Avocatul Poporului a cerut IȘJ Argeş mare atenţie în manevrarea lămpilor sterilizatoare UV în şcoli şi grădiniţe!

În contextul pandemiei de COVID, au apărut tot felul de soluţii, mai mult sau mai puţin eficiente, menite să reducă riscurile de contaminare sau chiar să elimine complet coronavirusul. Folosirea lămpilor cu ultraviolete pentru sterilizarea obiectelor este una dintre acestea, metoda fiind aplicată în diverse instituţii publice, inclusiv în câteva şcoli. Numai că, din cauza neatenţiei, au existat şi efecte secundare destul de grave.


Lămpile UV au capacitatea de a distruge bacteriile şi virusurile  din spaţiul în care acţionează, însă instrucţiunile de utilizare precizează negru pe alb că nimeni nu trebuie să stea într-o încăpere în care funcţionează un astfel de aparat. Astfel, lămpile bactericide trebuie puse în funcţiune când nu este nimeni în spaţiul ce se doreşte a fi dezinfectat. La două şcoli din Braşov şi Bucureşti, mai mulţi copii au acuzat probleme cu ochii, după ce au fost expuşi la razele ultraviolete ale unor lămpi pe care angajaţii unităţilor de învăţământ uitaseră să le scoată din priză. Cum nu a fost vorba de un incident izolat şi având în vedere riscurile, instituţia Avocatului Poporului s-a sesizat din oficiu şi, în aşteptarea redeschiderii unităţilor de învăţământ la începutul anului viitor, a făcut câteva recomandări către IȘJ Argeş. 


„Noi, Instituţia Avocatului Poporului din Argeș, am recomandat Inspectoratului Şcolar Judeţean să ia măsurile necesare la nivelul unităţilor de învăţământ ca atunci când acestea vor solicita dotarea şcolilor cu lămpi sterilizatoare UV să fie respectat ordinul  nr. 961/2016. Doamna inspector general a dispus prelucrarea acestei recomandări la nivelul unităţilor şcolare. Am cerut ca atunci când unităţile de învăţământ solicită aceste lămpi să fie respectate cu stricteţe dispoziţiile Ministrului Sănătăţii, pentru a se preîntâmpina apariţia unor incidente similare celui petrecut la Bucureşti, unde mai mulţi copii s-au plâns de dureri de ochi din cauza faptului că s-au folosit aceste lampi şi unde nu au fost luate măsurile de protecţie.”, ne-a declarat Remus Gherghina, consilier coordonator Biroul Avocatul Poporului Argeş. 


Sursa: saptamanalul ancheta