AZI! 42 de ani de Transfăgărășan- vezi motivul construirii drumului

Pe 20 septembrie se împlinesc 42 de ani de la inaugurarea Transfăgărășanului, considerat în unele topuri ca fiind cel mai frumos drum montan din lume. Magistrala cu o lungime de 92 de kilometri, situată la altitudinea maximă de 2.040 de metri, a fost inaugurată în 1974 de Nicolae Ceauşescu.

CITEȘTE ȘI ... Moment istoric pentru căsătoriile între persoane de același sex


Odată cu darea în folosinţă din 20 septembrie 1974, s-au mai inaugurat şi două monumente ridicate în cinstea militarilor care au contribuit la construirea şoselei. La cota 1.200, pe versantul nordic se află „Poarta Geniştilor”, iar la cota 1.600 se găseşte „Poarta Întâlnirii”. A mai durat patru ani până când drumul a fost asfaltat în întregime, pentru ca în 1980 şoseaua să fie adusă la stadiul pe care îl cunoaştem astăzi.
Catalogată o ambiţie costisitoare a fostului lider comunist, binevenită într-un context ulterior în care mai mult se dărâmă decât se construieşte, realizarea Transfăgărăşanului a avut la bază calcule militare. Nicolae Ceauşescu trăia cu teama că România ar fi următoarea ţintă a URSS, după invazia sovieticilor în Cehoslovacia (în 1968) şi ţinea să fie pregătit strategic pentru înaintarea rapidă a trupelor militare româneşti prin nord, fiindcă până la realizarea Transfăgărăşanului, traversarea Făgăraşilor prin acea zonă nu se putea face nici măcar călare.

CITEȘTE ȘI ... Vezi cum va fi vremea în următoarele două săptămâni în Argeș

Şoseaua urcă până la o altitudine de 2.042 m în căldarea glaciară Bâlea, fiind al doilea drum din România, ca înălţime, după Transalpina, care străbate Munţii Parâng din Carpaţii Meridionali şi ajunge până la 2145 m în pasul Urdele. Drumul începe din comuna Arefu, în judeţul Argeş, la kilometrul 61 al DN7C şi se termină în comuna Cârţişoara (Sibiu), la intersecţia cu DN1.

Sursa: adevarul.ro