turnat 930.000 de metri cubi de beton, s-au montat 6300 tone de echipamente electromagnetice și s-au forat aproximativ 42 de km de galerii subterane, potrivit Agerpres.ro

Conform Agerpres, ”Pregătirea terenului de fundație a constat dintr-un tratament de suprafață și unul de adâncime. Tratamentul de suprafață s-a realizat prin curățarea, spălarea și suflarea cu aer a rocii și cu plombarea fisurilor. Tratamentul de adâncime a constat din injecții de legătură și consolidare. De asemenea, s-a executat un voal pe toată lungimea barajului, prelungit în versanți.
Structura barajului în arc cu dublă curbură a fost proiectată în ideea de a avea în interiorul lui numai eforturi de compresiune. În timpul cutremurului din 1977, barajul a fost supus unor forțe seismice cu accelerații maximale de peste 0,15 grame, fără ca structura să manifeste anomalii în comportare.

Lacul de Acumulare Vidraru, rezultat în urma construcției Barajului, este așezat între flancurile Munților Frunții și Ghițu. În acest lac se regăsesc apele râurilor Capra, Buda și ale câtorva afluenți direcți, Râul Doamnei, Cernatul și Vâlsanul, Topologul, Valea lui Stan și Limpedea. Suprafața totală a lacului este de 870 de hectare. Lungimea lacului este de 14 km, iar lățimea maximă de 2,2 km în zona Valea Lupului — Călugărița. Lacul de acumulare Vidraru are 465 milioane metri cubi de apă și o adâncime maximă de 155 m.
Centrala subterană, aflată la mai bine de 100 m sub nivelul albiei râului Argeș, are o înălțime de 31,70 m, 67,80 m în lungime și 16,70 m în lățime. Turbinele și generatoarele electrice dezvoltă o putere de 61 MVA fiecare, putând asigura o producție de energie, într-un an hidrologic mediu, de 400 GWh.

Accesul la Barajul Vidraru se face pe malul estic al lacului, pe drumul care duce până la Lacul Bâlea, în munții Făgăraș. Turiștii pot urca pe platforma Belvedere pentru a admira frumusețea împrejurimilor. Aici se află și Statuia lui Prometeu sau Monumentul Electricității, operă a sculptorului Constantin Popovici.”

Sursa: Agerpres.ro