Avertizare meteo COD ROŞU în Argeș!

UPDATE, 23 februarie:

Meteorologii au emis duminică o atenționare cod roșu de vânt extrem de puternic, care intră în vigoare în noaptea de duminică spre luni, de la ora 2:00, și e valabilă până luni, 24 februarie, la ora 18:00.
Vântul va fi deosebit de puternic, cu rafale de peste 140 de km la oră și pot atinge chiar 180 de km/h/, ce vor spulbera puternic zăpada și vor determina scăderea vizibilității spre zero.

De altfel, întreaga țară este vizată începând de duminică după-amiază, de la ora 18:00, de o avertizare meteo cod portocaliu și galben pentru vânt. 

Codul portocaliu intră în vigoare de dumnică, de la ora 18:00 până luni la ora 18:00 și vizează tot zona montană, unde vântul va avea intensificări susținute,
cu rafale de peste 110...130 km/h. Temporar va ninge viscolit, diminuând semnificativ vizibilitatea, la început în Carpații Orientali, apoi și în restul zonei montane, la altitudini în general de peste 1600 m. 

Un alt cod portocaliu intră în vigoare de duminică de la ora 22:00 până luni la ora 18:00. Zonele vizate sunt Moldova, Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei și al Dobrogei. În intervalul menționat, vântul va avea intensificări susținute, în noaptea de duminică spre luni (23/24 februarie) și în prima parte a zilei de luni (24 februarie) în nordul Crișanei, Transilvania și Maramureș, cu viteze de 80...95 km/h, iar mai ales pe parcursul zilei de luni, în Moldova și în nordul Dobrogei, temporar cu peste 90...100 km/h.


Polițiștii argeșeni vă recomandă!


•    Să evitați pe cât posibil orice deplasare, fie în calitate de pietoni, fie cu mijloace auto.

•    Să vă interesați din timp cu privire la condițiile meteo-rutiere de pe traseul pe care doriți să îl parcurgeți și respectați recomandările transmise, pentru a nu vă expune unor situații periculoase.

•    Să conduceți cu prudență, să adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și să nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante. 

•    Pe timpul călătoriei cu autovehiculul, circulați cu viteză redusă, adaptată condiţiilor meteo-rutiere, măriți distanţa de siguranţă în mers şi nu vă angajați în efectuarea unor manevre riscante în trafic. 

•    În situaţia conducerii autovehiculelor pe timp de ploaie abundentă, ceaţă, polei, sau ninsoare, este necesară utilizarea luminilor de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drum. Atunci când vizibilitatea în oglinzile retrovizoare ale autovehiculului este redusă, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.

•    Să păstrați o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă, precum şi să evitați acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului, pentru evitarea acvaplanării sau derapajelor necontrolate.
•    Să vă asigurați că instalațiile de degivrare și dezaburire ale autovehiculului funcționează în parametri. Pe timpul deplasării atât parbrizul cât și geamurile laterale ale autovehiculului trebuie menținute curate pentru o mai bună vizibilitate.

•    În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.

•    În condiţiile unui trafic aglomerat, condiţiile meteo nefavorabile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile! Nu vă angajaţi în depăşirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi faceţi fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.

•    Dacă vă grăbiți să ajungeți la destinație, nu uitați că timpul este prețios pentru toată lumea. Țineți cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasați cu prudență.  Nu uitați că puteți pune în pericol nu doar propria persoană, ci și ceilalți ocupanți ai autovehiculului cu care vă deplasați, precum și pe ceilalți participanți la trafic.

•    Pietonii sunt rugaţi să îşi ia toate măsuri de precauţie pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi!
 

Vă informăm că ieri, la nivelul judeţului Argeș a avut loc şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în care au fost stabilite măsuri pentru gestionarea eventualelor probleme intervenite. Astfel, s-a activat Centrul judeţean de conducere şi coordonare a intervenţiei cu instituţiile responsabile şi s-a dispus instituirea serviciului de permanență la nivelul primăriilor, în conformitate cu dispozițiile Ordinului MAI nr. 736/2005. Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă Argeș va urmări evoluţia situatiei meteorologice la nivelul localităţilor pentru a se putea interveni în timp util dacă situaţia o impune.

 

Două avertizări care vizează și județul Argeș au fost emise astăzi.  Prima avertizare (cod galben) intră în vigoare mâine dimineață, începând cu ora 06:00, și până la ora 18:00, în zona de munte a județului, rafalele de vânt vor atinge 80-90 km/h.

CITEȘTE ȘI ... În Argeş, 45% dintre consumatorii de droguri sunt minori


Din seara zilei de duminică, vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a țării, zona muntoasă a Argeșului intrând sub avertizare cod portocaliu de vânt, viscol și vizibilitate redusă. Până luni, ora 18:00, în zona montană vântul va avea rafale de peste 110-130 km/h. Temporar va ninge viscolit, diminuând semnificativ vizibilitatea.

În acest context, astăzi, începând cu ora 13:00,  a fost convocat Comitetul Judetean pentru Situații de Urgență.