Onorariile avocaților din oficiu vor crește cu 141%

UPDATE 15 februarie:

Onorariile minime ale avocaților din oficiu vor crește cu 141%, conform unui protocol încheiat astăzi între Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) și Ministerul Justiției. Majorarea vine după ce avocații au protestat, zilele trecute, din cauza alocărilor bugetare insuficiente prevăzute pentru plata avocaților din oficiu, în condițiile în care remunerațiile acestora erau oricum foarte mici.

Astfel, de exemplu, onorariul pentru un avocat care oferă asistență juridică în materie penală, va fi de 627 de lei, pentru fiecare suspect sau inculpat, asistat în cursul urmăririi penale, 627 în cadrul procedurii de cameră preliminară și 868 de lei, în cursul judecății, separat pe fiecare fază procesuală. Mai mult, protocolul prevede că onorariile minime stabilite nu pot fi reduse. Totuși, este posibilă majorarea acestora, de către organul judiciar, de până la de două ori cuantumul minim stabilit, dacă activitatea presupune un volum mare de muncă sau cauza este de o complexitate deosebită. De asemenea, s-a stabilit că delegația apărătorului din oficiu, în cauze penale, încetează dacă partea reprezentată își alege ea însăși un avocat. Într-un astfel de caz, se va stabili onorariul avocatului din oficiu, ținându-se cont, în principal, de volumul de muncă depus și de complexitatea cauzei. În orice caz, onorariul plătit nu poate fi mai mic de 25% din onorariul care ar fi fost plătit dacă oficiul ar fi fost finalizat. 

În final, s-a hotărât că, în materie penală, avocații care acordă asistență din oficiu, între orele 20:00 - 08:00 sau în zile nelucrătoare sau de sărbători legale beneficiază de o majorare a cuantumului minim cu 100%.

Ca urmare a protocolului încheiat, Ministerul Justiției a solicitat Ministerului Finanțelor suplimentarea fondurilor bugetare necesare în vederea respectării protocolului. Protocolul a fost încheiat în contextul în care zilele trecute avocații au protestat cu privire la onorariile foarte mici ale apărătorilor din oficiu, dar și legat de alocările financiare insuficiente pentru finanțarea ajutorului public judiciar în acest an.


Sursa: avocatnet.ro
 

Avocații au ajuns cu cuțitul la os, după ce au suportat, în nenumărate rânduri, diminuarea onorariilor de către instanţe, în procesele în care asigurau asistenţă judiciară din oficiu. Baroului Argeş, care a răspuns prompt la solicitările membrilor săi, de a lua măsuri, i s-au mai alăturat, în acest demers şi alte 13 barouri din ţară. Împreună, au înaintat un comunicat către premier, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi către procurorul general Augustin Lazăr. În cuprinsul acestuia se solicită rezolvarea a trei disfuncţionalităţi majore, ce afectează activitatea avocaţilor: 

1. Majorarea onorariilor cuvenite avocaților pentru prestarea serviciilor de asistență judiciară în materie penală, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență judiciară și extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală.
2. Reglementarea prin protocol a onorariilor/remunerațiilor cuvenite curatorilor.
3. Eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii.
Dacă nu se răspunde pozitiv, barourile anunţă şi calendarul protestului, dar şi modul de a îşi exprima nemulţumirea: 
1. prezentarea avocaților în cauzele respective, purtând o banderolă albă pe braț în perioada 11.02.2019 –24.02.2019;
2. asigurarea asistenței judiciare exclusiv în cauzele penale în care se discută măsurile preventive în perioada 25.02.2019 – 10.03.2019;
3. neasigurarea asistenței judiciare, la început câte 30 minute pe zi, timp de o săptămână, apoi pe termen nelimitat, până la identificarea și aplicarea soluțiilor la problemele de mai sus cu începere din 11.03.2019.


„Reprezentanții Barourilor, ai UNBR, au atras atenția de multe ori asupra acestor aspecte, au tras mai multe semnale de alarmă, însă magistrații au ales să ne ignore, lovind în profesia de avocat, lovind în avocați, îndeosebi în cei tineri, stabilind de multe ori onorariile după bunul plac, determinând degradarea calitativă a prestațiilor specifice în materia asistenței judiciare. Nu puteți moral să pretindeți calitatea serviciilor avocațiale în aceste cauze, plătind onorarii derizorii.

Foarte multe instanțe din țară cenzurează onorariile reglementate de protocol, ignorând principiile mai sus-enumerate, în stabilirea onorariului avocațial. În urma unei asemenea conduite, avocații încasează sume de bani al căror cuantum ne determină să nu mai putem utiliza nici măcar adjectivul derizoriu. Încercați un exercițiu de imaginație, punându-vă în locul avocaților care prestează aceste activități și încasează aceste onorarii, derizorii şi cenzurate.”, se arată în comunicat.

 


De asemenea, este dat şi un exemplu de calcul, pentru a sublinia cu ce bani pleacă avocatul acasă, sumă din care trebuie să îşi plătească şi drumul, să îşi asigure accesul la echipamente informatice şi electronice, utilităţi, programe legislative, consumabile, un spaţiu.


„Pentru minimul de 195 lei/activitate judiciară și maximul de 650 lei/activitate judiciară, pentru activități specifice procesului civil, aplicând procentele de mai sus, fără a lua în calcul cheltuielile logistice, rezultă un venit net pentru avocat:

I. 195 - 11% = 195 - 21,45 = 173,55
173,55 - 10% impozit = 173,55 - 17,36 = 156,19
156,19 lei - 10% CASS = 156,19 - 15,62 = 140,57 lei
II. 650 - 11% = 650 - 71,50 = 578,50
578,50 - 10% impozit = 578,50 - 57,85 = 520,65
520,65 - 10% CASS = 520,65 – 52,07 – 468,58 lei”.